Jocul miraculos al „Infantelor” lui Ioan Iacob, la Muzeul de Artă Constanța


 
Până pe 23 octombrie 2021, puteți admira, pe simezele Muzeului de Artă Constanța, expoziția prestigiosului artist româno-german Ioan Iacob.
 
Vernisajul evenimentului având în centru infante și chipuri feminine eterice, schi­ţate sumar, înconjurate de lumini şi de aure miste­rioase, a avut loc la sfârșitul săptămânii trecute, când autorul lucrărilor a venit la Constanța, însoțit de curatorul expoziției, Raluca Băloiu.
 
S-a evocat, în deschidere, contribuția Doinei Păuleanu - cea căreia îi este dedicată expoziția - la îmbogățirea patrimoniului cultural dobrogean. Regretatul critic de artă a fost adus în memoria publicului de către Lelia Rus, actualul director al muzeului.
 
Istoricul de artă Raluca Bădoiu a vorbit apoi despre lucrările lui Ioan Iacob și despre influențele baroce pe care pictura lui Diego Velázquez le-a exercitat asupra întregii serii de Infante a artistului român.
 
Plecat din tinerețe în Germania, unde a studiat la Academia din Düsseldorf, una dintre cele mai bune universități de artă din lume, Ioan Iacob a avut șansa să lucreze în același atelier unde pictase și Paul Klee, pro­fesor acolo, cu ani în urmă. S-a lansat spectaculos, încă din facultate, printr-o ex­poziţie, un mare premiu şi o bursă, devenind asistentul lui Gotthard Graubner, unul dintre marii colorişti ai lumii.
 
Despre culoare și avatarurile sale, ne-a vorbit pictorul și la vernisaj, dezvăluind din secretele artei sale, din detaliile lucrului cu penelul, din sentimentul tulburător în fața pânzei și a nesfârșitelor provocări pe care artistul le metamorfozează în materie picturală.
 
„Pictorul trebuie să tacă și să picteze”, a mărturisit artistul, care s-a dovedit totuși un excelent vorbitor, cu un discurs fascinant și o modestie pe care o au doar adevăratele valori.

Pasionat încă din perioada studiilor de tema naturilor statice, Iacob s-a apropiat în ultimii ani de tema Infantelor, o obsesie mai veche, materializată pe pânze începând cu 2018. Reinterpretate postmodern, după Infantele lui Velázquez, pictorul spaniol de secol XVII, personajele sunt transpuse – integral sau fragmentar - în tablouri augmentate de 1mx1,30m sau în panouri curatoriale a câte două, patru sau nouă pânze.
 
Tema Infantelor este – așa cum mărturisea artistul - mai degrabă un pretext pentru a așeza culoarea pe pânză, pentru a o face să trăiască și să pulseze ca materie sensibilă. „Doar în plasma culorii mă simt ca acasă. Lucrez la mai multe pânze concomitent, în impasto, niciodată alla prima. Aplic culoarea până când motivul este estompat, după care revin luni de zile sau chiar ani asupra unui singur tablou.”

 
Vă invităm să vizitați expoziția de la Muzeul de Artă Constanța și să vă bucurați de magia pânzelor unde se împletesc abstractul şi figurativul, lumina și umbrele, o lume ce se destramă și se recompune continuu, într-un joc miraculos de formă și culoare.
 
Sursa foto: ZIUA de Constanța
 
Citește și:
Tulcea culturală Muzeul din cartier
 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Copii de grădiniță au participat la un atelier de pictură, la Muzeul de Artă Populară Constanța (FOTO)

17 Apr 2024 485

UPDATE. Constanța Pictură uriașă cu Gheorghe Hagi, pe un întreg perete al Școlii Gimnaziale nr. 38 „Dimitrie Cantemir“ (GALERIE FOTO + VIDEO)

10 Apr 2024 5484

Gavril Mocenco, pictorul născut în județul Tulcea, la ceas aniversar

04 Apr 2024 504

RAJA SA a premiat tinerii artiști în cadrul Concursului de Pictură și Desen "Apa este Viață" (GALERIE FOTO)

04 Apr 2024 599

Interviu online Pictorul și graficianul profesionist Bianca Paraschiv - Sunt sinceră cu mine, creez ceea ce mă reprezintă și mă împlinește spiritual și artistic!

03 Apr 2024 2074

„ART no limit”, expoziție internațională la Muzeul de Artă Constanța. Ce artiști expun pe simeze

01 Apr 2024 459

Atelier de pedagogie muzeală, încheiat cu succes la Muzeul de Artă Populară Constanța

23 Mar 2024 583

Atelier de pedagogie muzeală, la Muzeul de Artă Populară Constanța Participanții pot picta pe sticlă icoana „Bunavestire”

14 Mar 2024 636

RAJA Constanța Premii atractive la concursul de pictură și desen Apa este Viață – ediția 2024! Doar șapte zile pentru a vă înscrie (FOTO)

21 Feb 2024 657

In memoriam Dimitrie Știubei, absolvent de studii de marină la Constanța și pictor al mării

16 Feb 2024 842

AUR atacă în instanță amenda primită de la Poliția Locală Constanța pentru încălcarea prevederilor Legii 50/1991

11 Feb 2024 811

RAJA Constanța Concursul de pictură și desen „Apa este viață” - 2024 este pe cale să înceapă!

06 Feb 2024 1039

Atelier de pictură cu tematica „Stretenia” la Muzeul de Artă Populară Constanța

01 Feb 2024 708

Tablouri de Picasso și Chagall, furate în 2010, au fost găsite în Belgia

17 Jan 2024 853

Poliția Locală Constanța a amendat organizația municipală AUR pentru încălcarea prevederilor Legii 50/1991!

17 Jan 2024 1277