Administratie

Zona peninsulară a Constanţei devine pietonală. Consilierii locali vor aproba proiectul în şedinţa CLM (document)

Încă din 2016, municipalitatea voia să limiteze accesul autovehiculelor în Piaţa Ovidiu, iar majoritatea străzilor să devină strict pietonale. Intenţia administraţiei locale s-ar putea materializa pe 27 septembrie a.c., atunci când proiectul pentru aprobarea regulamentului de acces în zona peninsulară (pe care îl puteţi consulta în secţiunea „Documente”) intră la vot în şedinţa ordinară a Consiliului Local Municipal.

Astfel, în zonă vor mai putea intra cu autoturismele doar riveranii şi cei care desfăşoară acolo activităţi ce impun folosirea de maşini. Pentru aceştia vor fi eliberate mai multe tipuri de permise, eliberate în baza unor documente doveditoare. Patronii care au afaceri în Piaţa Ovidiu şi împrejurimi sunt nemulţumiţi de decizia municipalităţii şi afirmă că măsura o să aducă falimentul localurilor din zonă, deoarece clienţii vor dispărea deoarece nu vor mai avea unde să îşi parcheze autoturismele.
 
În vară, primarul Decebal Făgădău promitea o ultimă dezbatere pe acest subiect cu investitorii din zonă, înainte de a supune aprobării regulamentului. „Vreau să ştie toată lumea că accesul în zona peninsulară va fi restricţionat. Vom stabili astfel încât să nu sufocăm dezvoltarea economică şi eventualele pierderi pricinuite de implementarea primei etape a proiectului. Am încredere în Constanţa, deoarece cetăţenii sunt cei care au dreptate şi ei sunt cei care îţi insuflă încrederea. Peste 25.000 de constănţeni au răspuns chestionarului nostru privind restricţionarea accesului auto în zonă. Majoritatea covârşitoare au spus că îşi doresc ca peninsula să fie zonă pietonală. Dar vreau să-i ascult şi pe operatorii economici, astfel încât ei să nu sufere. Eventual să venim şi cu nişte măsuri compensatorii, pentru a încuraja dezvoltarea operatorilor economici în zona centrală a Constanţei. Interesul nostru nu este să închidem o zonă doar de dragul de a o închide, şi nu mă refer doar la peninsulă, ci şi la străzile Ştefan cel Mare, Cuza Vodă, adică străzile din inelul central al Constanţei“, afirma, în luna august, edilul-şef al municipiului Constanţa.

La ultima şedinţă a Consiliului Local Municipal, regulamentul a fost retras de pe ordinea de zi. Ulterior, consilierii locali municipali liberali au precizat că regulamentul a fost transformat de funcţionarii Primăriei Constanţa într-o înşiruire de aberaţii. „Mai mulţi avocaţi consultaţi de Organizaţia municipală PNL Constanţa susţin că Regulamentul de acces în zona peninsulară a municipiului Constanţa este întocmit pe genunchi, fără atenţie la detalii şi cu o serie de greşeli grave care arată încă o dată incapacitatea aparatului administrativ al Primăriei Constanţa, dar şi frivolitatea cu care tratează primarul Decebal Făgădău astfel de documente“.
 
Potrivit acestora, „art. 5, alin. 2 - accesul este permis ocazional - înseamnă, per a contrario, că se poate refuza accesul tuturor celor enumeraţi, că li se poate interzice accesul. Ocazional, înseamnă cu titlu de excepţie, deci regula este ca persoanelor enumerate să nu li se permită accesul. Mai mult, art. 5 alin. 2 este contrazis de art. 7, alin. 4, în sensul că solicitanţii sunt mai puţini decât cei care pot avea acces şi, pe cale de consecinţă, dacă nu poţi solicita un permis, nu ţi se va elibera un document în baza căruia să ai acces, deci nu poţi intra în zona peninsulară. De exemplu: art. 5, alin. 2 stabileşte accesul pentru persoanele cu dizabilităţi, în timp ce la art. 7, alin. 4 acestea nu sunt menţionate la persoane care pot solicita un permis special. Dacă aceste categorii în discuţie sunt doar cele de la 7.4 (rezidenţi), atunci de ce s-a introdus menţiunea de persoane cu dizabilităţi la art. 5.2?“, afirmau aleşii liberali, care avertizau că nu vor vota regulamentul dacă acesta nu va fi îmbunătăţit.
 
