De ce „fără gluten nu înseamnă mai bun”. „Credem că oferă beneficii, dar e invers!“

foto: Pexels
Nutriționistul Mihaela Bilic a explicat prin intermediul unei postări pe pagina de Facebook despre gluten, susținând că o dietă fără gluten nu oferă beneficii pentru sănătate, ci dimpotrivă. 

Comparația produselor fără gluten din punct de vedere al rețetelor folosite în 2013 și 2022 a arătat diferențe nutriționale majore la grupele de prăjituri, cereale pentru micul dejun, aluat/foetaj/pizza și pâine., spune nutriționistul. 


Ce spune nutriționistul:

Fără gluten nu înseamnă “mai bun”! 

Cercetări efectuate în Spania au arătat că, în ciuda îmbunătățirilor aduse procesului de fabricație a produselor fără gluten, profilul lor de macronutrienți variază semnificativ și nu pot fi considerate echivalente din punct de vedere nutrițional cu variantele clasice, care conțin gluten.

O echipă de cercetători de la Universitatea din Țara Bascilor a monitorizat timp de 9 ani produsele fără gluten. În 2014 au publicat o lucrare științifică complexă în care sunt comparate 200 alimente fără gluten cu echivalentele lor clasice. Concluzia? Din punct de vedere nutrițional, produsele nu sunt similare. Produsele fără gluten conțin mai multe lipide saturate (grăsimi vegetale dăunătoare), mai puține fibre și proteine, iar conținutul de sare era ridicat.

Comparația produselor fără gluten din punct de vedere al rețetelor folosite în 2013 și 2022 a arătat diferențe nutriționale majore la grupele de prăjituri, cereale pentru micul dejun, aluat/foetaj/pizza și pâine. Grupul cookie/biscuiți are o scădere semnificativă a cantității de proteine, iar cerealele și pâinea au mai multe lipide saturate. În grupul de aluat/foetaj/pizza există deficit la fibrele alimentare.

Grupul de paste făinoase a ieșit cel mai bine, a avut cele mai mici lipsuri: proteine (−7,2%), carbohidrați simpli (−7,5%), lipide saturate (−44,1%), fibre alimentare (−23,5%). De ce? Pastele fără gluten sunt făcute din făină de porumb și făină de orez. În rețeta veche era nevoie de un adaos mare de grăsime pentru ca aluatul să nu se fărâmițeze. Mai nou orezul a fost înlocuit cu mei, iar meiul dă elasticitate și permite ca extrudarea să fie făcută folosind mai puține lipide, deci valoarea nutrițională a crescut.

„În ciuda îmbunătățirilor aduse formulării produselor fără gluten, profilul lor de macronutrienți a arătat că acestea conțin diferențe marcante și nu pot fi considerate echivalente din punct de vedere nutrițional cu omologii lor care conțin gluten”, au spus cercetătorii.


„Prin urmare, se recomandă ferm ca firmele alimentare să continue reformularea acestor produse pentru a le crește calitatea nutrițională, pentru a se adapta la cerințele pieței și, în consecință, pentru a oferi o nutriție echilibrată.”

Avem impresia că o dietă fără gluten oferă beneficii pentru sănătate, când de fapt e tocmai invers, au avertizat cercetătorii! Dacă nu suferiți de o afecțiune care să impună eliminarea glutenului, a consuma astfel de produse este mai degrabă contraproductiv și nejustificat., a precizat Bilic. 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Recomandarea să bem doi litri de lichid pe zi, adevăr sau mit? Ce spune nutriționista Bilic

01 Apr 2024 1004

De ce a explodat numărul intoleranțelor alimentare? Nutriționistul ne răspunde

13 Jan 2024 966

Mâncatul cu poftă îngrașă mai tare? Nutriționistul ne răspunde

06 Jan 2024 984

Super-alimentul care alungă rapid răceala. E un fel de “confort food”, ceva ce ne alină și ne răsfață

19 Dec 2023 891

Armonia Hospital Consiliere nutrițională dedicată diversificării alimentației la bebeluși

23 Oct 2023 912

Ce preparate trebuie să nu lipsească de pe masa de Paşte?

08 Apr 2023 1788

Ce ar trebui să mănânce copiii de Paşte?

26 Mar 2023 1867

Explicația pentru care nu ne plac anumite alimente. Ce spune nutriționistul

12 Mar 2023 1530

10 semne că îți lipsește Vitamina C din organism. Ce spune nutriționistul

04 Mar 2023 2786

Mirajul ambalajului Cât de important este modul de prezentare al mâncării pe care urmează să o consumi. Anunțul nutriționiștilor

10 Dec 2022 1278

Care sunt alimentele care ne îmbolnăvesc. Nutriționistul Mihaela Bilic- „Degeaba există legislație... Au potențial cancerigen“

30 Jun 2022 1434

Cum te poate ajuta un nutriționist când practici un sport în Constanța

08 Jun 2022 1797

Nu doar pielea îmbătrânește, ci și plămânii. Cine este vinovatul

04 Jun 2022 1530

Centrul Natura Pili reprezintă o altă sursă importantă de grăsimi sănătoase și echilibrate

04 Jun 2022 1730

Nutriționista Mihaela Bilic Intoleranța la histamină, o belea!

25 May 2022 3486