MApN, anunț important despre programul de Ziua Marinei la Constanța! Detalii despre fiecare eveniment organizat pe litoral

Foto cu rol ilustrativ.
  • MApN a făcut public programul Forțelor Navale Române, cu ocazia Zilei Marine Române, în Constanța, București, Mangalia, Brăila, Tulcea și Galați.
  • Conform sursei, festivitatea de Ziua Marinei la Constanța va începe la ora 10:00.
 
Conform unui comunicat de presă pus la dispoziție de Ministerul Apărării Naționale, Forțele Navale Române organizează, în această perioadă, activități dedicate Zilei Marinei Române, care a ajuns la a 121-a aniversare.
 
Manifestări subsumate evenimentului au loc la Constanța, București, Mangalia, Brăila, Tulcea și Galați.
 
La Constanța, activitățile aniversare vor continua sâmbătă, 12 august, de la ora 20:00, cu un concert itinerant al Muzicii Militare a Forțelor Navale, de la Piațeta Cazino la Piațeta Perla,  pe faleza din Stațiunea Mamaia.
 
Luni, 14 august, Ziua Recunoștinței va fi marcată printr-o ceremonie militară și religioasă care va avea loc, de la ora 08:30, la Monumentul „Crucea Marinarilor“ de pe faleza din Constanța. De la ora 10:00, în fața Comandamentului Flotei va fi organizată o festivitate de conferire a unor embleme și distincții personalului militar și civil care s-a remarcat în timpul anului de instruire.
 
Centrul de greutate al manifestărilor va fi marți, 15 august 2023, când marinarii militari vor prezenta, după o absență de patru ani, Exercițiul demonstrativ întrunit „Forțele Navale Române 2023“ pe scena maritimă din fața Comandamentului Flotei.
 
Ceremonia va începe la ora 10:00 cu ridicarea Pavilionului, geacului și a Marelui Pavoaz la bordul navelor militare, concomitent cu intonarea Imnului de Stat al României și cu tragerea a 21 de salve de tun, conform tradiției marinărești. După alocuțiunile persoanelor oficiale și serviciul religios vor fi lansate, în apa mării, ancore de flori în memoria eroilor marinari care își dorm somnul de veci în adâncurile apelor.
 
Zeul Neptun își va face apariția din largul mării, printr-o poartă de apă asigurată de remorcherele multifuncționale „Vânjosul“, „Vârtosul“ și „Voinicul“, pentru a da startul demonstrațiilor, concomitent cu salutul de deschidere a exercițiului executat de elicoptere și ambarcațiuni rapide, care vor purta drapelele României, Alianței Nord-Atlantice și Uniunii Europene. Momentul va fi urmat de defilarea Navei-școală „Mircea“, ambasadorul onorific al României pe mările și oceanele lumii, avându-i pe vergi pe cadeții de la Academia Navală „Mircea cel Bătrân“ pentru a saluta publicul spectator, în timp ce un elicopter militar va lansa trei scafandri parașutiști.
 
Inserția unor elemente de cercetare-diversiune, respingerea atacului aviației inamice, căutarea și atacul asupra unui submarin inamic, respingerea unui desant maritim, combaterea migrației ilegale pe mare și manevrarea elicopterului Puma Naval pentru apuntarea la bordul unei fregate sunt secvențele Exercițiului demonstrativ întrunit „Forțele Navale Române 2023“.

 
La finalul acestuia, navele și aeronavele militare participante vor defila prin fața publicului de pe faleza din fața Comandamentului Flotei, după care va avea loc defilarea Gărzii de Onoare. Concomitent, pe mare vor defila veliere și ambarcațiuni civile, aeronave vor evolua în acrobații aeriene, iar pe uscat Muzica Militară a Forțelor Navale va susține un mini-spectacol.
 

Seara zilei de marți, 15 august 2023 se va încheia cu un mini-concert de piese din repertoriul marinăresc pe faleza Cazinoului din Constanța, cu retragerea cu torțe a marinarilor și cu un spectacol de artificii și de drone. Retragerea cu torțe se va face, de la ora 20:00, pe traseul Cazino - Faleză - Comandamentul Flotei - Strada Remus Opreanu - Piața Ovidiu, unde Muzica Militară a Forțelor Navale își va continua reprezentația.
 
La ora 22:45, spectatorii prezenți în Piața Ovidiu vor fi invitați de Primăria Municipiului Constanța să urmărească un spectacol de artificii și de drone care va marca finalul celei de-a 121-a aniversări a Zilei Marinei Române.
 
Cu prilejul Zilei Marinei Române, între 11 și 15 august la ARCUB - Centrul Cultural al Municipiului București, publicul va putea vizita, între orele 17.00 și 22.00, o expoziție cu lucrări de pictură cu tematică marină semnate de Alexandru Ghinea, precum și o expoziție interactivă de noduri și lucrări de matelotaj, machete de nave, faruri și diferite obiecte specifice marinei. 
 