Prin adoptarea acestui regulament, Piaţa Ovidiu, bulevardul Tomis şi strada Vasile Canarache vor deveni zone pietonale, iar în zonă va fi permis accesul doar riveranilor şi maşinilor de aprovizionare ale agenţilor economici ce desfăşoară activităţi în acest perimetru, precum şi autoturismelor aflate în misiuni publice. Prin urmare, conducătorii auto care vor fi prinşi cu autoturismele în zonă riscă amenzi drastice, dar şi măsura complementară de ridicare a maşinilor, care se va efectua de către angajaţii Confort Urban. 
 
Cum poţi obţine permis? Cine are acces liber?  
 
Potrivit regulamentului, zona peninsulară a fost împărţită din punctul de vedere al destinaţiei în zona exclusiv pietonală: faleza Cazinoului, bd. Tomis, pe segmentul cuprins între străzile V. Alecsandri şi Sulmona şi str. Sulmona şi Piaţa Ovidiu, precum şi Piaţa Ovidiu. Alte străzi din cartier au fost catalogate drept ocazional carosabile: Aristide Karatzali, V. Alcsandri, Mircea cel Bătrân, între Vasile Alecsandri şi Piaţa Ovidiu, str. Traian, pe acelaşi segment, str. Ecaterina Varga, Vântului, Callatis, Marcus Aurelius, Doinei, Sulmona, Petru Rareş, Orientului, Canarache, Nicolae Titulescu, Dianei, Arhiepiscopiei, Crângului, Horia, Revoluţiei 22 Decembrie 1918, 9 Mai, Maior Şonţu, Remus Opreanu, Grigore Tocilescu. 


Intrarea şi ieşirea în/de pe aceste străzi se vor realiza doar prin puncte special amenajate cu bariere ori bolarzi, fiind permise doar pentru aprovizionare, evenimente culturale, sportive, pentru curăţenie şi pentru riverani. Primăria va elibera permise de acces în zona peninsulară, care vor putea fi solicitate doar de către persoanele ce demonstrează că locuiesc în zonă, pentru firmele al căror sediu se află acolo, pentru organizatorii de evenimente sau în condiţii speciale.

Fără permis vor putea intra numai autovehiculele de intervenţie ale MAI, ale IGSU, ale MApN, ale SMURD, ale Ambulanţei, autoturismele consulatelor şi ambasadelor, ale Prefecturii, ale Primăriei şi ale Consiliului Judeţean şi cele care funcţionează în regim de taxi. Pentru evenimente religioase, de genul nunţilor sau convoaielor funerare, accesul va fi permis doar pe durata desfăşurării. Regulamentul include şi toate documentele ce trebuie depuse atunci când se solicită un permis de acces în zona peninsulară.
 

Citeşte şi:

Chestionar pentru regulamentul de acces în zona peninsulară a municipiului Constanţa

 

Avize favorabile în Comisia de Administraţie a CLM. PNL şi PMP s-au abţinut. Vizate au fost zona peninsulară şi actualizarea preţului unui teren din Mamaia Nord


Sondaj de opinie 44 la sută dintre respondenţi, de acord cu restricţionarea accesului auto în zona peninsulară. 7 la sută ar fi dispuşi să plătească o taxă suplimentară

PNL consideră Regulamentul zonei peninsulare o bătaie de joc la adresa constănţenilor
 

„Mă voi întâlni cu operatorii economici, pentru a le asculta argumentele“ Făgădău anunţă o nouă dezbatere publică privind Regulamentul de acces în zona peninsulară a Constanţei
 

Editorial Zona istorică a Constanţei trebuie să devină pietonală. Nu e un moft, e de bun-simţ!

