Deschidere editie

„Opoziţia“ vrea să atace contractul cu Isuzu Scandal pe achiziţia de autobuze electrice pentru RATC (document)

Consilierii locali din Comisia de specialitate nr. 5 - pentru administraţie publică, juridică, apărarea ordinii publice, respectarea drepturilor şi libertăţilor cetăţeanului din cadrul CLM s-au reunit ieri în şedinţă. Pe ordinea de zi au fost analizate două proiecte de hotărâre de Consiliu Local. Este vorba despre:
- proiectul de hotărâre privind aprobarea participării în cadrul proiectului, de aprobare a indicatorilor tehnico-economici, a cheltuielilor legate de proiect, precum şi de aprobare a Acordului de parteneriat privind realizarea în comun a unei achiziţii publice ocazionale pentru proiectul „Achiziţie de mijloace de transport public - autobuze electrice”;
- proiectul de hotărâre privind aprobarea participării în cadrul proiectului, de aprobare a indicatorilor tehnico-economici, a cheltuielilor legate de proiect, precum şi de aprobare a Protocolului de asociere privind realizarea în comun a unei achiziţii publice ocazionale pentru proiectul „Achiziţie de mijloace de transport public - autobuze electrice”.
 
Secretarul Comisiei, consilierul local PSD, Dede Perodin, a declarat că aleşii prezenţi au dat aviz favorabil pentru cele două proiecte.
Vă reamintim că, pe 13 iulie a.c., a fost semnat contractul de furnizare a celor 104 autobuze urbane cu Anadolu Isuzu Otomotiv Sanayi ve Ticaret A.Ş., câştigătoarea licitaţiei internaţionale, în cadrul proiectului Smart Transport Public Constanţa.

O treime din flota RATC va fi formată din autobuze electrice 

„Noul parc auto al Regiei de Transport în Comun Constanţa va avea 104 autobuze noi, cu 14 mai multe decât calculasem iniţial, pentru că, în urma licitaţiei şi a preţului propus, am putut suplimenta numărul autovehiculelor noi“, afirma, la sfârşitul lunii iunie, primarul Decebal Făgădău.

Suplimentarea numărului de autobuze a fost votată de Consiliul Local Municipal Constanţa în şedinţa de luna trecută. „Aceste autobuze vor reconstrui coloana vertebrală a companiei de transport. Pe viitor, flota RATC va cuprinde două treimi autobuze Diesel Euro 6, care, ne place nu ne place, reprezintă soluţia cea mai rentabilă din punct de vedere economic, pentru a avea un preţ de călătorie scăzut, şi o treime flotă verde, adică autobuze electrice sau hibrid sau cu hidrogen. Vom vedea ce soluţii vom găsi în perioada următoare. Vrem să facem din RATC principalul pilon de încredere în ceea ce priveşte transportul public din Constanţa“, a adăugat edilul-şef al municipiului Constanţa.

Autobuzele fabricate de ISUZU au o valoare de 100 de milioane de lei, credit accesat de la BERD de Primăria Constanţa. Garanţia este de 24 de luni, societatea urmând a asigura partea de prevenţie şi planificare a mentenanţei.

„Constanţa Altfel” a trecut la faza pe ameninţări! 

Reprezentanţii Asociaţiei „Constanţa Altfel” sunt nemulţumiţi de strategia de transport a municipalităţii: „Dacă nu se achiziţionează autobuze electrice pentru oraş, iar cele 100 de autobuze diesel să fie scoase pe rutele metropolitane, vom ataca hotărârea de Consiliu Local prin care aţi aprobat achiziţionarea de autobuze diesel. Să vedem pe unde scoateţi cămaşa dacă se anulează. Aveţi termen - prima şedinţă de Consiliu Local“, notează reprezentanţii asociaţiei pe pagina sa de Facebook.
 
Şi reprezentanţii USR, care derulează încă de anul trecut în mediul online campania „Înghesuiţi”, critică decizia municipalităţii de achiziţie de autobuze diesel şi susţin că Primăria încalcă chiar şi un acord internaţional. „Mobilitatea este sângele din viaţa oraşelor în care locuim. Drumurile şi autovehiculele rutiere transportă oamenii la muncă, părinţii îşi duc copiii la şcoală, camioanele ne livrează mâncare şi ne curăţă gunoiul. Însă aceste artere care ne reprezintă drumurile şi infrastructura rutieră pot deveni, la rândul lor, blocate, iar părţi din oraş pot ajunge poluate şi zgomotoase.
 
În viitorul apropiat, străzile oraşelor vor arăta diferit, maşinile electrice vor putea înlocui motoarele cu combustie internă, înăuntru nu vor mai exista şoferi, iar oamenii vor fi ocupaţi să lucreze sau să socializeze şi vor împarţi drepturile de utilizare a maşinilor autonome. Cum poate arăta viitorul mobilităţii urbane?
Şi de ce administraţia domnului Făgădău ne promite doar mai multă poluare, aglomeraţie şi incompetenţă?”, susţin aceştia.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

un cetatean

25 Jul, 2018 12:46

Exista autobuze pe pacura sau carbuni!!! Sunt mult mai ieftine!!! Clujul cumpara autobuze electrice cu finantare 70% Elvetia. La achizitiile din afara EU merge bine PARANDARATUL!! De preferinta Turcia!!

