Editorial (Ne)fericiții retrocedărilor!


La începutul anului 2019, judecătorii Curții Supreme au închis definitiv cauza penală cunoscută generic drept „Dosarul Retrocedărilor din Constanța“, care vizează zeci de mii de metri pătraţi de terenuri din Constanţa şi Mamaia despre care instanța spune că ar fi fost retrocedate nelegal.
 
Mai multe persoane au fost condamnate la închisoare, s-a dispus confiscarea mai multor sume de bani, în lei și valută, dar şi reîntoarcerea mai multor suprafețe în proprietatea statului sau a municipiului Constanța, după caz.
 
Iar aici vine marea încurcătură pe care, sincer, nu știu dacă cineva o va mai putea descurca vreodată într-un mod echitabil, așa încât societatea civilă, dar și cumpărătorii de bună credinţă să poată simţi, în egală măsură, că s-a făcut dreptate.
 
Din punctul meu de vedere, este foarte greu de „restabilit situaţia anterioară“ pentru multe dintre aceste terenuri și voi explica de ce.
 
Unele dintre acestea au fost achiziționate de către cetățeni de bună-credintă, cetățeni care nu au avut în niciun momente nicio legătură cu actorii din Dosarul Retrocedărilor, oameni care habar nu aveau că terenurile pe care le achiziționează reprezintă terenuri ce nu ar fi trebuit să se afle, în primul rând, în proprietatea persoanelor care le vând.
 
Sunt oameni care nu știau că respectivele terenuri provin din retrocedările apreciate de instanță ca fiind nelegale, oameni care nu știau că acele suprafețe nu ar fi putut fi tranzacționate în acele condiții.
 
Oameni care acum trebuie să se judece cu autoritățile pentru a li se șterge mențiunile referitoare la Dosarul Retrocedărilor din certificatele fiscale.
 
Foarte probabil, nu toți cumpărătorii au fost de bună-credință, dar aceasta, cred eu, este treaba judecătorilor să stabilească – unde a fost bună-credință și unde a fost intenția de a se șterge urma terenurilor.

 
Mai mult decât atât, multe dintre suprafețele pe care statul sau municipalitatea trebuie să le recupereze sunt deja construite și găzduiesc acum imobile.
 

Ce se poate face în aceste cazuri? Cine îi despăgubește pe proprietarii de bună-credință atrași acum în vârtejul imobiliar al terenurilor retrocedate?
 
Cine despăgubește statul român sau municipalitatea pentru terenurile ce nu mai pot fi recuperate?
 
Cine descurcă ițele încurcate de Dosarul Retrocedărilor?
 
Pe rolul instanțelor din Constanța și nu numai sunt zeci de dosare civile sau de contencios administrativ ce au ca punct de plecare încurcăturile imobiliare din Dosarul Retrocedărilor.
 
Iar situația litigioasă, per ansamblul ei, nu pare că se va rezolva într-un viitor apropiat.
 
Așa că, în întreg acest context, nu pot să nu mă gândesc că nu cred că există, de fapt, vreun mare câștigător al Dosarului Retrocedărilor.
 
Mă gândesc că în acest dosar există doar perdanți: Statul Român, Municipiul Constanța, cumpărătorii de bună credință, judecătorii ale căror ședințe sunt încărcate de litigii civile izvorâte din Dosarul Retrocedărilor care așteaptă rezolvare.
 
Desigur, unii ar putea opina că marii câștigători sunt persoanele (fizice sau juridice) care au rămas, în urma retrocedărilor, cu mii de metri pătrați de teren ce nu le aparțineau de drept.
 
Firește, faptele penale incriminate de procurorii anticorupție în Dosarul Retrocedărilor trebuiau aduse în atenția justiției, iar instanțele trebuiau să facă dreptate în dosarul penal.
 
Dar nu știu cum s-ar putea repara vreodată, într-un mod echitabil, toate încurcăturile din acest dosar.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Curtea Supremă, anunț important pentru Primarul Municipiului Constanța! La mijloc sunt sume impresionante
 
 

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Motivarea unei victorii de răsunet! Tribunalul Constanța - terenul de la Cazino Sud, din Mamaia, nu putea fi vândut, căci este plajă! (DOCUMENT)

21 Sep 2023 3840

Banca Națională a României, în proces cu Primăria Constanța, la București! Când începe procesul

18 Sep 2023 2084

Teren în Mamaia, lângă Hotel Delta, subiect de proces! Judecătorii refuză ștergerea mențiunilor despre Dosarul Retrocedărilor – „Nimic nu poate fi mai util pentru dobânditor“

04 Sep 2023 1111

Municipiul Constanța prin Primar pierde procesul intentat unui protagonist de top al retrocedărilor din Constanța. Explicațiile judecătorilor

31 Aug 2023 4810

Municipiul Constanța nu vrea să fie coproprietar cu Habitat și Ambient SA, pe un teren retrocedat, din Mamaia

29 Aug 2023 795

Dosarul Retrocedărilor Graff Pink Estate SRL, proces cu primarul Constanței pentru un teren retrocedat din Mamaia, zona Ceainăria Japoneză (DOCUMENT)

27 Aug 2023 885

Înalta Curte explică de ce nu se pot recupera prejudiciile din Dosarul Retrocedărilor! (DOCUMENT)

27 Jul 2023 5843

Teren din Zona Cazino, Mamaia, întors la Primăria Constanța! Beneficiar de top al Dosarului Retrocedărilor atacă HCL (DOCUMENTE)

25 Jul 2023 1692

Proces pentru terenul din Piața Ovidiu Banca Națională a României cheamă la judecată Primăria Constanța

23 Jul 2023 3048

Apele Române pierd un teren pe strada Ion Rațiu, din Constanța, pe care îl revendică drept faleză! Ce spune Tribunalul Constanța (MOTIVARE)

14 Jul 2023 1469

Proces pentru parcarea de lângă Gara Constanța, la Tribunal. Instanța a amânat dosarul

14 Jul 2023 1369

Radu Mazăre și DNA, hotărâre definitivă la București! 9 ani de închisoare pentru fostul primar al Constanței

11 Jul 2023 15389

Dosarul Retrocedărilor – acțiune în Capitală pentru recuperarea terenurilor! Cristi Borcea, Mihaela Borcea și milionarul Virgil Călina nu au vrut să fie în proces (ÎNCHEIERE)

05 Jul 2023 1356

Municipiul Constanța ar putea recupera 2,8 milioane de dolari din Dosarul Retrocedărilor! Explicațiile Curții de Apel (MOTIVARE)

03 Jul 2023 1223

Mențiuni despre Dosarul Retrocedărilor Tribunalul Constanța îl obligă pe Primarul Municipiului să emită un nou certificat de urbanism pentru One Mamaia Nord, fostă Neo Mamaia

26 Jun 2023 1274