Atenție, șoferi! Se cere schimbarea regulamentului de acces în zona peninsulară a municipiului Constanța. Când va fi luată decizia


  • Pe ordinea de zi a ședinței de CLM din 31 august a.c, se află și proiectul de hotǎrâre privind aprobarea regulamentului de acces în Zona Peninsulară a municipiului Constanța, insuficient dezbătut, după cum susțin aleșii locali de la USR PLUS
  • Potrivit proiectului, care poate fi consultat în secțiunea „documente", regulamentul a fost realizat după comandarea unui studiu privind impactul socio-economic al aplicării HCL privind aprobarea regulamentului de acces auto în zona Peninsulară din municipiul Constanța
  • Acesta prevede permiterea accesului în centrul vechi doar vehiculelor rezidenților și mașinilor care deservesc activități economice sau acoperă un regim special de intervenții și servicii
  • După ce proiectul va fi aprobat în CLM, Primăria va emite legitimații de acces rezidenților persoane fizice și juridice
  • Regulamentul stabilește și accesul mașinilor celor care participă la evenimente religioase precum nuntă, botez sau înmormântare, dar sunt permise maximum 5 vehicule, iar timpul de staționare este de cel mult 2 ore
  • În mod excepțional, Primăria va permite accesul în centrul vechi și microbuzelor electrice destinate transportului public de persoane sau al bunurilor voluminoase pentru maximum 2 ore și al transportului electric propriu al hotelurilor sau pensiunilor
  • Comparativ cu regulamentul anterior, noul proiect vine cu un regim mai strict pentru vehiculele cărora le va fi permis accesul în zonă. De exemplu, în cazul rezidenților va fi permisă intrarea în Peninsulă doar pentru un vehicul pentru fiecare unitate locativă
  • Vă reamintim, prin Hotărârea nr. 2/2021 a Curții de Apel Constanța, vechiul regulament de acces în zonă a fost anulat definitiv
 
Consiliul local al municipiului Constanța se reunește în ședință ordinară, marți, 31 august 2021 de la ora 13:00. Ședința se va desfășura prin mijloace electronice, printr-o platformă online de videoconferință.

Pe ordinea de zi se află și proiectul de hotǎrâre privind aprobarea regulamentului de acces în Zona Peninsulară a municipiului Constanța, insuficient dezbătut, după cum susțin aleșii locali de la USR PLUS.

Potrivit proiectului, care poate fi consultat în secțiunea „documente", regulamentul a fost realizat după comandarea unui studiu privind impactul socio-economic al aplicării HCL privind aprobarea regulamentului de acces auto în zona Peninsulară din municipiul Constanța.
Studiul a fost realizat de Centrul de Cercetări în Inginerie  și Management din cadrul Universității Politehnice din Timișoara.

În scopul asigurării durabilității lucrărilor de reabilitare din Zona Peninsulară a Municipiului Constanța, pentru protejarea zonelor urbanistice importante cu numeroase vestigii antice și clădiri monument, dezvoltarea traficului pietonal și implicit dezvoltarea turismului, Primăria Municipiului Constanța dorește întocmirea unui regulament pentru reglementarea accesului auto în Zona Peninsulară.

Prezentul studiu are ca scop identificarea posibilelor efecte și a impactului asupra mediului economic,comunităților locale, turismului și resursele de mediu ca urmare a aplicării unui regulament de acces auto în Zona Peninsulară din Municipiul Constanța.

Studiul se concentrează asupra patru direcții de analiză (care vizează Zona Peninsulară, precum și contextul general al Municipiului Constanța), după cum urmează:
• Impactul asupra mediului social (vizează comunitățile sociale din zona analizată);
• Impactul asupra mediului economic (vizează mediul de afaceri din zona analizată);

• Impactul asupra turismului (vizează industria de turism din zona analizată);
• Impactul asupra mediului (vizează elemente și politici de protecție a mediului înconjurător).


 
Noul proiect de hotărâre privind aprobarea Regulamentului de acces în zona peninsulară a municipiului Constanța a fost lansat în dezbatere publică în conformitate cu prevederile art. 7 al Legii nr. 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică în luna iulie a.c.
 
Acesta prevede permiterea accesului în centrul vechi doar vehiculelor rezidenților și mașinilor care deservesc activități economice sau acoperă un regim special de intervenții și servicii.

După ce proiectul va fi aprobat în CLM, Primăria va emite legitimații de acces rezidenților persoane fizice și juridice.
Regulamentul stabilește și accesul mașinilor celor care participă la evenimente religioase precum nuntă, botez sau înmormântare, dar sunt permise maximum 5 vehicule, iar timpul de staționare este de cel mult 2 ore.