Vineri, 11 august, între orele 20.00 și 21.30, Muzica Militară a Forțelor Navale va susține un spectacol itinerant pe traseul Piața Roma (Statuia Lupoaica) – ARCUB – Strada Lipscani (Sediul Băncii Naționale a României).
 
Marți, 15 august, de la ora 09:00, va avea loc o ceremonie militară și religioasă la Monumentul Eroilor Marinari din Parcul „Regele Mihai I“ (zona Debarcader / Herăstrău).
 
La Mangalia, Ziua Recunoștinței va fi marcată luni, 14 august 2023, începând cu ora 10:00, printr-o ceremonie militară și religioasă organizată la Monumentul Marinarului și constructorului naval, din Portul Turistic. Marți, 15 august 2023, între orele 10:00 și 13:00, Ziua Marinei Române va fi sărbătorită în Portul Turistic Mangalia, în prezența Zeului Neptun, prin exerciții militare demonstrative, expoziții de tehnică militară, jocuri și concursuri marinărești. De la ora 21:00 va avea loc retragerea cu torțe.
 
La Brăila, militarii Flotilei Fluviale „Mihail Kogălniceanu“ vor depune luni, 14 august 2023, coroane de flori în memoria eroilor marinari în cadrul unei ceremonii organizată în Portul Militar. Ziua Marinei Române va fi sărbătorită marți, 15 august 2023, între orele 10:00 și 13:00, pe faleză, prin exerciții militare demonstrative, expoziții de tehnică militară, jocuri și concursuri marinărești, iar de la ora 20:30 marinarii se vor retrage cu torțe pe traseul Primărie – Grupul 329 Logistic Brăila.
 
La Tulcea, marinarii vor depune luni, 14 august 2023, în Portul Militar, coroane de flori în memoria eroilor marinari. Ziua Marinei Române va fi sărbătorită marți, 15 august 2023, de la ora 10:00, pe faleză, prin exerciții militare demonstrative, expoziții de tehnică militară, jocuri și concursuri marinărești.
 
La Galați, Ziua Marinei Române va fi sărbătorită marți, 15 august, de la ora 14.00, pe faleză, printr-un exercițiu naval prezentat de militarii Flotilei Fluviale „Mihail Kogălniceanu“, informează Ministerul Apărării Naționale.

Citește și:

Ziua Marinei 2023. Programul complet de la Constanța​

Imagini de pe faleză: Marinarii militari, surprinși în timpul repetițiilor pentru Ziua Marinei (GALERIE FOTO+VIDEO)

Jandarmii din Constanța, prezenți la evenimentele din mini-vacanță. Va fi sărbătorită și „Ziua romilor ialomițeni“

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

MApN Întrevederea ministrului apărării naționale cu ambasadorul Irlandei la București

26 Apr 2024 284

MApN Acord de cooperare în domeniul apărării între România și Republica Coreea semnat, în premieră, la Seul

23 Apr 2024 236

MApNConsiliul Afaceri Externe, la Luxemburg

23 Apr 2024 264

MApN Se fac înscrieri pentru cursurile de ofițeri în Armata Română! Vezi câte locuri sunt disponibile în Constanța

22 Apr 2024 518

România MApN se pregătește de a doua campanile de recrutare a soldaților. Vezi ce criterii trebuie îndeplinite

22 Apr 2024 477

MApNElemente din analiza procesului de angajare în armată a soldaților profesioniști

22 Apr 2024 267

Dosarul vizând pensia amiralului Vergil Chițac, primarul din Constanța, declinat la Curtea de Apel (MINUTA)

19 Apr 2024 875

MApN Primele aeronave F-16, cumpărate din Norvegia, au aterizat la Câmpia Turzii

19 Apr 2024 533

MApN împachetează cadouri pentru eroii supraviețuitori ai celui de-Al Doilea Război Mondial

19 Apr 2024 575

MApN23 aprilie - 165 de ani de existență a Forţelor Terestre Române

19 Apr 2024 322

MApNExercițiu de instruire cu termen scurt de notificare, în județul Tulcea

19 Apr 2024 318

Exercițiu militar de instruire cu termen scurt de notificare, în raioane din județul Tulcea

18 Apr 2024 459

LIVE TEXTAmbasadorul SUA în România, în vizită la Baza Aeriană „Mihail Kogălniceanu” Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)

17 Apr 2024 856

MApNÎntâlnirea conducerii MApN cu președinții comisiilor de apărare ale Parlamentului României

17 Apr 2024 334

MApNAngel Tîlvăr- „România își exprimă recunoștința pentru sprijinul esențial oferit de Statele Unite ale Americii în asigurarea securității și apărării Flancului Estic al NATO”

17 Apr 2024 272