#Constanța culturală Expoziție prilejuită de cea mai importantă sărbătoare creștină, la Muzeul de Artă Populară Constanţa

 
 
  • În așteptarea sărbătorii Învierii, Muzeul de Artă Populară Constanţa a organizat expoziția temporară „Interiorul ţărănesc de sărbătoare”
 
Așa cum ne-a obișnuit de fiecare dată, în preajma marilor sărbători ale românilor, Muzeul de Artă Populară Constanţa marchează apropierea Paștelui cu o expoziție ce prezintă interioare ţărăneşti de sărbătoare, din toate provinciile istorice româneşti.
 
Structurată pe două săli aflate la parterul muzeului, expoziția oferă vizitatorului piese valoroase din Dobrogea (Constanţa, Tulcea), dar și din Transilvania (Maramureş, Bihor, Sibiu, Ţara Zarandului, Cluj), Banat (Timiş, Caraş-Severin), Moldova (Suceava), Oltenia (Vâlcea, Olt) sau Muntenia (Muscel, Buzău, Ilfov).
 
Expoziţia reconstituie un important segment al spaţiului privat al locuinţei tradiţionale ţărăneşti - camera „bună”, locul în care familia păstra tot ceea ce era mai valoros: icoane pictate pe sticlă sau lemn, ştergare, ţesături de pat şi de perete, perne, obiecte din ceramică, precum şi zestrea fetelor de măritat.
 


În preajma marilor sărbători de peste an sau cu prilejul unor evenimente importante, camera „bună” a casei devenea locul în care se concentra tot ceea ce avea familia mai valoros, fiind totodată şi o mărturie a măiestriei femeilor şi fetelor care lucrau toate ţesăturile destinate decorului sau uzului gospodăresc.
 
În cadrul acestei încăperi, peretele de răsărit cu icoana protectoare se constituie ca un adevărat altar, fiind încadrată de ştergare ţesute la război şi decorate cu motive alese, specifice fiecărei zone. Alături de acestea, un rol important îl aveau şi vasele din ceramică (farfurii, cancee, ulcioare), cele etalate provenind din centre precum: Vama (Oaş), Vadu Crişului (Bihor), Sibiu, Făgăraş (Braşov), Bârsa (Arad), Biniş (Caraş- Severin), Rădăuţi (Suceava), Vlădeşti (Vâlcea), Oboga (Olt), Coşeşti (Argeş), Pisc (Ilfov).
 
Vă invităm să călcați pragul Muzeului de Artă Populară din orașul de la malul mării, pentru a descoperi piese inestimabile ale patrimoniului cultural-naţional.
 
Citește și:
Constanța culturală Un muzeu, într-un volum

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Administrația Fondului Imobiliar SRL Constanța are de primit mii de euro de la Asociația Culturală Petre Țuțea! Decizia Tribunalului (MINUTA)

02 Apr 2024 516

Cât plătește administrația Chițac pentru conferințele Dilema de la Constanța (DOCUMENT)

27 Mar 2024 604

Veste șoc pentru Organizaţia Studenţilor Basarabeni la Tribunalul Constanța! (MINUTĂ)

12 Mar 2024 925

Administrația Fondului Imobiliar SRL, deținută de Primăria Constanța, proces cu Asociația Petre Țuțea, pentru peste 5.000 de euro! Se așteaptă verdictul

31 Jan 2024 817

Retrospectivă 2023 Un an bogat în activități culturale la Constanța. De la spectacole de teatru și vernisaje la proiecția documentarului „FLAVOURS OF ROMANIA-DOBROGEA”

28 Dec 2023 1015

Proiect cultural-artistic „Stagiune de teatru în localitățile județului”

08 Nov 2023 699

Mii de euro de plătit RAEDPP Constanța, actuală Administrația Fondului Imobiliar, evacuează Biblioteca Petre Țuțea

20 Oct 2023 1484

Asociația Culturală Georgiana Rusu, în proces cu Municipiul Constanța prin Primar și Consiliul Local! Decizia Tribunalului (MINUTA)

16 Oct 2023 849

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța deschide lucrările Simpozionului Internațional care marchează 100 de ani de la proclamarea Republicii Turcia (LIVE + FOTO)

12 Oct 2023 1056

HCL Constanța privind finanțările nerambursabile, în atenția Tribunalului! Când se așteaptă răspunsul judecătorilor

11 Oct 2023 756

Proiectul cultural-artistic „Stagiune de teatru în localitățile județului” continuă în comuna Oltina. Spectacolul propus astăzi

06 Oct 2023 813

Proiect cultural-artistic „Stagiune de teatru în localitățile județului” a încântat publicul din Cerchezu, Căscioarele și Viroaga (GALERIE FOTO)

04 Oct 2023 502

Proiect cultural-artistic „Stagiune de teatru în localitățile județului”

01 Oct 2023 688

Proiect cultural-artistic „Seri de Teatru și Muzică la Pontul Euxin” Ediția a V-a. Programul evenimentelor din perioada 24-27 august 2023

23 Aug 2023 1045

Proiect cultural-artistic „Seri de Teatru și Muzică la Pontul Euxin” Ediția a V-a. Weekend-ul 19-20 August 2023 a avut parte de un mare succes

23 Aug 2023 710