Proiectul a fost aprobat de Consiliul Local Municipal Constănțenii vor plăti taxe și impozite mai mari în 2024 (DOCUMENT)

  • Constănțenii vor plăti mai mult pentru impozitele pe teren, pe clădire, dar și pe autoturism
  • Pe scurt așa cum a precizat și directorul SPIT Constanța, Cristina Aldea în cadrul comisiilor de specialitate ale CLM premergătore ședinței de Consiliu Local Municipal, toate taxele se vor majora anul viitor cu rata inflației calculată la 13,8%
  • De asemenea, valorile impozitului pentru mijloacele de transport cu masa totală maximă autorizată egală sau mai mare de 12 tone și pentru combinații de asemenea autovehicule vor fi indexate în funcție de rata de schimb a monedei euro în vigoare în prima zi lucrătoare a lunii octombrie a fiecărui an și publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
  • Singura taxă care rămâne neschimbată este cea de salubritate care de 8 lei/persoană/lună, adică 96 de lei pe an/persoană
  • În cazul mijloacelor de transport hibride, impozitul se reduce cu 95%
  • Pentru 2024 se aplică scutirea plății impozitului pe clădiri pentru proprietarii care au executat pe cheltuiala lor lucrări de intervenție pentru creșterea performanței energetice în anumite condiții
 

Proiectul de hotărâre privind stabilirea impozitelor și taxelor pentru anul 2024 s-a aflat în consultare publică pe site-ul Primăriei Municipiului Constanţa, www.primaria-constanta.ro, la secțiunea „Transparență decizională“, până la data de 23.07.2023 iar astăzi a intrat la vot în cadrul ședinței de Consiliu Local Municipal.

Potrivit proiectului pe care îl puteți consulta integral în secțounea „documente”, constănțenii vor plăti mai mult pentru impozitele pe teren, pe clădire, dar și pe autoturism

Pe scurt așa cum a precizat și directorul SPIT Constanța, Cristina Aldea în cadrul comisiilor de specialitate ale CLM premergătore ședinței de Consiliu Local Municipal, toate taxele se vor majora anul viitor cu rata inflației calculată la 13,8%, precum și a limitelor amenzilor prevăzute de Codul fiscal.
De asemenea, valorile impozitului pentru mijloacele de transport cu masa totală maximă autorizată egală sau mai mare de 12 tone și pentru combinații de asemenea autovehicule vor fi indexate în funcție de rata de schimb a monedei euro în vigoare în prima zi lucrătoare a lunii octombrie a fiecărui an și publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Singura taxă care rămâne neschimbată este cea de salubritate care de 8 lei/persoană/lună, adică 96 de lei pe an/persoană.

Pentru clădirile rezidențiale și clădirile-anexă, aflate în proprietatea persoanelor fizice, impozitul/taxa pe clădiri se calculează prin aplicarea cotei de 0,11% asupra valorii impozabile a imobilului, la fel ca în acest an.

Valoarea impozabilă a clădirii, exprimată în lei, se majorează însă atât pentru zona A, cât și pentru zona B.
 
Urmare a unui amendamentul inițiat de consilierii USR Constanța vor fi scutiți de impozitul pe clădiri proprietarii care au executat pe cheltuiala lor lucrări de intervenție pentru creșterea performanței energetice (instalarea de panouri solare, pompe de caldură sau izolare termică a cladirilor cu materiale ecologice). Scutirea se acordă o singură dată, pentru impozitul aferent anului 2024.


Scutirea operează și în cazul transferului proprietății prin moștenire către soțul supraviețuitor și moștenitori. Scutirea nu se aplică persoanelor care dobândesc clădiri de Ia persoane care au realizat pe cheltuiala proprie lucrările de intervenție pentru creșterea performanței energetice.
Taxa pe teren se stabileşte luând în calcul suprafaţa acestuia, rangul localităţii în care este amplasat, zona şi categoria sa de folosinţă, conform încadrării făcute de Consiliul Local.


În cazul terenului amplasat în intravilan, înregistrat în registrul agricol la categoria de folosinţă terenuri cu construcţii, impozitul/taxa pe teren se determină prin înmulţirea suprafeţei, exprimată în hectare, prin transformarea din metri pătrați, conform formulei 1ha = 10.000 mp, cu suma corespunzătoare, exprimată în lei/ha.

În cazul terenurilor agricole nelucrate timp de doi ani consecutiv, impozitul pe teren se majorează cu 500% începând cu al treilea an, în condițile stabilite de Consiliul Local.