 
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Alin

10 Oct, 2018 09:43

In sfarsit o idee buna . Felicitari primariei pt asta!! Una doua , nu aveam unde sa.mi parchez masina ca avea grija un baiat bun sa.mi ocupe locul pana terminau drogatii de urlat in piata.

Articole asemanatoare

Regulamentul de acces în Zona Peninsulară, afişat pe site-ul Primăriei Constanţa

17 Oct 2018 968

Începe reamenajarea integrată a zonei pietonale din centrul istoric al municipiului Constanţa - etapa a doua!

08 Oct 2018 964

Ce spune primarul Decebal Făgădău, despre decizia luată în Consiliul Local referitoare la zona peninsulară

27 Sep 2018 702

Primăria Constanţa continuă acţiunea de dezinsecție (galerie foto)

23 Aug 2018 526

Un consilier judeţean îşi vinde hotelul din peninsulă. Nu mai investeşte în Constanţa, dar vrea să construiască un resort în Bali

15 Aug 2018 3193

Silozurile „Anghel Saligny“, Cuibul Reginei, Dana de pasageri La plimbare cu autobuzele etajate ale RATC prin Portul Constanţa

13 Aug 2018 798

Editorial Zona istorică a Constanţei trebuie să devină pietonală. Nu e un moft, e de bun-simţ!

04 Aug 2018 892

PNL consideră Regulamentul zonei peninsulare o bătaie de joc la adresa constănțenilor

01 Aug 2018 755

Sondaj de opinie 44 la sută dintre respondenți, de acord cu restricționarea accesului auto în zona peninsulară. 7 la sută ar fi dispuși să plătească o taxă suplimentară

30 Jul 2018 729

Sondaj de opinie Sunteţi de acord cu restricţionarea accesului auto în zona peninsulară?

23 Jul 2018 2964

Avize favorabile în Comisia de Administraţie a CLM. PNL şi PMP s-au abţinut. Vizate au fost zona peninsulară şi actualizarea preţului unui teren din Mamaia Nord

19 Jul 2018 1205

Pe urmele Cazinoului Licitaţia pentru reabilitarea Templului Israelit din Constanţa, anulată de CNI

09 Jul 2018 1610

Proprietarul unui câine periculos, sancționat de polițiștii locali din Constanța. Ce amendă a primit

01 Jun 2018 982

Pericol pe strada Traian din Constanța. Au început să cadă cărămizi din zidurile clădirilor vechi (fotoreportaj+video)

27 Mar 2018 1917

Chestionar pentru regulamentul de acces în zona peninsulară a municipiului Constanţa

03 Feb 2018 2988

Chestionarul privind Regulamentul de Acces în Zona Peninsulară, lansat de Primăria Constanța

02 Feb 2018 811

Imagini impresionante surprinse de la înălțime cu Cazinoul din Constanța. Cum arată Portul Tomis de sus (video)

30 Jan 2018 2166

Iluminatul festiv din zona peninsulară - Piața Ovidiu a revenit societății Flash Lighting Services. Cum va arăta locul de Revelion (document)

31 Dec 2017 851

Dezbatere publică pentru regulamentul de acces în zona peninsulară „Dacă închideţi Piaţa Ovidiu cu bariere, ne terminaţi afacerile“

07 Dec 2017 1718

LIVE TEXT. Imagini de la eveniment Proiectul de hotărâre privind aprobarea regulamentului de acces în zona peninsulară, în dezbatere la Primăria Constanţa (galerie foto+video+document)

06 Dec 2017 1617

#scrieDobrogea Marea Moschee „Carol I“, o scară spre cer și spre Constanța veche (galerie foto)

04 Dec 2017 3066

Zeci de documente necesare pentru aviz Primăria Constanţa organizează dezbatere publică privind accesul în Zona Peninsulară (documente)

