MApN Ceremonii militare în garnizoana Sfântu Gheorghe, la 79 de ani de la eliberarea orașului de către Armata României

Foto cu rol ilustrativ.
  • Ministrul apărării naţionale, Angel Tîlvăr, a participat vineri, 8 septembrie, la ceremoniile militare desfășurate în garnizoana Sfântu Gheorghe, cu ocazia marcării eliberării orașului de către Armata română în anul 1944.

Ministrul apărării naţionale, Angel Tîlvăr, a participat vineri, 8 septembrie, la ceremoniile militare desfășurate în garnizoana Sfântu Gheorghe, cu ocazia marcării eliberării orașului de către Armata română în anul 1944, transmite un comunicat din partea Ministerului Apărării Naționale.

Cu această ocazie, a fost dezvelit, la sediul Inspectoratului Județean de Poliție Covasna, un bust al generalului Grigore Bălan, primul general al armatei române căzut în lupta pentru eliberarea Ardealului de Nord, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

„Acest eveniment deosebit de important pentru istoria militară și pentru istoria poporului român ne oferă prilejul de a comemora personalitatea generalului Grigore Bălan, de a rememora faptele sale de arme și pe cele ale camarazilor săi, care au făcut sacrificiul suprem în lupta pentru eliberarea orașului Sfântu Gheorghe, la 8 septembrie 1944, primul oraș eliberat din Ardealul de Nord. Sacrificiul eroilor armatei noastre în aceste lupte nu a fost în zadar și nu va fi nicicând uitat”, a afirmat ministrul Tîlvăr în alocuțiunea sa.


Programul evenimentelor a continuat cu o ceremonie organizată de autoritățile publice locale și de militarii Batalionului 22 Vânători de Munte „Cireșoaia”, cu ocazia sărbătoririi eliberării orașului în cel de-Al Doilea Război Mondial, eveniment care a avut loc în fața sediului Primăriei Municipiului Sfântu Gheorghe.

„Restabilirea administrației românești în orașul Sfântu Gheorghe a constituit un moment semnificativ al anului 1944, o mărturie a rezistenței românilor și o afirmare a drepturilor lor de a locui pe aceste meleaguri în pace, bună înțelegere, toleranță și respect reciproc”, a subliniat ministrul apărării naționale în alocuțiunea susținută în cadrul ceremoniei.


Totodată, ministrul Tîlvăr a precizat faptul că „eliberarea orașului Sfântu Gheorghe a reprezentat începutul campaniei de eliberare a Ardealului de Nord, finalizată prin eliberarea orașelor Satu Mare și Carei, la 25 octombrie 1944, consacrată drept Ziua Armatei României”.

Ministrul apărării naționale a vizitat și sediul Batalionului 22 Vânători de Munte „Cireșoaia”, din subordinea Brigăzii 61 Vânători de Munte „General Virgil Bădulescu”, unde s-a întâlnit cu echipa de comandă și s-a informat cu privire la stadiul îndeplinirii obiectivelor de instruire ale unității pentru anul în curs, gradul de încadrare cu personal și resurse, precum și despre perspectivele de modernizare pentru perioada următoare. La final, ministrul Angel Tîlvăr a luat masa alături de militari.

„Sunteți o unitate de elită a Armatei României, sunteți respectați ca profesioniști redutabili, nu doar în țară, ci și pe plan internațional. Vă asigur că, alături de colegii din echipa de conducere a MApN, suntem preocupați pentru a vă asigura cele mai bune condiții de muncă și viață. Cea mai valoroasă resursă pe care o are armata noastră sunteți dumneavoastră, oamenii, și este esențial să fiți motivați la nivelul așteptărilor importante pe care le avem de la dumneavoastră”, a declarat ministrul Tîlvăr.


Programul oficial al ministrului apărării naționale a inclus și o întrevedere, la sediul Instituției Prefectului județului Covasna, cu reprezentanți ai autorităților  locale.