În cazul autoturismelor înmatriculate, proprietarii persoane fizice și juridice trebuie să plătească 13 lei/200cm3 (sau fracțiune din aceasta), față de 11 lei în 2023, pentru autoturismele cu capacitate cilindrică de până la 1.600cm3 inclusiv, 26 de lei/200cm3 (sau fracțiune), față de 23 de lei, pentru cele cu capacitate cilindrică cuprinsă între 1.601 și 2.000cm3 inclusiv, și 98 de lei/200cm3 (sau fracțiune), față de 86 de lei în 2023, pentru cele cu capacitate între 2001 și 2.600cm3 inclusiv.

Pentru autoturismele înmatriculate cu capacitate cilindrică ce este cuprinsă între 2.601 și 3.000cm3 inclusiv, impozitul este de 195 de lei/200cm3(sau fracțiune din aceasta), față de 175 în 2023, iar pentru cele de peste 3.001cm3, proprietarii trebuie să plătească 393 de lei/200cm3 (sau fracțiune), față de 345 de lei, anul trecut. În cazul mijloacelor de transport hibride, impozitul se reduce cu 95%.

Reamintim că ultima indexare a taxelor și impozitelor a avut loc anul trecut.

PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 

Citește și:

Primăria a anunțat impozitele și taxele la nivelul municipiului Constanța în anul 2023! (DOCUMENTE)

Este oficial! Constănțenii care au investit în eficienţa energetică a locuințelor nu mai plătesc impozitului pe clădire. Cum puteți beneficia de această scutire? (DOCUMENT)

Ședință ordinară a Consiliului local al municipiului Constanţa. Primarul Vergil Chitac propune absorbția AFI SRL de către Confort Urban!
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Licitații publice Consiliul Județean Constanța a demarat procedura cu pentru achiziția studiului de prefezabilitate pentru realizarea unui spital cu deservire regională (DOCUMENT)

24 Apr 2024 463

Ședință CJC Au fost stabiliți câștigătorii proiectelor sportive care vor beneficia anul acesta de finanțări nerambursabile (DOCUMENT)

23 Apr 2024 857

Se renunță la licitație în favoarea negocierii directe Elevii constănțeni au depus amendamente pentru lotul 3 de transport pe traseele din județul Constanța (DOCUMENTE)

23 Apr 2024 539

Componența comisiei de selecție ale proiectelor non-profit Consiliul Județean Constanța a alocat finanțări nerambursabile de 6 milioane de lei pentru cultură (DOCUMENT)

01 Apr 2024 1367

Aproximativ 200 de veterani din teatrele de operații au acum gratuitate pe mijloacele de transport în comun din municipiul Constanța(DOCUMENT)

01 Apr 2024 800

Nomad Atelier a elaborat documentația Proiectul de modernizare unor stații de transport în comun din Constanța mai scump cu 130.000 de euro(DOCUMENT)

25 Mar 2024 707

Harta strategică de zgomot pentru municipiul Constanța Sursa principală de zarvă este traficul rutier (DOCUMENT)

23 Mar 2024 739

Primăria Tuzla, județul Constanța, licitație importantă ce vizează delegarea gestiunii activității de sortare a deșeurilor

19 Mar 2024 473

Vin alegerile, primarul nu se grăbește Recepția lucrărilor de mobilitate urbană din Constanța, un cartof fierbinte pentru administrația Chițac!

18 Mar 2024 2096

După doi ani de demersuri din partea USR Mangalia și urmare a adreselor ISC Construcțiile de pe taluzul Mangaliei ar putea fi oprite de instituțiile statului!

17 Mar 2024 852

Decizii ale Consiliului de Administrație Liliana Cristescu, mandat prelungit până în septembrie la conducerea Administrației Fondului Imobiliar SRL

13 Mar 2024 710

Consiliul Județean Constanța a alocat un buget de 5.500.000 lei pentru proiectele sportive! Care este data limită de depunere a acestora?(DOCUMENT)

10 Mar 2024 1508

Opinie cu rezerve Camera de Conturi a publicat raportul de audit financiar asupra situațiilor financiare consolidate ale orașului Năvodari (DOCUMENT)

08 Mar 2024 814

Opinie cu rezerve Camera de Conturi Constanța, raport de audit asupra situațiilor financiare ale Municipiului Medgidia (DOCUMENT)

07 Mar 2024 799

2.6 milioane de euro puse la bătaie Consiliul Județean Constanța, programul de finanțări nerambursabile pentru anul 2024(DOCUMENT)

27 Feb 2024 914