ZIUA LIVE Primarul Florin Chelaru, despre proiecte europene, transport public și investiții pentru viitor la Năvodari (VIDEO)

Invitat la ZIUA LIVE este primarul orașului Năvodari și președinte al PSD Năvodari.

Marți, 19 decembrie, discutăm despre proiectele cu fondurile europene și guvernamentale, derulate la nivelul orașului, dar și despre cum primăria Năvodari își va  prognoza și eventual ajusta propriile venituri, astfel încât anul viitor cheltuielile curente de funcționare să poată fi acoperite, iar programele  edilitare de investiții să fie implementate.

La ZIUA Live aflăm ce se întâmplă cu lucrările de asfaltare și dacă acestea se vor finaliza până pe 31 decembrie sau vor fi fazate în anul viitor.

Un alt subiect pe care îl abordăm este introducerea transportului public de persoane pe raza orașului Năvodari, dar vor vorbi și despre PSD Năvodari, dar și despre cum pot fi sprijiniți locuitorii blocului 14 Sud din oraș, ale căror locuințe au fost distruse în urma unui incendiu.


Interviul integral poate fi urmărit aici

Cum se încheie 2023... orașul Năvodari trăiește aceleași momente grele. Sunt foarte mulți bani pe proiecte pe care îi dorim înapoi de la Guvern, pentru a continua lucrările. Nu avem lucrările finalizate, apare o situația de fazare a acestor proiecte. Pentru Năvodari situația e lămurită, avem un număr de proiecte pe care le vom faza: școala, casa de cultură și mobilitatea. În rest, le voi finzalia, ma refer la spațiile verzi. 

Chelaru a pus accent pe dezvoltare la Năvodari. 

Avem de primit undeva la 4 milioane de euro. Sunt bani pe care i-am trecut pe dezvoltare. Am schimbat, n am mai mers pe funcționare ca fiind necesitate primordială a administrației. Am băgat cât mai mulți bani pe dezvoltare. 

Lucrurile sunt un pic complicate și pentru Năvodari și pentru Constanța, pentru majoritatea UAT-urilor. 

Primarul orașului Năvodari vorbște despre posibilitatea de a resimți presiuni. 

Aș fi rău să spun că aș simți o presiune. Doar legat de Mamaia Nord sunt niște probleme pe care le resimt ca o presiune. Eu mă refer mai mult la o problemă economică. Vis a vis de partid nu este nici o presiune.
Relațiile cu colegii mei sunt bune. Îmi doresc să fac atât de mult încât și organizația județeană să se mândrească cu un primar ca mine. 

Chelaru a punctat la ZIUA LIVE că este nevoie de mulți bani încât municipiul Constanța să ajungă un municipiu etalon la nivelul țării.

Nici o discuție pe care am avut-o nu avut legătură cu candidatura. Constanța este un oraș greu. Eu nu m-aș înhăma. Eu nu am studiat bugetul municipiul, dar trebuiesc mulți bani pentru a ajunge să fie un municipiu etalon la nivelul țării. Este geu și complicat. Doec ca colegii mei să găsească cea mai bună soluție pentru Constanța. Vom găsi o soluție care să fie pe gustul constănțenilor. 

Chelaru a mai punctat că își face propriul sondaj, pentru a-și da seama ce e bine și ce nu e bine să facă. 

Eu îmi fac propriul sondaj atunci când simt că e nevoie, ca să știu cum stau. La momentul acesta eu nu pot să cred că stau rău. Cum sau fără finalziarea acestor priuecte sunt sigur că demonstrez și ma preocupă să finalizez aceste proiecte. Nu stau rău, nu pot să zic că stau bine. Pot zice că anul viitor voi face propriul meu sondaj, pentru a-mi da seama ce e bine și ce nu e bine să fac. 

Evoluția pentru Năvodari în ultimii 3 ani 

De la evoluție acum sunt la litera i. Urmează să finalizez și litera e a cuvântului evoluție. E un cuvânt cu forță, cu multe sensuri. Omul care își impune acest cuvant ca slogan își dă seama de importanta acestui cuvânt. Am trecut și de pandemie, avem un război foarte aproape. Foarte multă lume din administrație lucrează pentru ucraineni. Avem și la Năvodari. 

