De ce a explodat numărul intoleranțelor alimentare? Nutriționistul ne răspunde

foto: Pexels Identitatea genetică merge mână în mână cu identitatea alimentară! Spațiul dedicat în supermarket produselor pentru diversele intoleranțe alimentare a crescut în mod alarmant. Dar oare suntem cu toții intoleranți la mâncare, sau este doar o chestiune de modă și marketing?

Mulți ne întrebăm asta, iar nutriționistul Mihaela Bilic ne răspunde.  

Pentru lumea medicală un lucru este cert: creșterea spectaculoasă a numărului de persoane cu intoleranțe alimentare are legătură cu schimbarea obiceiurilor alimentare, asta pe lângă factorii de mediu. Ne naștem cu un anumit “bagaj” enzimatic, specific pământului pe care am crescut și din care s-au hrănit strămoșii noștri, a punctat nutriționistul. 


Iată postarea de pe pagina de Facebook a nutriționistului:

Identitatea genetică merge mînă în mînă cu identitatea alimentară

Spațiul alocat în supermarket produselor pentru diferitele intoleranțe alimentare a crescut alarmant. Oare am devenit cu toții intoleranți la mâncare, sau e doar o chestiune de modă și marketing?

Spre deosebire de alergiile alimentare care sunt grave, intoleranțele sunt mai degrabă o incapacitate a sistemului digestiv de a interacționa cu anumite produse. Simptomele sunt variate, de la inflamație cronică și disconfort abdominal, până la migrene și hipertensiune

Pentru lumea medicală un lucru este cert: creșterea spectaculoasă a numărului de persoane cu intoleranțe alimentare are legătură cu schimbarea obiceiurilor alimentare, asta pe lângă factorii de mediu. Ne naștem cu un anumit “bagaj” enzimatic, specific pământului pe care am crescut și din care s-au hrănit strămoșii noștri. A fost nevoie de multe generații până când această identitate genetică și alimentară să fie stabilite. Introducerea în alimentație a unor produse pe care nimeni înaintea noastră nu le-a consumat, a dus la apariția acestor probleme de intoleranță.

Copiii noștri au ajuns să mănânce mai des avocado, fructul pasiunii, ananas și goji, decât pere, gutui, vișine sau merișoare. Ne e lene să alegem oasele din guvizii de Marea Neagră, așa că mâncăm somon și doradă din alte mări. Nici produsele lactate pe care le consumăm nu mai sunt “made in Romania”, câtă vreme preferăm laptele din Alpi pentru că e bio!

Înainte să ne plângem de atâtea intoleranțe alimentare, sfatul meu ar fi să reîncepem să mâncăm românește. Pentru că arborele nostru genetic crește sănătos și se hrănește doar din pământ românesc.



Citește și:


Super-alimentul care alungă rapid răceala. E un fel de “confort food”, ceva ce ne alină și ne răsfață
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Recomandarea să bem doi litri de lichid pe zi, adevăr sau mit? Ce spune nutriționista Bilic

01 Apr 2024 1004

Ești în luptă cu kilogramele? Nutriționistul detaliază o strategie de slăbire

28 Jan 2024 1022

Mâncatul cu poftă îngrașă mai tare? Nutriționistul ne răspunde

06 Jan 2024 984

Slăninuță afumată, leber și caltaboș, un trio obligatoriu în meniul de Sărbători. Ce au în comun aceste preparate?

23 Dec 2023 722

Super-alimentul care alungă rapid răceala. E un fel de “confort food”, ceva ce ne alină și ne răsfață

19 Dec 2023 892

Un aliment ignorat de mulți. ”Are multe proteine, puțină grăsime și sare mai deloc”

16 Dec 2023 1503

Bucurie în farfurie Nutriționistul ne dezvăluie trucurile unui meniu de sărbători echilibrat

16 Dec 2023 1019

Avantajele neștiute ale unui preparat tradițional!

13 Dec 2023 1020

De ce „fără gluten nu înseamnă mai bun”. „Credem că oferă beneficii, dar e invers!“

02 Apr 2023 3242

Alimente care vă influențează starea de spirit. Ce puteți introduce în meniu

16 Mar 2023 1300

Explicația pentru care nu ne plac anumite alimente. Ce spune nutriționistul

12 Mar 2023 1532

10 semne că îți lipsește Vitamina C din organism. Ce spune nutriționistul

04 Mar 2023 2786

Mirajul ambalajului Cât de important este modul de prezentare al mâncării pe care urmează să o consumi. Anunțul nutriționiștilor

10 Dec 2022 1279

Care sunt alimentele care ne îmbolnăvesc. Nutriționistul Mihaela Bilic- „Degeaba există legislație... Au potențial cancerigen“

30 Jun 2022 1434

Există alimente falsificate? Nutriționistul Mihaela Bilic ne răspunde

19 Jun 2022 1321