Proiecte întârziate Chițac a ieșit din birou ca să verifice stadiul lucrărilor de pe bulevardele Lăpușneanu și 1 Mai dar și de pe Ștefan cel Mare




Sătul de criticile constănțenilor, primarul municipiului Constanța a ieșit din birou și a efectuat o vizită în teren pentru a verifica stadiul lucrărilor efectuate în cadrul proiectului privind îmbunătățirea mobilității în municipiul Constanța, între Gara CFR și stațiunea Mamaia (bdul 1 Decembrie 1918 și b-dul Lăpușneanu).  

Până în acest moment pe bulevardul Alexandru Lăpușneanu au fost executate lucrări în proporție de 45%.  

“Graficul lucrărilor a fost decalat pentru că s-a procedat în paralel și la înlocuirea magistralei termice de pe același tronson. Un alt aspect care cauzează întârzierea lucrărilor il constituie aspectele descoperite după efectuarea lucrărior de frezare și realizare de sistem rutier nou. Complexitatea proiectului implică adaptarea la situațiile neprevăzute. Odată ce am decopertat trotuarele dinspre Parcul Tăbăcărie, am descoperit că acestea urmau să se prăbușească în scurt timp și am fost nevoiți să construim un zid de sprijin, lucrare neprevăzută la momentul proiectării”, a declarat  Vergil Chițac.  

Revenind la proiect acesta prevede reabilitarea părții carosabile pe o suprafață de peste 140.000 mp, modernizarea și extinderea traseelor pietonale pe o suprafață de peste 40.000 mp. Arterele rutiere vor beneficia de aproximativ 8 km de piste de biciclete și 11 km de benzi de circulație dedicate transportului public.  

Pe tronsoanele delimitate de bulevardul Aurel Vlaicu și strada Soveja au fost realizate lucrări de reparații a tramei stradale, reabilitare a trotuarelor cu pavaj modern și realizarea de canalizații subterane pentru rețelele de date și iluminat public.  

Celelalte tronsoane până la Casa de Cultură se află în lucru, se decopertează zona pietonală, se montează pavaj și se realizează canalizații pentru rețelele de telecomunicații și energie electrică.  

Vom interveni etapizat și pe celelalte sectoare, după ce se vor finaliza lucrările de reabilitare a rețelelor de transport a energiei termice.  

Traseul cuprins între Gara CFR și stațiunea Mamaia va fi complet reconfigurat. În ceea ce privește amenajările urbane, vorbim despre stații de transport public modernizate, mobilier urban inteligent alimentat de energie solară prevăzut cu senzori pentru măsurarea calității aerului, sisteme de informare cetățeni cu mesaje variabile, o rețea nouă de iluminat public pentru carosabil, iluminat smart la trecerile pentru pietoni, spații verzi și sistem de irigații.  

Proiectul are o valoare 91.361.614, 40 lei și se derulează prin Programul Operațional Regional 2014 -2020. 




Vizita de lucru a continuat ieri pe bulevardul 1 Mai – Șoseaua Mangaliei unde reprezentanții societății contractate pentru execuția lucrărilor au fost întrebați de stadiul lucrărilor.
 
Primarul Vergil Chițac le-a cerut reprezentanților societății care execută lucrările să remedieze situația de fapt: „Primăvara asta nu mai trebuie să fie pârloagă pe aici. Curățați, aduceți pământ vegetal, gazonați pentru că este dezolant. Acolo unde lucrările au prins contur puneți spațiu verde ca să schimbe înfățișarea“.
 
Cu privire la stadiul lucrărilor, reprezentanții societății au declarat: „ Se lucrează la finalizarea trotuarelor și se vor executa fundațiile pentru amplasarea stâlpilor de iluminat public și a stațiilor de autobuz. De asemenea, se vor executa reparații la structura rutieră în zona unde aceasta este afectată, activitate urmată de așternerea covorului asfaltic strat de uzură“.
 
