FOTOREPORTAJ Retrospectiva lucrărilor de pe strada Ștefan cel Mare. Tranșee, accidente, promisiuni și scuze (GALERIE FOTO)

  • Strada Ștefan cel Mare din Constanța este un adevărat șantier de aproape nouă luni.

De aproape nouă luni lucrările de pe strada Ștefan cel Mare tot „continuă“, constănțenii așteptând cu nerăbdare rezultatul final. Celebrele „tranșee“ au stârnit revolta locuitorilor, exasperați de maldărul de pământ care se transformă într-o mare oază de noroi în momentul în care plouă.
 
Pe 25 iunie 2021 se semna  contractul de execuție a lucrărilor pentru proiectul municipalității, însă lucrările au fost începute efectiv abia în 21 octombrie 2021, după parcugerea tuturor procedurilor legale și predarea amplasamentului. Amintim că prin acest proiect al municipalității, realizat cu fonduri europene, se urmărește reabilitarea și extinderea zonei pietonale multifuncționale de pe strada Ștefan cel Mare (15.780,00 mp), precum și reabilitarea trotuarelor străzilor adiacente (30.066,40mp) și crearea de zone shared-space (3.029,00 mp).

 Strada Ștefan cel Mare, noiembrie 2021. Sursă foto: ZIUA de Constanța

Lucrările începute pe o vreme ploiasă, de toamnă și mai târziu continuate sau sistate pe durata iernii, au dus la transformarea locului într-o scenă „de război“, ducându-ne cu gândul la aspectul tranșeelor.

Ca răspuns la întârzierea lucrărilor, primarul Vergil Chițac scria la sfârșitul lunii martie 2022, pe facebook:

„Când am început implementarea, am constatat – nu neapărat cu surprindere – că ceea ce reabilităm urmează să fie distrus, la scurt timp, de furnizorii de utilități care dețin conducte și branșamente în zonă. Asta pentru că cei care s-au aflat înaintea noastră la Primărie nu s-au preocupat să coordoneze lucrările logic și eficient, ci au mers pe deja arhicunoscutul principiu «lasă că merge și așa». Ne-am fi trezit în situația în care, după finalizarea lucrărilor de pe Ștefan cel Mare, să apară RAJA și RADET, pentru schimbarea conductelor. Iar faptul că RAJA implementează un astfel de program la nivel de municipiu se știa de multă vreme, să fie clar, doar că nu a interesat pe nimeni din Primărie. Până la urmă, la ce bun un efort în plus?“ 
La sfârșitul lunii mai, situația tranșeelor încă nu fusese remediată, la o primă vedere observând câteva modificări ale unor porțiuni din stradă. Să nu uităm că nesemnalizarea eventualelor gropi au dus și la accidentarea pietonilor, asemenea constănțencei care și-a rupt buza după o căzătură în „gropile lui Chițac“ la sfârșitul lunii mai 2022.

Strada Ștefan cel Mare, mai 2022. Sursă foto: ZIUA de Constanța

Nu cu mult timp în urmă, city managerul Felicia Ovanesian anunța pe facebook progresul lucrărilor, mai exact betonarea unui mici porțiuni din stradă.

Strada Ștefan cel Mare, iunie 2022. Sursă foto: ZIUA de Constanța 

Conform proiectului, va fi instalat mobilier urban, fântâni arteziere, vor fi amenajate spații verzi, trotuarele vor fi iluminate, vor exista piste de biciclete și treceri de pietoni, iar stațiile de transport public vor fi modernizate.
 
Iată că în debutul sezonului estival, turiștii nu vor putea să se plimbe pe faimoasa stradă din centrul municipiului, iar lucrările vor mai dura o perioadă de timp până când vor fi finalizate.
 
Va urma.

Sursă foto: ZIUA de Constanța
 
Constănțeanul supărat. Locuitorii de pe Ștefan cel Mare se plâng că, din cauza lucrărilor, casele lor au căpătat igrasie. Săpăturile ar putea afecta structura de rezistență a clădirilor!

 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Imagini de la eveniment A fost inaugurat noul sediu al Evidenței Populației pe strada Ștefan cel Mare din Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)

26 Sep 2022 1615

Trans-Mar Services SRL Varna are un nou sediu social, la Constanța

12 Sep 2022 486

Prestige Hotel & Resort SRL, controlată de administratorul Cazinoului din Mamaia, a intrat în faliment!

30 Aug 2022 665

In memoriam Adrian Doxan, cel care a lăsat moștenire o veritabilă monografie a operei constănțene

30 Aug 2022 1404

Fiul cel mare al Gabrielei Firea cesionează constănțencei Daiana Voicu părțile sociale din Carlyle Finance SRL

18 Aug 2022 6900

Concursul de reviste „Comandor Eugeniu Botez", ediția a II-a, la final. Premiul I pentru Colegiul Național Militar „Alexandru Ioan Cuza", Constanța

17 Aug 2022 659

Prestige Hotel & Resort SRL, controlată de Gilberto Bivona, administratorul Cazinoului din Mamaia, cere să intre în insolvență

12 Aug 2022 927

Editorial Constanța și șantierele ei. Că nu se face nu e bine, că se face tot nu-i bine!

01 Aug 2022 1194

Ștefan cel Mare, proiect la cheie, cu multe probleme în teren! Tronsonul cuprins între IG Duca și Ștefan Mihăileanu va fi betonat (GALERIE FOTO +VIDEO)

28 Jul 2022 4321

Emanuella Rebeka Hanriot O tânără performeră face naveta zi de zi de la Oituz pentru școală, natație și karate (GALERIE FOTO + VIDEO)

26 Jul 2022 2230

Constanța Modificări la magazinul Orange din Casa Modei, de pe Ștefan cel Mare!

02 Jul 2022 974

Primarul Chițac – „Ștefan cel Mare, un proiect cu multe probleme!”

29 Jun 2022 2513

Ce se construiește Șantier nou pe strada Ștefan cel Mare din Constanța. Cine sunt investitorii

13 Jun 2022 1561

Constănțeanul supărat. Locuitorii de pe Ștefan cel Mare se plâng că, din cauza lucrărilor, casele lor au căpătat igrasie. Săpăturile ar putea afecta structura de rezistență a clădirilor!

02 Jun 2022 3180

Garda de Coastă Copii de la Centrul de Plasament Micul Rotterdam, vizită în Portul Constanța (GALERIE FOTO și VIDEO)

01 Jun 2022 1136