Vorbești de evoluție când lângă țara noastră e un război foarte dur. Avem o situație grea a părții financiare a statului român. Sunt probleme legate de deficit, de inexistența banilor. Orașul nostru trebuie să ajungă la cuvântul evoluție dar sunt multe piedici pe care nu le-am estimat la momentul respectiv. 

Orașul Năvodari nu poate să fie diferit de situația țării, de problemele pe care le au toți românii. Am atrs peste 20 de milioane de euro în acești ani.Am terminat proiecte legate de școli, modernizarea liceului, a mai rămas școala nr.3 pe care o fazăm. Parcurile vor fi finalizate până la finalul anului. Aducem băncuțele, coșurile de gunoi. Sunt la finalizare. Se lucrează, sunt peste 35 de oameni în șantier. 


Sunt proiectele pe PNRR, eficiență energetică, pe care le vom da drumul în viitorul apropiat. Vom veni și cu proiectul cu camere de luat vederi. Avm peste 250 de camere în tot orașul Năvodari. Vreau să le aduc la maturitate, să le finalizez, spune primarul de la Năvodari. 

Chelaru vorbește în cadrul interviului și despre situația grea a țării noastre. 

Ca să fie totul corect, îmi doresc de la guvern să ne dea sumele promise pe proiecte. Sunt bani pe care eu îi voi folosi doar pentru proiecte. Îmi doresc să nu apară întârzieri. 

Nu se mai pune problema la an electorar când situația României nu e așa roz. Este greu. La nivelul țării e o greutate la nivelul banilor. E un lucru cert și corect. 


Va fi un moment cand dezvoltarea României se va baza pe proiecte europene. Voi folosi banii pentru cofinanțări la proiecte europene. Se vor face reduceri drastice la nivel de finanțări. 

Toată lumea duce greul. E adevarat că trebuie să fie un echilibru între stat și privat. Nu mi se pare normal să spun eu verdicte, eu sunt aici să pun în aplicare. Eu doresc să se facă orice posibil pentru a se reduce aceste diferențe. Dacă există voința politică, s-ar putea să o facă. Situația e grea nu doar pentru primării. Dar e cu mult mai greu pentru agenții economici, a spus Chelaru la ZIUA LIVE. 

Chelaru punctează și aspectul legat de buget. 

Bugetul pleacă de la: trebuie să-mi dau datoriile înapoi. Asta e premisa de la care se pornește. Vreau să fac un împrumut pentru lucrări de asfaltare, în zona Mamaia Sat. Nu am putut fae studiul de fezabilitate. Din februarie îl voi face, ca să mă gândesc la un împrumut. Datoria publică e mică pentru că nu am făcut nici împrumuturi. 

Voi face și restructurări. Vom da și oameni afară. I-am anunțat. Ei știu. Este vorba despre personal contractual. Nu am putut face nimic ca să îi păstrez. Vor pleca in general de la gospodărie. Nici mie nu îmi convine acestă situație, a mai punctat Chelaru. 


12 dispoziții de șantier la Năvodari

Nu pot spune că problema fiecărui om din Năvodari nu este reală. Am stat zilnic în teren. Problemele care apar sunt legate de faptul că oamenii nu erau plătiți. Când se sistează o lucrare, oamenii văd că nu se mai face nimic și ne înjură. 

Am dat la cam 12 dispoziții de șantier la Năvodari.Oamenii sunt supărați și nu au de unde să știe probleme legate de teren.   

Oamenii din Năvodari erau nemulțumitiți că s-a pregătit terenul cu mult inainte de a se intra să se lucreze. Au avut de înfruntat noroaie, gropi. 

Îi înțeleg. Eu am stat pe teren în fiecare zi. Orașul e mic. Mi-am cam luat toate înjurăturile posibile, mi-am asumat asta încercând să rezolv acolo unde am putut să rezolv ceva. Drumul a fost ce mai complicat, pe Nuferilor și strada Plopilor, acolo s-a excavat, a fost un disconfort. Așa cum arată acum e un loc perfect, e o evoluție. Prezența mea a fost sacul de box. Am fost sacul de box pentru proiectele cu probleme. 

