Slăninuță afumată, leber și caltaboș, un trio obligatoriu în meniul de Sărbători. Ce au în comun aceste preparate?

foto: Facebook/ Mihaela Bilic
În prag de sărbători, românii se pregătesc să întâmpine Crăciunul în mod tradițional, cu bunătăți specifice perioadei, iar în centrul atenției se află mezelurile de porc. Nutriționistul Mihaela Bilic oferă sfaturi despre cum să ne bucurăm de aceste delicii tradiționale fără să compromitem echilibrul nutrițional.

"Slăninuță afumată, leber și caltaboș - un trio obligatoriu în meniul de Sărbători. Ce au în comun aceste preparate? Faptul că sunt făcute din organe și părți mai puțin nobile ale porcului: urechi, cap de porc, gușă, ficat etc.", explică Mihaela Bilic. Aceste ingrediente sunt tocate mărunt, apoi împachetate în membrană naturală și fierte.



Ce spune nutriționistul Mihaela Bilic 
 
“PORC”-ării pentru un Crăciun tradițional

Slăninuță afumată, leber și caltaboș-un trio obligatoriu în meniul de Sărbători. Ce au în comun aceste preparate? Faptul că sunt făcute din organe și părți mai puțin nobile ale porcului: urechi, cap de porc, gușă, ficat etc. Ingredientele sunt tocate mărunt, apoi sunt puse in membrană naturală și fierte.

Condimentele se pun după gust, însă e important să fie picante, piperate, usturoiate. Dpdv nutritiv avem de-a face cu produse ce nu conțin glucide, ci doar proteine (aprox 18%) și grăsimi (aprox 14%) și dacă nu le mâncăm cu pâine se potrivesc și în dieta proteică. 

Toate aceste preparate din carne de porc sunt aperitive- produse ce se consumă la începutul mesei, în cantitate mică, pentru plăcerea gustului și deschiderea apetitului. Ca să obținem un meniu echilibrat, mezelurile trebuie completate cu o felie de pâine și puțină ceapă, o linguriță de muștar sau dulceață de ardei iute- cât să taie gustul gras.


Dar merg și cu legume proaspete sau murături. 

Bunica înmuia covrigi în zeama în care fierbea caltaboșul, ba chiar punea și orez în tocătură, ca să fie mai spornică. Vremurile s-au schimbat, dar obiceiurile și tradițiile rămân aceleași. Și nu poate fi masă de Crăciun fără “PORC”-ării, fie ele făcute în casă sau cumpărate!




Citește și:

Îmbracăminte de sărbătoare. Alegeri inspirate pentru un look festiv


 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Recomandarea să bem doi litri de lichid pe zi, adevăr sau mit? Ce spune nutriționista Bilic

01 Apr 2024 1004

Ești în luptă cu kilogramele? Nutriționistul detaliază o strategie de slăbire

28 Jan 2024 1029

De ce a explodat numărul intoleranțelor alimentare? Nutriționistul ne răspunde

13 Jan 2024 972

Mâncatul cu poftă îngrașă mai tare? Nutriționistul ne răspunde

06 Jan 2024 989

Super-alimentul care alungă rapid răceala. E un fel de “confort food”, ceva ce ne alină și ne răsfață

19 Dec 2023 894

Un aliment ignorat de mulți. ”Are multe proteine, puțină grăsime și sare mai deloc”

16 Dec 2023 1513

Bucurie în farfurie Nutriționistul ne dezvăluie trucurile unui meniu de sărbători echilibrat

16 Dec 2023 1024

Avantajele neștiute ale unui preparat tradițional!

13 Dec 2023 1024

De ce „fără gluten nu înseamnă mai bun”. „Credem că oferă beneficii, dar e invers!“

02 Apr 2023 3245

Alimente care vă influențează starea de spirit. Ce puteți introduce în meniu

16 Mar 2023 1303

Explicația pentru care nu ne plac anumite alimente. Ce spune nutriționistul

12 Mar 2023 1533

10 semne că îți lipsește Vitamina C din organism. Ce spune nutriționistul

04 Mar 2023 2791

Mirajul ambalajului Cât de important este modul de prezentare al mâncării pe care urmează să o consumi. Anunțul nutriționiștilor

10 Dec 2022 1282

Care sunt alimentele care ne îmbolnăvesc. Nutriționistul Mihaela Bilic- „Degeaba există legislație... Au potențial cancerigen“

30 Jun 2022 1437

Există alimente falsificate? Nutriționistul Mihaela Bilic ne răspunde

19 Jun 2022 1323