În mod excepțional, Primăria va permite accesul în centrul vechi și microbuzelor electrice destinate transportului public de persoane sau al bunurilor voluminoase pentru maximum 2 ore și al transportului electric propriu al hotelurilor sau pensiunilor.
 
Comparativ cu regulamentul anterior, noul proiect vine cu un regim mai strict pentru vehiculele cărora le va fi permis accesul în zonă. De exemplu, în cazul rezidenților va fi permisă intrarea în Peninsulă doar pentru un vehicul pentru fiecare unitate locativă.
 
Vă reamintim, prin Hotărârea nr. 2/2021 a Curții de Apel Constanța, vechiul regulament de acces în zonă a fost anulat definitiv.
Potrivit Hotărârii nr. 2/2021 a Curții de Apel Constanța, legat de acest regulament nu a fost atestată existența unei evaluări prealabile a impactului noii reglementări.

Motivul anulării a fost  că „această fundamentare a actului normativ nu s-a realizat în cauză, toate susținerile recurentului (nr., Consiliul Local Constanța) în referire la aspectele reținute în preambulul hotărârii atacate, la existența documentației tehnico-economice a trei proiecte, la respectarea procedurii de transparență decizională, la anunțul prealabil al dezbaterii publice și derularea acesteia sau sesiunea de discuții și dezbateri pe tema mobilității în Municipiul Constanța nu atestă existența unei evaluări prealabile a impactului noii reglementări, în sensul dispozițiilor legale redate mai sus“.

Cu alte cuvinte, spun judecătorii Curții de Apel, era necesară o evaluare preliminară a impactului noii reglementări.
 
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:

Un consilier de la USR PLUS invită conducătorii primăriei Constanța și partenerii de Coaliție și cetățenii la o dezbatere despre introducerea transportului public electric în zona peninsulară (galerie foto)

Un nou regulament de acces în Peninsula Constanței a fost lansat în dezbatere publică! Ce prevede documentul?

 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Regulamentul de adăpostire a animalelor aflate în pericol de pe raza județului Constanța, lansat în consultare publică (DOCUMENTE)

04 Dec 2021 621

A lucrat în Primăria Constanța. Chițac i-a restructurat postul. Luminița Beca a fost desemnată consilierul de etică al Consiliului Județean Constanța(DOCUMENTE)

03 Dec 2021 3033

Ce pași a întreprins Instituția Prefectului la solicitarea USR Constanța de organizare a unui referendum pentru demiterea primarului din Agigea

02 Dec 2021 969

Viitorul Teatru pentru Copii și Tineret Constanța a ajuns la faza elaborării documentațiilor tehnice. Un SRL din Iași se va ocupa de obținerea avizelor

01 Dec 2021 786

În ce condiții pot beneficia constănțenii aflați în nevoie, de servicii de îngrijire la domiciliu

01 Dec 2021 952

Un nou Regulament va intra în vigoare. Din ce vrea să mai facă bani administrația Chițac? (DOCUMENTE)

29 Nov 2021 894

Majorări pe linie! Totul despre taxele și impozitele pe care le vor plăti constănțenii în 2022 (DOCUMENTE)

29 Nov 2021 6211

Consilierii locali constănțeni au decis - Dumnezeu preferă spațiile mici. Arhiepiscopia pierde un teren, iar de la 1 ianuarie 2022 plătim 450 de lei pentru gigacalorie!

27 Nov 2021 1361

De la 1 ianuarie 2022, constănțenii vor plăti 450 de lei pentru gigacalorie. În schimb, locatarii din Henri Coandă primesc ajutoare pentru încălzirea locuinței (documente)

22 Nov 2021 2514

Ședință de Consiliu Local. Chițac forțează din nou revocarea PUZ Mamaia și PUZ Palazu Mare (documente)

22 Nov 2021 788

Spațiu verde sau viitoarea parcare supraetajată? Arhiepiscopia Tomisului pierde o parte din terenul din parcul de la Casa de Cultură! (documente)

22 Nov 2021 2438

Primăria Constanța solicită Guvernului dreptul de administrare pentru patru baze sportive din oraș. Ce planuri au cu ele? (documente)

22 Nov 2021 799

Se modifică Legea privind amenajarea teritoriului şi urbanismul. Arhitecții avertizează că noua formă va duce la dezvoltare haotică, în favoarea investitorilor privați

17 Nov 2021 1184

Un nou șantier în oraș. Încep lucrările de reconfigurare pe bulevardul 1 Mai și Șoseaua Mangaliei din municipiul Constanța

17 Nov 2021 7876

Raportul de activitate al consilierului local PNL Teodor Popa la un an de mandat (documente)

16 Nov 2021 789