Chelaru a punctat asfaltările din Mamaia Sat. 

Am proiectul Anghel Saligny care se referă la Mamaia Sat, dar mai am nevoie de bani, trebuie să mai împrumut. Pe proiectul Anghel Saligny sunt impuneri de sume pe anumiți kilometri. 

Transportul public în Năvodari 

Pentru anul viitor vom avea trei tirpuri de transport în Năvodari: public, intern, care este în dezbatere acum. Vom face încât direfernța de preț să și-o asume Primăria Năvodari și aici mă refer la bilet. Cand am dat ok pe aceste traseee, transportatorul trebuie să-și facă traseul. 

Tot ce ține de transportul intern, răspund eu. Pe transportul de la Năvodari până la Constanța, nu răspund eu.  Într-un loc am pârghii să control într-un loc nu am. Putem să controlăm și să impunem modificări de comportament prin simpla prezență a angajaților Primăriei. Dacă ne ducum pe acum pe raza orașului Năvodari, este clar că putem schimba. 

Al doilea tip de transport e cel metropolitan. Cele două tipuri de transport nu se suprapun. Este între UAT Năvodari și UAT Constanța. 

Urmează noțiunea de costuri. Năvodărenii trebuie să știe că foarte mulți bani se vor duce pe transportul metropolitan și pe cel intern.  La cel metropolitan aș putea ajunge la un milion de euro.  

 


Al treilea tip e cel județean, care va fi în funcțiune. O dată ce apar cele două tipuri de transport menționate, lumea nu se va mai înghesui să aglomereze mașina celor care se duc la serviciu. 

În primăvară se va ține licitație, eu sper ca la vară să circule primul autobuz în Năvodari. 

Chelaru vorbește și despre Centrul de Sănătate de la Năvodari. 

Acum funcționează radiologia. Am rezolvat. N-am rezolvat pediatria la copii de noapte. Suntem la mâna Consiliului Județean. 

Dacă nu aș fi avut datoriile orașului Năvodari...aș fi putut face mai multe.  Am fost și la Mihai Lupu. 

Chelaru a vorbit la ZIUA LIVE și despre  blocul 14 Sud 

Principala problemă este să se lămurească ei cu ei, mă refer la locuitorii de la parter la etajul 4 și cei de la etajul 5. Ei s-au dat în judecată. să hotărască instanța ce trebuie și ce nu trebuie ei să facă. 

Prin lege, noi putem să ajutăm nu să contruim de la zero. Singurul lucru pe care ni-l dorim este ca ei să ajungă la o înțelegere. Sunt pângeri penale, pe care și le-au făcut unii altora. Primăria e de acord să vină cu ajutor pentru cei de la mansarde. Pe 2024 voi găsi și eu să ajut, dar nu a finaliza o contrucție. Trebuie să lămurim și problema cu actele. Va trebuie făcută o altă expertiză. Să vedem care este baza legală. De la început Primăria le-a spus că este de acrod să ajute. 

Orașul Năvodari a fost primul care le-a pus la dispoziție apartamente. Le-am aranjat că să poată să stea. Vreau să sprijin și nu am refuzat niciodată ideea de a sprijini. Anul viitor vom încerca să punem sume de bani ca lumea să fie mulțumită. 

Chelaru a vorbit și despre Stadionul Flacăra.

Am depus pe CNI. Dar totuși e și aici o problemă. Eu știu și ce pot să fac eu, a spus Chelaru despre stadion. 

Avem cel puțin în jur de 2500 de locuri de parcare. Vă vorbesc de parcări existente, sunt trasate, asfaltate.  Cel care sunt la liber...sunt și zone care sunt la liber. Situația din Mamaia Nord legată de imobiliare e gravă. Nimeni nu mai construiește de la A la Z.  

Cea mai grea decizie luată de Chelaru în 2023 

A fost cea cu oprirea sistemului de Termoficare, de la finele anului trecut. Toate blocurile care aveau nevoie de căldură în anul acesta, au fost racordate la gaze. Câte cereri am primit atâtea am onorat. Au fost și cereri care nu se încadrau. 