30 Nov 2017 1914

Imagini de la eveniment Trafic închis pe bulevardul Tomis. Repetiţii generale pentru Ziua Naţională a României (galerie foto+video)

28 Nov 2017 3908

Constanţa. Pericol în Peninsulă. O bucată din balconul unei clădiri istorice s-a prăbuşit în afara zonei de protecţie (galerie foto+video)

17 Nov 2017 2900

Se închide accesul auto în zona peninsulară din Constanţa. Care sunt tipurile de permise şi cum pot fi obţinute (documente)

29 Sep 2017 13225

Un nou act emis de municipalitate Comunitatea Evreilor din Constanţa continuă demersurile pentru reabilitarea sinagogii

06 May 2017 3193

Adevarul.ro România lucrului prost făcut. Cum arată zona veche a Constanţei, sfărâmată de o reabilitare de milioane

02 Apr 2017 4159

Tunel între platformele portuare Vor fi reluate discuţiile pe marginea noului PUZ pentru peninsulă (document)

13 Feb 2017 1798

UPDATE. Avarie RAJA. Vezi dacă ești afectat. Cât se preconizează a fi deranjamentul

30 Dec 2016 1337

Luxten Lighting Company şi Dimalight Group Import Export îşi dispută iluminatul ornamental pentru Loturile II şi III (document)

21 Nov 2016 2423

Nu vom mai intra cu maşinile în zona peninsulară! Primăria Constanţa introduce un sistem de blocare şi monitorizare a accesului!

05 Oct 2016 1190

Editorial Zona peninsulară şi urmările nepăsării

10 Aug 2016 1462

Evaluator contra evaluator. Alin Horaţiu Dima, din Dosarul Retrocedărilor, executat silit de colegul Costel Şerban

29 Feb 2016 4194

În zona peninsulară din Constanța au apărut cabinele de pază (galerie foto)

07 Feb 2016 1161

Oamenii sunt nemulțumiți! În zona Peninsulară din Constanța nu este curent electric

17 Jan 2016 1597

Primăria organizează ”Revelion 2016” în Piața Ovidiu

23 Dec 2015 1917

Se oprește apa potabilă în Piața Ovidiu și zona Peninsulară din Constanța

28 Oct 2015 823

A aparţinut firmei care lega Constanţa de New York Casa Embiricos, din zona peninsulară, intră în reabilitare… termică (document)

09 Oct 2015 4274

Se va permite accesul doar rezidenţilor sau celor care au operaţiuni strict necesare în zonă Restricţii auto drastice în Peninsulă!

01 Sep 2015 3223

Schimbări în centrul istoric al Constanţei Făgădău - „Nu am de gând să-mi asum toate sancţiunile, pentru că nu am generat eu această situaţie“

01 Sep 2015 1879

Parcarea interzisă! Trei străzi din zona peninsulară a Constanţei au intrat în reabilitare

18 Jun 2015 892

În perioada 8 iunie - 1 iulie Pe 20 de străzi din Constanţa nu ai voie să parchezi între 8.00 şi 16.00

09 Jun 2015 2789

Atenţie unde parcaţi! Străzile din Peninsulă intră în reparaţii

08 Jun 2015 1100

FOTOREPORTAJ Atenţie soferi, indicatoare noi în zona peninsulară!

24 Mar 2015 2400

Litoral TV Ziua Marinei, sărbătorită cu fast la țărm de mare

15 Aug 2014 1314

Ziua Marinei Române la Constanţa Restricţii de circulaţie în zona peninsulară

15 Aug 2014 1350

Un constănțean critică administrația Mazăre Bani europeni folosiți la împânzirea străzii Tomis cu baruri și terase

10 Jul 2014 1485

Lucrări de amploare în zona Peninsulară din Constanţa. Iată cum se circulă

16 Jun 2014 1195

Mare şantier Modificări în sistemul de circulaţie rutieră din Constanţa

08 Jun 2014 2420

RAJA oprește azi apa în zona Peninsulară

10 May 2014 1065