După ani de aşteptare, Hotel Intim din Constanţa va fi reabilitat. Primăria a eliberat certificatul de urbanism

Monumentul istoric Hotel Intim este una dintre cele mai frumoase şi pline de poveşti clădiri de pe raza municipiului Constanţa, dar care a fost lăsată să fie lovită de urmele trecerii timpului. Imobilul s-a degradat de pe o zi pe alta de la căderea comunismului, iar clădirea, care are în spate mai bine de două secole, plânge printre ruinele centrului istoric.
 
Primăria Constanţa a eliberat la data de 29 august certificatul de urbanism necesar reabilitării. Ion Duşu este noul proprietar, iar prin firma sa a primit documentul de la Primărie.
 
Astfel, societatea DGN-Romag SRL a solicitat municipalităţii eliberarea certificatului de urbanism necesar lucrărilor. La data de 29 august a fost eliberat certificatul cu numărul 3.184 aferent adresei Nicolae Titulescu numărul 9, Constanţa, pentru „Reabilitare monument istoric Hotel Intim, amplasare firmă şi organizare execuţie lucrări”, act valabil 12 luni din momentul eliberării.

Eminescu şi Hotel Intim 

Se presupune că hotelul a fost construit prin anii 1880. Primele informaţii documentare legate de acest hotel datează din anul 1882, atunci când Mihai Eminescu, aflat în vizită pe malul Mării Negre, era găzduit într-o cămăruţă de la mansarda hotelului în cauză.
 
Eminescu a stat zece zile la Marea Neagră, iar între timp i-a scris trei scrisori iubitei sale, Veronica Micle. Iată un citat dintr-una dintre aceste epistole de la malul mării: „...Şed într-o mansardă şi privirea mi-e deschisă din două părţi asupra mării, pe care aş vrea să plutesc cu tine. Dar aceasta nefiind cu putinţă, te sărut cu dulce, draga mea Veronică, şi rămân al tău Eminescu”. Scrisoarea este datată Constanța, 16 iunie 1882. 

Istoria unui hotel care apune de la o zi la alta 

Hotel Intim a purtat, iniţial, numele de d'Angleterre. În locul Hotelului d'Angleterre a fost construit, la începutul secolului trecut, Hotelul Regina, ce a devenit în perioada interbelică unul dintre cele mai cunoscute locuri de cazare. În perioada comunismului numele i-a fost schimbat în Intim.
 
Hotelul a aparţinut fraţilor Toma şi Mihail Tîrpa, care l-au cumpărat în 1923, de la Gheorghe Eftimiu, bancher şi proprietar din Bucureşti. În 1928, în urma unei acţiuni de partaj, hotelul a revenit lui Toma Tîrpa. În vremea comunismului a ajuns în proprietatea statului. După 1990, hotelul a intrat în posesia a două societăţi. În 1998, moştenitorii au revendicat hotelul, iar după mai multe procese, în 2004, cele două moştenitoare, Angela şi Elisabeta Tîrpa, ambele stabilite în Bucureşti, au câştigat hotelul ce a aparţinut tatălui lor. Hotelul a rămas închis şi s-a degradat de la o zi la alta.
 
Imobilul are subsol, parter, două etaje şi mansardă, 21 de camere cu baie proprie. Clădirea are elemente decorative în stil Art Nouveau, aşa cum are şi Cazinoul. Astăzi, din hotelul de lux de altădată, au rămas doar amintirile. Mobilierul şi candelabrele nu mai există, unele geamuri au fost sparte, iar starea de degradare se accentuează pe zi ce trece.

Societatea DGN-Romag în Registrul Comerţului 

Firma DGN-Romag SRL a luat fiinţă în 2017, în vară, cu sediul social în Constanţa, fiind o societate cu capital privat autohton. Capitalul social este de 475.770 de lei, format din 47.577 de părţi sociale, valoarea fiecăreia fiind de 10 lei. Asociat unic şi administrator al societăţii este Ion Duşu, care a şi cumpărat hotelul. Domeniul de activitate principal al firmei - „închirierea şi subînchirierea bunurilor imobiliare proprii sau închiriate”. Firma a avut o pierdere de 5.363 de lei, potrivit situaţiei financiare din anul 2017, şi o cifră de afaceri de 27.685 de lei.
 

Citeşte şi:

 Ce găsesc turiştii pe litoral? Hotelul Intim, bântuit de fantomele lui Eminescu şi Veronica Micle


Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

A fost emisă autorizația de construire pentru reabilitarea Hotelului Intim din Constanța

22 Apr 2022 1626

Reabilitarea Hotelului Intim și mansardarea Vilei Știrbey din stațiunea Mamaia, pe ordinea de zi a Comisiei tehnice de estetică urbană a Primăriei Constanța

01 Apr 2022 1371

Fotoreportaj Exclusiv! Cum arată interiorul Hotelului Intim, în anul 2022 (galerie foto+video)

12 Jan 2022 5357

Firma familiei Dușu și-a deschis un alt punct de lucru la Constanța. Cu ce se va ocupa

20 Sep 2021 1794

Eminescu la Constanța „Privirea mării linişteşte, mai ales sufletele furtunoase”

16 Jun 2021 1709

Familia Dușu continuă demersurile pentru reabilitarea Hotelului Intim din Constanța

02 Feb 2021 4211

#DobrogeaDigitală Chipul de bronz al lui Eminescu, martor mut al istoriei orașului Constanța

15 Jan 2021 2141

Monumentul istoric Hotel Intim va fi reabilitat. DGN - Romag SRL a solicitat acord de mediu

02 May 2019 3756

Top 300 Capital Ediţia 2018 Milionari în euro cu afaceri la Constanţa. Azi, Mohammad Murad, Gheorghe Bosânceanu şi verii Duşu

08 Dec 2018 31905

Fotoreportaj Casa cu Lei şi Hotelul Intim, clădiri impozante ce se pierd în zgomotul cotidian

13 Feb 2016 4922

Restaurantul Casa de Piatră, cunoscut pentru cea mai bună salată Caesar din oraș (galerie foto)

24 Dec 2013 8729

Printre pensule, culori şi şevaleteDin mirifica lume a artiştilor plastici

05 Oct 2012 5078