Ministrul Apărării „Schimbarea la nivelul funcţiei de şef al Statului Major al Apărării reprezintă unul dintre cele mai importante momente din Armata României“

Foto: facebookSchimbarea la nivelul funcţiei de şef al Statului Major al Apărării reprezintă unul dintre cele mai importante momente din Armata României, a declarat ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, conform Agerpres.ro.

Acesta a participat, joi, alături de preşedintele României, Klaus Iohannis, la ceremonia de învestire a noului şef al Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiţă Vlad, eveniment desfăşurat pe esplanada Monumentului Eroilor Patriei din faţa Universităţii Naţionale de Apărare "Carol I".

"Ceremonia de astăzi este unul dintre cele mai importante momente din Armata României, când marcăm schimbarea la nivelul funcţiei de şef al Statului Major al Apărării. La finalul mandatului încredinţat în 2019 domnului general Daniel Petrescu acesta poate raporta cu mândrie îndeplinirea misiunii. Nu cred că poate fi identificată în ultimele trei decenii o perioadă mai plină de provocări de securitate, mai densă în acţiuni, mai complicată, dar şi mai plină de realizări pentru structura de forţe ale Armatei României din ultimii patru ani. Anul 2020 a adus o pandemie care a necesitat măsuri de combatere fără precedent în cadrul cărora Armata a fost în prima linie. Începutul anului 2022 a însemnat declanşarea războiului ilegal al Rusiei împotriva Ucrainei, iar frontiera româno-ucraineană s-a transformat într-un spaţiu de manifestare a unor situaţii de securitate, de asemenea, fără precedent. Domnule general Petrescu, vă mulţumesc foarte mult atât pentru cooperarea pe care am avut-o de la ministru la şef al apărării, cât şi pentru energia pe care aţi dovedit-o în aceşti patru ani foarte grei. Aţi construit o echipă care a ştiut să gestioneze cu eficienţă provocările care au crescut continuu în complexitate şi în intensitate", a declarat Angel Tîlvăr.


El a evidenţiat că, în toată această perioadă, Statul Major al Apărării a adaptat structura de forţe la noile tipuri de ameninţări şi a redus timpul de reacţie şi intervenţii în diferite situaţii.

"Aţi acţionat fără a avea precedente de unde să extrageţi lecţii învăţate sau modele de abordare. În urma invaziei neprovocate declanşate de Federaţia Rusă în Ucraina, Alianţa a luat măsuri defensive ferme, prompte şi proporţionale pentru adaptarea la noua realitate de securitate de pe Flancul Estic. Constituirea Grupului de Luptă NATO în România, condus de Franţa, la care s-au alăturat aliaţi importanţi, precum şi sporirea forţelor SUA dislocate în ţara noastră, au necesitat măsuri concrete din partea structurii de forţă a României pe linia sprijinul naţiunii gazdă. În acelaşi timp, Statul Major al Apărării a adaptat structura de forţe la noile tipuri de ameninţări şi a redus timpul de reacţie şi intervenţii în diferite situaţii. După încheierea misiunii din Afganistan în 2021, Armata României a înregistrat în acest an un nou vârf al participării în misiuni internaţionale. Suntem prezenţi în Bosnia. Suntem prezenţi în Priştina. Suntem prezenţi şi în alte teatre de operaţii", a declarat Tîlvăr.


La finalul alocuţiunii sale, ministrul Apărării l-a felicitat pe generalul Gheorghiţă Vlad pentru învestirea în funcţia de şef al Statului Major al Apărării şi i-a urat succes în activitate.

"Vreau totodată să urez succes, mult, mult succes noului şef al Statului Major al Apărării, domnul general Gheorghiţă Vlad, care am încredere că va ridica şi mai mult standardele de performanţă! Vă doresc succes tuturor! Vă mulţumesc!", a transmis Tîlvăr. 

Agerpres.ro 

Citește și: 

Generalul Gheorghiță Vlad, noul șef al Statului Major al Apărării. Ceremonia de învestire, de Ziua Națională a României

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

MApN Situația de securitate din regiunea Mării Negre și Balcanii de Vest, discutată de ministrul Tilvăr cu omologul său austriac

22 Feb 2024 546

Ministrul Apărării Naționale, întrevedere cu un fost secretar de stat SUA „Proiectul de modernizare a Bazei 57 „Mihail Kogălniceanu” vizează consolidarea infrastructurii aeriene“

16 Feb 2024 633

Angel Tîlvăr Capabilităţi militare produse în România înseamnă locuri de muncă pentru români

25 Jan 2024 657

Premierul Marcel Ciolacu, la sediul MAPN Condiţiile de muncă și de viață ale militarilor și nevoile de înzestrare ale Armatei, printre subiectele discutate

24 Jan 2024 614

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tilvăr la reuniunea Grupului de contact pentru Ucraina „România va continua sprijinul multidimensional pentru Ucraina”

23 Jan 2024 570

MApN Videoconferința ministrului apărării naţionale cu omologul ucrainean. Dezbatere strategică online

16 Jan 2024 489

Ministrul apărării naționale a avut o întrevedere cu ambasadorul SUA la București, Kathleen Kavalec (GALERIE FOTO)

12 Jan 2024 531

Angel Tîlvăr „România depune, alături de aliați, toate eforturile pentru o navigație sigură în Marea Neagră.”

11 Jan 2024 521

Ministrul Apărării „România a devenit al 15-lea membru al celui mai puternic grup naval de lovire al Alianței (STRIKFORNATO)“

11 Jan 2024 568

Ministrul apărării naționale, întrevedere cu ambasadorul Japoniei la București

09 Jan 2024 564

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr „Componenta de apărare cibernetică a cooperării militare dintre România si Luxemburg trebuie aprofundată!”

08 Jan 2024 738

Sondaj de opinie Sunteți de acord cu reintroducerea stagiului militar obligatoriu în România?

07 Jan 2024 1468

Ministrul Apărării explică de ce au fost convocați pentru 24 de ore rezerviștii din România Trebuia făcut pentru că situaţia o cere

03 Jan 2024 1137

Ministrul apărării naționale, întrevedere cu atașații apărării acreditați în România

12 Dec 2023 693

Întrevederea ministrului Apărării Naționale cu ambasadorul Poloniei la București

11 Dec 2023 671