Situația ucrainenilor de la Năvodari

Unii din ucraineni și-au înscris copii la școală, s-au încadrat. Nu facem rabat de la a fi atenți la ei. Au fost momente când ei erau obișnuiți pe vechea lege, să stea și să nu plătească nimic. S-a făcut un soi de abuz pe banii publici.



Am avut verificări, discuții cu Curtea de conturi. Ei vor sta aici cât Guvernul României le oferă o mână de ajutor, a spus Chelaru.


O altă problemă la Năvodari sunt și câinii fără stăpân. 

Noi avem contractul de care ținem la acest moment. Câinii fără stăpân de pe străzi...sunt oameni care mă ceartă că nu mă ocup eu personal de ei (câinii fără stăpân de pe stradă), primăria. Vom putea la începutul noului an să strângem câinii așa cum își doresc năvodărenii. 

De anul viitor vrea să dezvolt mai mult stațiunea Mamaia Nord. OMD-ul se va ocupa de tot de la A la Z .

Sper să apară și benficiile. Nemulțumirea mea cea mai mare este că nu am reușit să termin proiectele. 



PRECIZĂRI:

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.


Citește și:

Afaceristul Zeido Jamal a depus la APM documentația pentru un nou PUZ. Vrea să construiască mai multe imobile în Năvodari (DOCUMENT)

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

ZIUA LIVE Candidatul Dreptei Unite pentru municipiul Constanța, Stelian Ion -„Eu joc totul pe această carte, Primăria trebuie câștigată"! (VIDEO)

26 Apr 2024 473

Guvernul RomânieiProgramul premierului Marcel Ciolacu - 26 aprilie 2024

26 Apr 2024 249

Mai multe evenimente programate astăzi la Constanța! Unde pot petrece constănțenii și turiștii la malul mării

26 Apr 2024 587

ZIUA LIVE Candidatul PSD pentru Consiliul Județean Constanța, Cătălin Grasa, vorbește despre proiectele cu care intră în competiția electorală

25 Apr 2024 632

ZIUA LIVE Planurile lui Stelian Ion, candidatul Alianței Dreapta Unită pentru municipiul Constanța!

25 Apr 2024 721

ZIUA LIVE Costin Răsăuțeanu, candidat PSD la Consiliul Local - „Îmi doresc să reușim să schimbăm abordarea atitudinii administrației în raport cu cetățenii “ (VIDEO)

24 Apr 2024 962

Guvernul RomânieiProgramul premierului Marcel Ciolacu - 24 aprilie 2024

24 Apr 2024 304

ZIUA LIVE Mohammad Murad, candidatul AUR la Consiliul Județean Constanța. Ce planuri are pentru județul Constanța? (VIDEO)

24 Apr 2024 689

ZIUA LIVE Cu ce proiecte intră în competiția electorală, Cătălin Grasa, candidatul PSD pentru Consiliul Județean Constanța!

24 Apr 2024 725

ZIUA LIVE George Tufă, președintele PNL Cumpăna - „Comuna Cumpăna are o problemă mare de mobilitate” (GALERIE FOTO+VIDEO)

24 Apr 2024 617

ZIUA LIVE Mohammad Murad, candidatul AUR la Consiliul Județean Constanța. Cum dorește să câștige cursa electorală?

23 Apr 2024 682

ZIUA LIVE Autoritățile locale au obligația să intervină în susținerea persoanelor aflate la risc de sărăcie sau cu probleme de sănătate!

23 Apr 2024 504

ZIUA LIVE Horia Constantinescu, candidatul PSD la Primăria Constanța - „Lucrurile pot fi făcute cu condiția că trebuie să fii pe teren“ (GALERIE FOTO+VIDEO)

23 Apr 2024 604

ZIUA LIVE Gabriel Cateliu, candidatul USR pentru Primăria Tortoman județul Constanța - „La alegerile din 2016 am pierdut Primăria la doar 6 voturi“ (GALERIE FOTO+VIDEO)

23 Apr 2024 539

ZIUA LIVE Cu ce proiecte intră în cursă George Tufă, candidatul PNL la Primăria Cumpăna?

23 Apr 2024 554