Articole asemanatoare

Finanţarea unor cluburi sportive din Constanţa, în atenţia Comisiei pentru învăţământ şi sport din cadrul Consiliului Local. Arhitectul oraşului, invitat la Comisie în septembrie!

25 Aug 2018 531

Vot în Comisia de Urbanism a CLM pentru benzinăria care va fi amenajată pe fosta autobază ICIL. Afacerea aparţine unui fost om politic constănţean (document)

26 Jul 2018 1424

Avize favorabile în Comisia de Administraţie a CLM. PNL şi PMP s-au abţinut. Vizate au fost zona peninsulară şi actualizarea preţului unui teren din Mamaia Nord

19 Jul 2018 1086

Comisia de urbanism a Consiliului Local Municipal, aviz negativ pentru PUZ-ul blocului pe care patronul de la Ruana îl vrea pe Aurel Vlaicu

18 May 2018 2100

În atenţia constănţenilor care vor să facă sesizări Comisia de dezvoltare urbanistică, lucrări publice şi protecţia mediului din cadrul CLM se reuneşte săptămâna viitoare

05 Apr 2018 532

Luni se reuneşte Comisia de învățământ, sănătate și protecție socială din cadrul CLM. Ce proiecte au pe ordinea de zi!

21 Jan 2018 710

Activitatea asistenţilor persoanelor cu handicap grav, pe ordinea de zi a consilierilor constănţeni din Comisia de învăţământ şi protecţie socială

13 Jan 2018 482

Se reunește Comisia pentru administrație publică, juridică, apărarea ordinii publice din cadrul CLM

08 Dec 2017 573

Comisia de buget-finanţe se reuneşte în această săptămână. Cetăţenii care vor să semnaleze probleme Consiliului Local pot participa

15 Nov 2017 492

Proiectul iniţiat de Făgădău privind stingerea datoriilor către Polaris M Holding nu s-a mai discutat în comisia de specialitate

22 Sep 2017 2589

Comisia de administraţie publică a CLM Constanţa, convocată în şedinţă

06 Sep 2017 748

Toate vânzările de bunuri proprietate privată a Constanţei se vor realiza doar cu aprobarea Consiliului Local Municipal

01 Aug 2017 1695

Despre treceri de pietoni, trotuare, intersecţii semaforizate Directorul Confort Urban, chemat la raport de Comisia de Urbanism a CLM Constanţa

26 Jul 2017 2306

Ce proiecte discută Comisia de urbanism, lucrări publice, protecţia mediului şi conservare a monumentului din CLM Constanţa

19 Jun 2017 2601

Şedinţă a Comisiei pentru învăţământ, sănătate, cultură, sport, culte şi protecţie socială

17 Jun 2017 2667

Consilierul PSD, Dede Perodin şi-a depus raportul de activitate (documente)

05 Jun 2017 1427

Virginia Uzun, reaudiată de Comisia de verificare a activităţii Serviciului Public de Impozite şi Taxe

11 Apr 2017 1244

Comisie de anchetă Şefa SPIT, atribuţii date de Radu Mazăre, ţinute la secret de Făgădău

01 Mar 2017 7243

Activitatea şefei SPIT, anchetată de o comisie a CLM. Chiriile colosale, în atenţia consilierilor

28 Feb 2017 4425

Va lua măsuri Făgădău? După Uzun, de la SPIT, viceprimarul Babu, chemat să dea explicaţii în faţa consilierilor locali

24 Feb 2017 7170

Uzun s-a îmbolnăvit Comisia pentru servicii publice, comerţ, turism şi agrement a CLM Constanţa îi cere socoteală şefei SPIT în privinţa sediilor

18 Nov 2016 5769

Noi „negociatori“ pentru chiriile spaţiilor în care funcţionează cluburile pensionarilor

27 Oct 2016 685

De ce Comisia tehnică de amenajare a teritoriului şi urbanism lucrează la „secret”?! „Dezbaterea publică organizată după ce s-a primit avizul de oportunitate este vacs!” (documente)

06 Oct 2016 4209

Comisia de evaluare a asociaţiilor şi fundaţiilor rămâne a PSD?! Răsăuţeanu şi Dobre cedează locurile la „triere”

30 Mar 2016 1845

Consilierii liberali au votat împotrivă la proiectul privind comisia de monitorizare a taxei de promovare din Mamaia

02 Jun 2015 931

Comisiile de specialitate ale Consiliului Local Constanţa vor fi modificate (document)

16 Dec 2014 1210

Se schimbă comisia de verificare a cererilor pentru locuinţele modulare

25 Jul 2012 1519

Noi denumiri de străzi în Palazu Mare

03 Sep 2010 2244

Moisoiu ramane presedintele de comisie in CLM

21 Feb 2006 365