Proiectului ”Îmbunătățirea mobilității în municipiul Constanța, zona Bd. 1 Mai – Șoseaua Mangaliei” vizează resistematizarea infrastructurii de transport corespunzatoare arterelor rutiere: bulevardul 1 Mai și Șoseaua Mangaliei, în vederea încurajarii utilizării modurilor de transport mai prietenoase cu mediul, prin creșterea atractivității și accesibilității deplasărilor cu transportul public, cu bicicleta și pietonale, precum și adaptarea la nevoile persoanelor cu dizabilități și mobilitate redusă.
 
Vor fi introduse benzi unice de transport public, se reabilitează/extind traseele pietonale, se vor amenaja piste de biciclete, spații verzi mediane şi irigații, staţii de autobuz moderne, rețea nouă de iluminat public pentru carosabil, trotuare şi piste de biciclete, iluminat smart pentru treceri de pietoni, canalizaţie unică subterană pentru comunicaţii şi reţea electrică de iluminat. De asemenea, semnalizarea rutieră va fi realizată pe verticală şi orizontală, inclusiv marcaje speciale pentru persoane cu dizabilităţi și va fi montat mobilier urban inteligent: bănci, spaţii de şedere smart, sisteme de informare cu mesaje variabile.
 
Termenul de finalizare al proiectului este 31.07.2023.
 
Valorarea totală a proiectului este de 69.800.962,02 lei.


Primarul municipiului Constanța, Vergil Chițac, a verificat și stadiul lucrărilor aferente proiectului „Acces și mobilitate pietonală în zona centrală a municipiului Constanța”.

Lucrările sunt realizate în proporție de 40%. Întârzierile au fost datorate lucrărilor de reabilitare a reţelelor de apă și canalizare efectuate de către RAJA S.A în cadrul unui proiect major finanţat din fonduri europene și a lucrărilor de reparaţie a reţelelor de transport și distribuţie termică si reabilitare canale termice, proiect finanţat din bugetul local și fonduri europene.

„Proiectul pe Ștefan cel Mare a mers mai greu, aici s-au suprapus trei proiecte. Noi nu puteam să așternem granitul până nu rezolvam problemele din subteran. Proiectul RAJA a întârziat din motive obiective până când a fost găsită o soluție legală pentru care ei să intervină să schimbe infrastructura de apă și canalizare. Alt proiect a fost legat de schimbarea instalației de încălzire aferentă sistemului din zonă. Ceea ce vedeți în momentul de față va căpăta o formă vara aceasta”, a declarat primarul municipiului Constanța, Vergil Chițac.

Pe strada Ștefan cel Mare, tronsonul cuprins între străzile Atelierelor și Mihai Viteazu, s-a amenajat un nou sistem pietonal și au fost executate lucrări ale instalațiilor electrice pentru reţeaua de iluminat public a zonei pietonale precum și lucrări ale instalaţiilor de alimentare cu energie electrică pentru funcţionarea echipamentelor fântânilor arteziene. De asemenea, s-a realizat infrastructura pentru alimentarea cu apă a cișmelelor, fântânilor și sistemului de irigaţii pentru zonele verzi precum pentru preluarea apelor pluviale.

Lucrări similare vor fi executate și pe tronsoanele cuprinse între strada Mihai Viteazu și restaurantul Zorile.

Se lucrează la reabilitarea pasajului pietonal. Până în prezent, au fost recondiționate tencuielile și plafonul interior, s-au reparat treptele, s-au înlocuit rigolele și instalațiile electrice de iluminat. La finalizarea lucrărilor, treptele și pardoseala vor fi placate cu granit și de asemenea va fi montată o platformă automatizată care să asigure accesul persoanelor cu dizabilităţi în interiorul pasajului pietonal.

Pe bulevardul Ferdinand și strada Mircea cel Bătrân, tronsonul cuprins între bulevardul Ferdinand si strada Decebal, au fost realizate lucrări de terasamente și lucrări ale instalaţiilor electrice pentru iluminat public, zona pietonală este reamenajată cu pavele.

Pe strada Cuza Vodă, tronsonul cuprins între bulevardul I.C. Brătianu și strada I.G. Duca s-au finalizat lucrările de pregătire a suprafețelor pietonale și au fost realizate canalizaţii pentru îngroparea cablurilor electrice și fibrei optice în subteran.

