Constanța culturală Un „risipitor” recuperat – Ilie Cristoloveanu

  • Lansarea unui volum de excepție, Risipitorul de talent. Ilie Cristoloveanu, pictor și filolog în România și SUA, de Mona Momescu și Eduard Andrei
 
Recentul volum semnat de Mona Momescu și Eduard Andrei este o incursiune fermecătoare și necesară, care recuperează, prin figura lui Ilie Cristoloveanu (pictor, profesor de limba română și filologie romanică la Columbia University, New York, autor al unui monumental manual de limba română și al unui dicționar etimologic) o întreagă „felie” de memorie culturală a emigrației române în SUA, în prima jumătate a secolului XX.

Fost elev al lui G. D. Mirea la Școala de Arte Frumoase din București, Ilie Cristoloveanu a emigrat în 1922 la New York, unde s-a consacrat ca portretist al unor personalități americane din lumea politică (Dwight Eisenhower, Charles Curtis, Herbert Hoover, între alții), academică și culturală, precum și al unor personalități române de anvergură internațională (Nicolae Iorga, George Enescu, regele Carol al II-lea).



După îndelungi cercetări, autorii volumului au descoperit și recuperat colecția de lucrări ale artistului (un patrimoniu de 165 de lucrări de pictură în ulei și 14 de grafică) chiar la Muzeul Național de Artă al României, unde zăcea uitată, împreună cu o consistentă arhivă documentară, încă din 1977, când a fost donată de văduva artistului, soprana Olga Cristoloveanu.
Volumul reconstituie un întreg univers, o lume în care frumusețea, iubirea și momentele tragice din viața unei familii de artiști români, sunt prinse în vârtejul fascinant al New York-ului interbelic, până în anii 1970.

Autorii oferă cititorilor, în premieră, integrala operei de pictor și filolog a lui Ilie Cristoloveanu, proiectate pe fundalul flamboaiant al diplomației românești și americane din epocă, presărat cu dezamăgiri, crize, dar și momente memorabile.
Cartea a fost lansată săptămâna trecută la București, la Muzeul Național de Artă al României, în Sufrageria Regală, în prezența unui distins public, istorici de artă, filologi, artiști, cercetători, istorici, membri ai corpului diplomatic și consular al României, studenți din București și Constanța. Pentru prima dată, publicul a putut vedea autoportretul artistului, prezent și pe coperta cărții, expus special pentru lansare.



Următoarea lansare a volumului va avea loc la Muzeul de Artă din Constanța, pe 21 mai 2022, la orele 16, în prezența autorilor – Mona Momescu, doctor în filologie, actualmente lector la Facultatea de Litere a Universității Ovidius din Constanța, cu o îndelungată activitate ca lector de limba și cultura română la Catedra „N. Iorga”, Universitatea Columbia, New York, și Eduard Andrei, pictor și istoric de artă, cercetător științific la Institutul de Istoria Artei „G. Oprescu” al Academiei Române.


 
Citește și:


Constanța culturală File de istorie a marinei militare, într-un volum semnat de Ion Giurcă

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Administrația Fondului Imobiliar SRL Constanța are de primit mii de euro de la Asociația Culturală Petre Țuțea! Decizia Tribunalului (MINUTA)

02 Apr 2024 516

Cât plătește administrația Chițac pentru conferințele Dilema de la Constanța (DOCUMENT)

27 Mar 2024 603

Veste șoc pentru Organizaţia Studenţilor Basarabeni la Tribunalul Constanța! (MINUTĂ)

12 Mar 2024 925

Administrația Fondului Imobiliar SRL, deținută de Primăria Constanța, proces cu Asociația Petre Țuțea, pentru peste 5.000 de euro! Se așteaptă verdictul

31 Jan 2024 817

Retrospectivă 2023 Un an bogat în activități culturale la Constanța. De la spectacole de teatru și vernisaje la proiecția documentarului „FLAVOURS OF ROMANIA-DOBROGEA”

28 Dec 2023 1015

Proiect cultural-artistic „Stagiune de teatru în localitățile județului”

08 Nov 2023 699

Mii de euro de plătit RAEDPP Constanța, actuală Administrația Fondului Imobiliar, evacuează Biblioteca Petre Țuțea

20 Oct 2023 1484

Asociația Culturală Georgiana Rusu, în proces cu Municipiul Constanța prin Primar și Consiliul Local! Decizia Tribunalului (MINUTA)

16 Oct 2023 849

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța deschide lucrările Simpozionului Internațional care marchează 100 de ani de la proclamarea Republicii Turcia (LIVE + FOTO)

12 Oct 2023 1056

HCL Constanța privind finanțările nerambursabile, în atenția Tribunalului! Când se așteaptă răspunsul judecătorilor

11 Oct 2023 756

Proiectul cultural-artistic „Stagiune de teatru în localitățile județului” continuă în comuna Oltina. Spectacolul propus astăzi

06 Oct 2023 813

Proiect cultural-artistic „Stagiune de teatru în localitățile județului” a încântat publicul din Cerchezu, Căscioarele și Viroaga (GALERIE FOTO)

04 Oct 2023 502

Proiect cultural-artistic „Stagiune de teatru în localitățile județului”

01 Oct 2023 688

Proiect cultural-artistic „Seri de Teatru și Muzică la Pontul Euxin” Ediția a V-a. Programul evenimentelor din perioada 24-27 august 2023

23 Aug 2023 1045

Proiect cultural-artistic „Seri de Teatru și Muzică la Pontul Euxin” Ediția a V-a. Weekend-ul 19-20 August 2023 a avut parte de un mare succes

23 Aug 2023 710