Mâncatul cu poftă îngrașă mai tare? Nutriționistul ne răspunde

foto: Pexels ”Mâncatul cu poftă îngrașă mai tare?”, este o întrebare care se află pe buzele multora. Ei bine, unul dintre cei mai renumiți medici nutriționiști din țara noastră, Mihaela Bilic, vine cu clariticări într-o postare pe pagina de Facebook.

Iată conținutul integral al postării de pe pagina de socializare:

Mâncatul cu poftă îngrașă mai tare? 

De mică am fost o mâncăcioasă și o pofticioasă, iar cei care au stat cu mine la masă m-au acuzat mereu că îi molipsesc și îi ispitesc, în loc să-i temperez din mâncat. Nu cred că fac lucrul ăsta intenționat, eu iubesc mâncarea! Am văzut același drag de mâncare la mulți oameni cărora le râd ochii și li se luminează fața când descoperă ceva bun.

Coincidență sau nu, acest tip de comportament vine la pachet cu tendința de îngrășare și kilograme în plus. Când îți place mâncarea se vede și în gesturi și pe cântar!La fel de evident este și când n-o iubești.

La Semiologie în Facultatea de medicină am învățat să diagnosticăm bolnavii cu ulcer și gastrită după felul în care arătau: fața palidă și îndurerată, cu o expresie de suferință, spatele încovoiat și umerii aduși în față, “chirciți” din cauza durerii. Cat despre pofta cu care mănâncă nu e nimic de spus, mai degrabă îți pierzi apetitul văzându-i. O astfel de persoană, căreia fiecare gură de mâncare îi provoacă suferință, nu va fi niciodată grasă!

Atunci cum rămâne cu teoria termodinamică, cu calculul de calorii și metabolizarea grăsimilor/carbohidraților? Cum e posibil ca aceeași felie de pâine cu unt să îngrașe dacă o mănânci cu poftă, sau să slăbească când o înghiți cu noduri?

Practica așa ne arată: alimentele grase și făinoasele sunt cel mai bine tolerate în ulcer și gastrite. Și constatăm uimiți că ele nu îngrașă în acest context special și dureros deopotrivă.

Problema e că nu poți mima frica de mâncare și lipsa de apetit. Iar metabolismul probabil știe când mănânci cu plăcere și când nu, așa că se comportă diferit.

Eu aș zice că e nedrept ca cei cu boli de stomac să fie din ce în ce mai slabi, în timp ce mâncăcioși sâ se îngrașe doar când văd mâncarea.


Doar că Natura funcționează după alte reguli, iar zicala “gras și sănătos” se dovedește a fi adevărată. Nu întâmplător oamenii te întreabă dacă nu cumva ești bolnav atunci când ai slăbit prea mult. Deci singura consolare care ne mai rămâne pentru kilogramele în plus pe cântar, e că “plesnim de sănătate”! Și da, chiar dacă nu are logică, sunt sigură că mâncatul cu poftă îngrașă mai tare.


Citește și:

Super-alimentul care alungă rapid răceala. E un fel de “confort food”, ceva ce ne alină și ne răsfață
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Recomandarea să bem doi litri de lichid pe zi, adevăr sau mit? Ce spune nutriționista Bilic

01 Apr 2024 1004

Ești în luptă cu kilogramele? Nutriționistul detaliază o strategie de slăbire

28 Jan 2024 1022

De ce a explodat numărul intoleranțelor alimentare? Nutriționistul ne răspunde

13 Jan 2024 968

Slăninuță afumată, leber și caltaboș, un trio obligatoriu în meniul de Sărbători. Ce au în comun aceste preparate?

23 Dec 2023 723

Super-alimentul care alungă rapid răceala. E un fel de “confort food”, ceva ce ne alină și ne răsfață

19 Dec 2023 893

Un aliment ignorat de mulți. ”Are multe proteine, puțină grăsime și sare mai deloc”

16 Dec 2023 1503

Bucurie în farfurie Nutriționistul ne dezvăluie trucurile unui meniu de sărbători echilibrat

16 Dec 2023 1021

Avantajele neștiute ale unui preparat tradițional!

13 Dec 2023 1020

De ce „fără gluten nu înseamnă mai bun”. „Credem că oferă beneficii, dar e invers!“

02 Apr 2023 3243

Alimente care vă influențează starea de spirit. Ce puteți introduce în meniu

16 Mar 2023 1301

Explicația pentru care nu ne plac anumite alimente. Ce spune nutriționistul

12 Mar 2023 1533

10 semne că îți lipsește Vitamina C din organism. Ce spune nutriționistul

04 Mar 2023 2786

Mirajul ambalajului Cât de important este modul de prezentare al mâncării pe care urmează să o consumi. Anunțul nutriționiștilor

10 Dec 2022 1281

Care sunt alimentele care ne îmbolnăvesc. Nutriționistul Mihaela Bilic- „Degeaba există legislație... Au potențial cancerigen“

30 Jun 2022 1435

Există alimente falsificate? Nutriționistul Mihaela Bilic ne răspunde

19 Jun 2022 1322