Remus Negoi - „Clădirea Bar Orient este un reper local și trebuie conservat şi pus în valoare şi nicidecum demolat“

  • Bar Orient – restaurant Unirea s-a aflat în patrimoniul Mamaia SA, însă în urmă cu 16 ani a ajuns în proprietatea societății Vulturii Mării SRL, iar proprietarul nu a realizat nicio investiție și a lăsat în paragină clădirile complexului.

Primăria Municipiului Constanța a emis recent certificatul de urbanism nr. 1004/ 13 mai 2022 pentru demolarea fostului Bar Orient din centrul stațiunii Mamaia, un imobil cu valoare culturală, istorică și arhitecturală, parte din peisajul istoric regal din perioada interbelică.

Certificatul de urbanism a fost solicitat de Vulturii Mării SRL, cu sediul social în București și are o valabilitate de 24 de luni. Un document similar a mai fost solicitat și în 2017, însă atunci acesta nu a avut acordul Direcției Județene de Cultură.
 
Bar Orient – restaurant Unirea s-a aflat în patrimoniul Mamaia SA, însă în urmă cu 16 ani a ajuns în proprietatea societății Vulturii Mării SRL, iar proprietarul nu a realizat nicio investiție și a lăsat în paragină clădirile complexului.

Mai multe detalii puteți vedea în articolul Unul dintre greii industriei produselor chimice a primit de la Primăria Constanța certificat de urbanism pentru demolarea fostului Bar Orient- restaurant Unirea din centrul stațiunii Mamaia (GALERIE FOTO)

Senatorul Remus Nogoi și deputatul Stelian Ion au semnalat problema. Aceștia transmit: 

„Primăria Municipiului Constanța a emis recent certificatul de urbanism nr. 1004/ 13 mai 2022 pentru demolarea fostului Bar Orient din centrul stațiunii Mamaia, un imobil cu valoare culturală, istorică și arhitecturală, parte din peisajul istoric regal din perioada interbelică.

În acest context, am înaintat către Ministerul Culturii, Institutul Naţional al Patrimoniului şi Direcţia Judeţeană pentru Cultură Constanţa, o solicitare de clasare a acestuia în lista monumentelor istorice, în regim de urgenţă, întrucât imobilul răspunde cerințelor și criteriilor de evaluare necesare în vederea clasării.

La o simplă evaluare preliminară realizată în concordanță cu prevederile OMCC 2260/2008, imobilului i se pot acorda: calificativ mediu/mic în baza criteriului vechimii, fiind ridicat în perioada interbelică, calificativ foarte mare în baza criteriului referitor la valoarea arhitecturală, artistică și urbanistică, fiind definit de un complex arhitectural reprezentativ pentru epoca și arhitectura interbelică din Mamaia, calificativ foarte mare în baza criteriului referitor la frecvență (raritate și unicitate), fiind o construcție interbelică cu minaret, specifică perioadei domniei Reginei Maria, similară unui grup restrâns de clădiri ridicate de suverana României sau de personalități ale epocii şi calificativ foarte mare/mare în baza criteriului referitor la valoarea memorial-simbolică, pentru că este legat de personalitatea Reginei Maria a României și de familiile nobiliare care i-au urmat exemplul și care au contribuit la dezvoltarea unui peisaj istoric urban coerent în Dobrogea.

În urma acestei evaluări sumare se poate observa cu ușurință faptul că acest imobil răspunde cerințelor și criteriilor legale de clasare.  Clădirea Bar Orient este un reper local, martor al moștenirii culturale a județului Constanța și a României şi trebuie conservat şi pus în valoare şi nicidecum demolat“, spun Remus Negoi și Stelian Ion

Citește și: Unul dintre greii industriei produselor chimice a primit de la Primăria Constanța certificat de urbanism pentru demolarea fostului Bar Orient- restaurant Unirea din centrul stațiunii Mamaia (GALERIE FOTO)

 


Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Iniţiativă legislativă pentru înființarea Registrului Electronic al monumentelor istorice propuse spre clasare

04 Jun 2023 575

Înfiinţarea Muzeului Naţional de Istorie şi Cultură a Romilor a fost aprobată în Senat

18 May 2023 757

USR Constanța susține greva din învățământ (VIDEO)

18 May 2023 553

LIVE VIDEO+TEXT USR Constanța invită cetățenii să îi ceară demisia primarului municipiului Constanța, Vergil Chițac (GALERIE FOTO+VIDEO)

18 May 2023 775

Serviciul de Ambulanță Județean Constanța, la bilanț (VIDEO)

26 Apr 2023 1466

Serviciul de Ambulanță, pe un butoi de pulbere Senatorul USR Remus Negoi cheamă Corpul de Control al Ministerului Sănătății la SAJ Constanța

26 Apr 2023 1340

Constanța USR organizează dezbaterea publică „Vocea Asociaţiilor de Proprietari” (VIDEO)

06 Apr 2023 1207

Dezbatere Patrimoniul Constanței, încotro? Despre clădirile istorice cu risc seismic din municipiul Constanța (VIDEO)

02 Apr 2023 996

Proiecte de infrastructură, care pot descongestiona traficul către sudul litoralului, ţinute în sertar de ministrul Grindeanu!

16 Mar 2023 1252

Coroană funerară depusă de doi parlamentari USR la sediul Institutului Cultural Român

07 Mar 2023 1161

USR a depus în Parlament legea care taie taxa verde aplicată prosumatorilor de energie

24 Feb 2023 981

Paşaportul simplu electronic devine act de identitate Negoi a depus un proiect de lege în sprijinul cetăţenilor români cu domiciliul în străinătate

23 Feb 2023 1179

Senatorul Negoi acuză Puterea încearcă să oprească ONG-urile să mai apere în instanță interesul public

21 Feb 2023 955

Proiect de lege depus de USR Scutirile medicale pentru orele de educație fizică și sport s-ar putea elibera doar de către medicul unității de învățământ sau de medicul de familie

18 Feb 2023 1205

Senatorul USR, Remus Negoi avertizează că se pregătește o „licitaţie cu dedicaţie pentru atribuirea sectoarelor de plajă de pe litoral"

29 Jan 2023 1340