Secretarul de stat pentru relații interinstituționale - „Implicarea tinerilor trebuie să reprezinte o piatră de temelie a viitoarelor politici publice“

Guvernul României
  • Janina Sitaru a subliniat că organizarea acestui program reprezintă o dovadă solidă a interesului pe care România îl acordă afirmării şi păstrării identităţii lingvistice și culturale a persoanelor aparținând comunităţilor româneşti din întreaga lume.

Secretarul de stat pentru relații interinstituționale Janina Sitaru a participat marți, 26 iulie 2022, la deschiderea oficială a celei de-a XIII-a ediții a programului de tabere „ARC” pentru românii de pretutindeni. Evenimentul a avut loc la Centrul Cultural „Iustin Sohorca” din Sângeorz – Băi și a reunit reprezentanți ai Parlamentului României, Guvernului, misiunilor diplomatice ale României în străinătate precum și ai autorităților județene din Bistrița – Năsăud și Neamț.

În intervenția sa, secretarul de stat Janina Sitaru a subliniat că organizarea acestui program reprezintă o dovadă solidă a interesului pe care România îl acordă afirmării şi păstrării identităţii lingvistice și culturale a persoanelor aparținând comunităţilor româneşti din întreaga lume.

„Este un proiect gândit să le dezvăluie România copiilor și tinerilor din diaspora și din comunitățile istorice, o ocazie de a realiza importanța de a fi român, oriunde în lume. Ei sunt ambasadorii culturii și tradițiilor românești acolo unde locuiesc și, ca oricărui ambasador, avem datoria de a le oferi, prin intermediul acestui program, un mandat simbolic despre felul în care pot susține țara noastră, chiar și de la distanță. În contextul în care 2022 este «Anul European al Tineretului», implicarea tinerilor trebuie să reprezinte o piatră de temelie a viitoarelor politici publice”, a declarat Janina Sitaru.


De asemenea, demnitarul a evidențiat eforturile depuse în ultimele luni de autoritățile române în acordarea de asistență umanitară refugiaților ucraineni, în contextul  agresiunii Federației Ruse asupra Ucrainei, precum și necesitatea de a sprijini în mod consecvent Republica Moldova.
 

Cea de-a XIII-a ediție a programul de tabere pentru românii de pretutindeni „ARC” este organizată de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, în parteneriat cu Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse și Ministerul Sportului. Un număr de 1.225 de elevi, studenți, tineri și profesori români din Ucraina, Albania, Serbia, Bulgaria, Macedonia de Nord, Franța, Grecia, Italia, Austria, Germania, Portugalia, Belgia, Cehia, Emiratele Arabe Unite, Canada, Statele Unite ale Americii și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord vor participa la ediția din acest an, în centrele de agrement Oglinzi (jud. Neamţ) și Sângeorz –Băi (jud. Bistrița – Năsăud).

Activităţile organizate în cadrul programului se axează pe dezvoltarea abilităţilor de comunicare în limba română, informarea participanţilor asupra istoriei românilor şi aprofundarea cunoştinţelor de cultură şi civilizaţie românească, inclusiv prin intermediul excursiilor organizate la obiectivele culturale și turistice din zonă.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Proiect voluntar pentru copii C.A.R.T.E - Universul copiilor din Diaspora românească

17 Aug 2023 799

Constanța și Mamaia, în cursa pentru Destinația anului 2023. Unde se poate vota

21 Mar 2023 1410

24 Ianuarie 1859 – Ziua Unirii Unirea Principatelor, „prima etapă a marilor şi succesivelor realizări istorice ale poporului român” (N. Batzaria)

24 Jan 2023 1895

Secretarul de stat pentru românii de pretutindeni, Gheorghe Cârciu, vizită de lucru la Viena

13 Jun 2022 1155

Iohannis Întreaga lume a remarcat generozitatea şi ospitalitatea românilor

29 May 2022 1401

Tabere pentru copiii români din afara țării! Cine se poate înscrie în Programul de tabere ARC

25 May 2022 1334

1 Decembrie 2021, la Constanța. Discursuri pline de emoție și huiduieli. Ce oficial nu a fost pe placul publicului (galerie foto+video)

02 Dec 2021 3390

LIVE Paradă militară la Constanța de Ziua Națională a României (galerie foto+VIDEO)

01 Dec 2021 5608

1 Decembrie – Ziua Națională a României. Ce evenimente sunt organizate la Constanța. Unde este necesar certificatul verde

01 Dec 2021 6746

Arhiepiscopul romano-catolic Aurel Percă, mesaj de rugăciune cu prilejul Zilei Naționale

01 Dec 2020 1622

Vot Diaspora Află aici adresele secțiilor de votare!

08 Nov 2019 4656

Ministrul Pentru Românii de Pretutindeni, la Milano. Teme de discuții cu românii stabiliți în provincia italiană

11 Sep 2019 1433

Noii miniștri au depus jurământul de învestitură la Palatul Cotroceni

10 Jun 2019 1527

Noii miniștri din Guvernul Dăncilă depun astăzi jurământul de învestitură în funcție

10 Jun 2019 1826

Marea Neagră se alătură celorlalte bazine maritime învecinate cu UE Conferința ministerială privind adoptarea Agendei maritime comune pentru Marea Neagră

21 May 2019 1638