Prefectul județului Covasna, Ráduly István, a mulțumit ministrului Angel Tîlvăr pentru onorarea invitației de a participa la aceste ceremonii, subliniind că este pentru prima dată, din anul 1991, când un ministru al apărării naționale este prezent la Sfântu Gheorghe, la sărbătorirea eliberării primului oraș din Transilvania, în campania din anul 1944.

Ministrul și-a exprimat aprecierea sa pentru sprijinul acordat de Instituția Prefectului Județului Covasna în organizarea evenimentelor dedicate acestei importante sărbători.

„Vă asigur de întreaga disponibilitate a echipei guvernamentale din care fac parte pentru susținerea proiectelor de dezvoltare ale municipiului și județului dumneavoastră. Apreciez, de asemenea, în calitatea de ministru al apărării naționale, relațiile bune de colaborare pe care le aveți cu structurile militare care funcționează în județul Covasna. Vă asigur că militarii noștri își vor face permanent datoria, onorând jurământul de credință față de țară”, a declarat Angel Tîlvăr.


Generalul Grigore Bălan a fost grav rănit în luptele pentru eliberarea orașului Sfântu Gheorghe și ulterior, la 13 septembrie 1944, a decedat într-un spital de campanie din Sinaia.

Asociația Națională Cultul Eroilor „Regina Maria”, organizație neguvernamentală aflată sub patronajul Ministerului Apărării Naționale și oblăduirea Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Române, a inițiat și finanțat lucrarea comemorativă de for public dedicată generalului Grigore Bălan. Autorul lucrării, colonelul (r.) Valentin Tănase, directorul Studioului de Arte Plastice al Armatei, a pus în operă acest proiect.


Asociația Națională Cultul Eroilor „Regina Maria” a donat Ministerului Afacerilor Interne lucrarea comemorativă care este amplasată la sediul Inspectoratului Județean de Poliție Covasna, a încheiat sursa citată.


Citește și:
Recrutări pentru posturile de soldați și gradați profesioniști! Până când te poți înscrie

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

MApN Întrevederea ministrului apărării naționale cu ambasadorul Irlandei la București

26 Apr 2024 272

MApN Acord de cooperare în domeniul apărării între România și Republica Coreea semnat, în premieră, la Seul

23 Apr 2024 233

MApNConsiliul Afaceri Externe, la Luxemburg

23 Apr 2024 258

MApN Se fac înscrieri pentru cursurile de ofițeri în Armata Română! Vezi câte locuri sunt disponibile în Constanța

22 Apr 2024 506

România MApN se pregătește de a doua campanile de recrutare a soldaților. Vezi ce criterii trebuie îndeplinite

22 Apr 2024 463

MApNElemente din analiza procesului de angajare în armată a soldaților profesioniști

22 Apr 2024 256

Dosarul vizând pensia amiralului Vergil Chițac, primarul din Constanța, declinat la Curtea de Apel (MINUTA)

19 Apr 2024 861

MApN Primele aeronave F-16, cumpărate din Norvegia, au aterizat la Câmpia Turzii

19 Apr 2024 528

MApN împachetează cadouri pentru eroii supraviețuitori ai celui de-Al Doilea Război Mondial

19 Apr 2024 568

MApN23 aprilie - 165 de ani de existență a Forţelor Terestre Române

19 Apr 2024 320

MApNExercițiu de instruire cu termen scurt de notificare, în județul Tulcea

19 Apr 2024 314

Exercițiu militar de instruire cu termen scurt de notificare, în raioane din județul Tulcea

18 Apr 2024 455

LIVE TEXTAmbasadorul SUA în România, în vizită la Baza Aeriană „Mihail Kogălniceanu” Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)

17 Apr 2024 846

MApNÎntâlnirea conducerii MApN cu președinții comisiilor de apărare ale Parlamentului României

17 Apr 2024 330

MApNAngel Tîlvăr- „România își exprimă recunoștința pentru sprijinul esențial oferit de Statele Unite ale Americii în asigurarea securității și apărării Flancului Estic al NATO”

17 Apr 2024 269