Proiectul urmărește reabilitarea și extinderea zonei pietonale pe o suprafață de aproximativ 15.800 mp. Va fi instalat mobilier urban și vor fi construite fântâni arteziene. De asemenea, vor mai fi amenajate spații verzi, trotuarele vor fi iluminate, vor exista piste de biciclete și treceri de pietoni, iar stațiile de transport public vor fi modernizate.

Pe bulevardul Ferdinand și strada Mircea cel Bătrân, se va reabilita infrastructura pietonală și vor fi introduse benzi unice de transport public și piste pentru biciclete. Stațiile de autobuz vor fi modernizate. Zona va beneficia de iluminat public pentru carosabil, trotuare, piste de biciclete și iluminat smart pentru trecerile de pietoni.

Pe străzile Mihai Viteazu, I. Gh. Duca, Atelierelor, Ștefan Mihăileanu, Cuza Vodă, General Manu, Răscoalei 1907, Miron Costin, Ion Lahovari și Jupiter vor fi reabilitate și extinse traseele pietonale și va fi modernizat iluminatul public.

Valoare totală a proiectului este de 89.854.757,70 lei, toate cheltuielile fiind eligibile în proporție de 100%. Datorită faptului că pe parcursul execuției lucrărilor au intervenit cheltuieli generate de situații neprevăzute și s-au făcut ajustări de preț conform legislației în vigoare, valoarea inițială a contractului s-a suplimentat cu suma de 8.050.978,53 lei fără TVA.
 


PRECIZĂRI:
 

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Amendă civilă aplicată de judecători Primarului Municipiului Constanța. Vergil Chițac câștigă definitiv procesul. Motivare

24 Apr 2024 708

UPDATE- Ce spune fostul city manager Felicia Ovanesian câștigă la Tribunal procesul cu Primăria Constanța! Ce a obținut (MINUTA)

24 Apr 2024 875

CSM Constanța a câștigat titlul național la baschet feminin Mesajul primarului Vergil Chițac – „Felicitări tuturor celor care au pus umărul la creșterea performanței sportului constănțean.” (GALERIE FOTO)

24 Apr 2024 414

Licitații publice Primăria caută o firmă care să reabiliteze energetic Școala Gimnazială nr.33 „Anghel Saligny” din Constanța!

24 Apr 2024 310

Licitații publice Primăria cumpără lucrări pentru reabilitarea, grădiniței cu program prelungit Steluțele Mării din Constanța

24 Apr 2024 342

Terenul în suprafață de 880 mp de pe strada Mircea cel Bătrân din Constanța, dat în folosință gratuită Parohiei „Schimbarea la față″, Biserica Greacă (DOCUMENT)

24 Apr 2024 455

Beneficiar, afaceristul Viorel Farcaș Deputatul Stelian Ion (USR) - „O nouă bucată din faleza orașului, un alt tun imobiliar pus la cale de primarul Chițac" (DOCUMENT)

23 Apr 2024 999

Ședință CLM Constanța Valoarea investiției menite să crească siguranța în municipiul Constanța s-a majorat cu aproximativ trei milioane de euro (DOCUMENT)

22 Apr 2024 661

Decebal Făgădău, dat în judecată de administrația Chițac! Tribunalul Constanța amână procesul

22 Apr 2024 452

Ședință CL Constanța Aleșii locali vor aproba schimbul unor spații de locuit construite de ANL, dar și actualizarea listei de priorități în repartizarea locuințelor pentru tineri (DOCUMENT

21 Apr 2024 555

Primăria Constanța va repara și va pune în funcțiune sistemul de irigații. Câți bani alocă?

20 Apr 2024 500

Dosarul vizând pensia amiralului Vergil Chițac, primarul din Constanța, declinat la Curtea de Apel (MINUTA)

19 Apr 2024 834

Licitații publice Primăria Constanța achiziționează lucrări de reabilitare enegetică pentru două blocuri din zona Badea Cârţan

18 Apr 2024 366

Scenariu rupt din SF Pasajul rutier de la intersecția bulevardelor Tomis și Aurel Vlaicu va avea 5 deschideri (DOCUMENT)

18 Apr 2024 4794

Este nașul fiicei afaceristului Comănescu de la GSP Plecare din echipa Chițac. O nouă demisie din Consiliul Local Municipal Constanța!

17 Apr 2024 2958