GastroArt.ro Pat brese (rețetă din 1931)

Cantități: 300 gr. făină, 200 gr. unt, un ou, 400 gr. mere, 50 gr. zahăr, scorțișoară și puțină sare.


Pat Brese se prepară astfel: se ia untul și se freacă bine până devine ca o spumă. Apoi se adaugă oul și făina. Se frământă la rece. După ce am frământat întindem din acest aluat o foae groasă de ½ cm. În timp ce ne preparăm această foaie avem grijă să ne preparăm și merele. Merele se prepară astfel: se iau merele și se curăță de coaje apoi le trecem prin răzătoare sau dacă nu avem tăem felii subțiri cu cuțitul.



Felioare foarte subțiri și mici. Aceste mere tăiate astfel le punem întru-n castronel pe marginea mașinei. Tot odată le punem scorțișoară și zahăr. Fiind astfel preparate le lăsăm deoparte, observând să n’aibă prea multă zeamă.



Foaia de cocă pe care am întins-o o tăiem în formă de dreptunghiulară. Aceste găurele le facem cu degetarul. Punem degetarul pe cocă și rotițele acele le păstrăm ca să le punem dupace s-a copt coca deasupra. Fiindcă foile tăiate în formă de drept. Le punem într-o tavă neunsă și le coacem.










Când sunt rumenite le scoatem și le punem pe o foaite deaceea, dreptunghiulară, mere de care am preparat.



Deasupra punem foaia coaptă cu garnitura care i-am făcut-o (arătată mai sus). Dupăce am pus una peste alta le punem și rotițele ce le-am obținur când am tăiat degetarul și acele fiind tot coapte. Dupăce am pus și aceste, tăiem iar în bucăți mai mici le pudrăm cu zahăr și le servim după masă.



Din „Caiet pentru gospodărie” Turtoi Teodora, clasa I, Școala Normală Brăila – 1931 (mulțumim Mihai Botea). Am păstrat ortografia originală.



Despre GastroArt.ro


Prima revistă on-line dedicată istoriei gastronomiei și a ospitalității românești (cu articole de istorie gastronomică universală și din domenii conexe). O bază de date digitalizată ce cuprinde sute de rețete din manuscrise vechi – caietele bunicilor (perioada interbelică și din comunism).






Gastroart.ro este un demers privat al jurnalistului Cosmin Dragomir prin care se încearcă acoperirea unei nișe ignorate atât de către instituțiile publice cât și de o mare parte a celor care activează în domeniile de profil. Gastroart.ro își propune să adune laolaltă pasionații și specialiștii din acest domeniu.















În ultimii ani, jurnalistul Cosmin Dragomir s-a specializat în gastronomie și a publicat sute de articole, analize, reportaje și interviuri din acest domeniu.






Istoria gastronomiei și a ospitalității românești a devenit marea lui pasiune.



Sursa foto și text:  GastroArt.ro



Citește și: 




GastroArt.ro Ciulama de pui (rețetă din 1931)


GastroArt.ro Ostropel de pui (rețetă din 1931)

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

În Tulcea Prima ediție a festivalului „Scrumbii de Florii”, în Satul Pescăresc Tradițional

17 Apr 2024 1134

OMD Mamaia Constanța Îndrăgostiți de România, francezii aleg vacanțele pe litoralul românesc și la munte (FOTO)

18 Mar 2024 489

„O culegere de texte despre gastronomie” Despre „Colecționarul de sarmale” de Cosmin Dragomir, un volum destinat oricărui om interesat de fenomenul culinar

04 Mar 2024 660

Evenimente în Constanța Adina Potop, artă abstractă la mic dejun

19 Jun 2023 2232

Gastronomia, vinul românesc, animalele de fermă și mersul pe jos, sărbătorite pe 02 octombrie. Evenimentele zilei

02 Oct 2022 998

GastroArt Papanași cu smântână (rețetă interbelică)

23 Jul 2022 1942

GastroArt Roșii picante (rețetă interbelică)

22 Jul 2022 1882

GastroArt Salată de roșii specială (rețetă interbelică)

21 Jul 2022 1829

GastroArt Cremă caramel (rețetă interbelică)

18 Jul 2022 1786

GastroArt Ruladă cu cremă (rețetă interbelică)

16 Jul 2022 1753

GastroArt Papară (rețetă interbelică)

12 Jul 2022 1558

GastroArt Gogoși de pâine (rețetă interbelică)

09 Jul 2022 1548

5 locuri de vizitat într-o vacanță în Zakynthos!

08 Jul 2022 1698

GastroArt Budincă de carne (rețetă interbelică)

06 Jul 2022 1440

GastroArt Prune în ciocolată (rețetă interbelică)

03 Jul 2022 1483