Familia Dușu, la proces cu Consiliul Local Constanța, pentru Hotelul Intim. Cine a câștigat la Tribunal (MINUTA)

Hotel Intim, Constanța. Foto cu rol ilustrativ din Arhiva ZIUA de Constanța
  • La finele anului 2020, Consiliul Local Constanța a decis majorarea cu 300% a impozitului pentru Hotelul Intim, începând cu anul 2021.
  • DGN-Romag SRL a achitat impozitul majorat, dar a arătat în proces că imobilul este monument istoric, iar pentru demararea lucrărilor de restaurare a fost nevoie de mai multe documente.
  • În proces, firma a solicitat restituirea sumelor achitate, dat fiind că, în prezent, lucrările de restaurare sunt în curs de desfășurare.
  • Tribunalul Constanța a respins cererea, dar reprezentanții societății au declarat recurs, iar dosarul va fi analizat de Curtea de Apel.
  • DGN-Romag SRL Constanța este deținută de Ion Dușu, George Dușu și Andra Elena Dușu-Petrica, fiind administrată de George Dușu.
DGN-Romag SRL, deținută de familia Dușu, a chemat în judecată Consiliul Local Constanța, Serviciul Public de Impozite și Taxe Locale Constanța, dar și UAT Municipiul Constanța, cerându-le judecătorilor să constate nelegalitatea HCL Constanța 442/28.12.2020.
 
Prin HCL respectiv, s-a decis majorarea cu 300% a impozitului pe clădiri, începând cu anul 2021, pentru imobilul situat în Municipiul Constanța, strada Nicolae Titulescu, nr.9, proprietatea SC DGN-Romag SRL, ca urmare a constatării stării tehnice de clădire neîngrijită.
 
În speță, este vorba despre Hotelul Intim, situat în Peninsula Constanța.
 
Ca o paranteză, în luna aprilie 2022, societatea a obținut de la Primăria Constanța autorizația de construire privind reabilitarea Hotelului Intim.
 
Pentru a reveni la procesul de la instanță, dosarul are numărul unic 8708/118/2022 și a ajuns recent pe rolul Curții de Apel Constanța, după ce reprezentanții societății private au atacat prima decizie a Tribunalului, favorabilă municipalității.
 
În minuta Hotărârii 528/2023 a Tribunalului, se arată că instanța „respinge ca neîntemeiată excepţia inadmisibilităţii excepţiei de nelegalitate. Respinge, ca neîntemeiată, excepţia de nelegalitate a HCL nr. 442/28.12.2020. Respinge, ca neîntemeiată, cererea de chemare în judecată. Obligă reclamanta la plata către pârâtul Municipiul Constanţa a cheltuielilor de judecată în cuantum de 2856 lei reprezentând onorariul avocatului. Cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare. Cererea de recurs se depune la Tribunalul Constanţa“.
 
Acum, DGN-Romag SRL a declarat recurs împotriva acestei hotărâri, iar dosarul va fi analizat de Curtea de Apel Constanța.
 
Ce s-a solicitat în proces
 

În Hotărârea 528/2023 a Tribunalului, contestată la Curte, se arată că, în cauză, societatea a cerut  „admiterea excepţiei de nelegalitate a Hotărârii Consiliului Local al Municipiului Constanţa nr. 442/28.12.2020, prin care s-a aprobat majorarea cu 300% a impozitului pe clădiri pentru clădirea proprietatea noastră situată în Constanţa, str. Nicolae Titulescu, nr. 9, Hotel Intim, începând cu anul 2021 şi, în principal, anularea acesteia, iar în subsidiar, constatarea încetării retroactive a aplicabilităţii acesteia“.
 
De asemenea, societatea a mai cerut „anularea Răspunsului nr. R-T70776/7.10.2022 şi a Răspunsului nr. T##########.11.2022, emise de către pârâta SPIT în soluţionarea Cererii noastre nr. T70776/1.08.2022 de restituire a sumei totale de 109.161 lei şi respectiv în soluţionarea Contestaţiei noastre administrative prealabile nr. 99547/28.10.2022. Obligarea pârâtei SPIT la emiterea Deciziei de restituire şi la restituirea efectivă către subscrisa a sumei totale de 109.161 lei“.

 
În motivarea cererii, reprezentanții societății au arătat, printre altele, că au dobândit imobilul „în anul 2016 și dată fiind natura de monument istoric a clădirii, nicio intervenţie asupra clădirii nu era posibilă fără obţinerea unei Autorizaţii de construire“.
 
„Se arată de către reclamantă că a obținut Certificatul de urbanism încă din anul 2017, însă emiterea unei Autorizaţii de construire pentru reabilitarea unui monument istoric a presupus o amplă procedură prealabilă de avizare din partea organismelor şi autorităţilor specializate și de durată şi a fost întârziată din motive neimputabile acesteia, iar începând cu luna martie a anului 2020 inclusiv din motive legale, implicate de starea de urgenţă şi apoi de starea de necesitate“, potrivit documentului citat.
 
Lucrările de restaurare sunt în desfășurare
 
Societatea a achitat inpozitul majorat și a cerut în instanță restituirea sumelor:
 
„Se menționează de către reclamantă că a  achitat impozitul pe clădire astfel majorat, respectiv suma de 75.478 lei pentru anul 2021 şi suma de 70.070 lei pentru anul 2022, conform înştiinţărilor de plată emise de SPIT Constanţa şi conform Ordinelor de plată anexate pentru a evita un litigiu cu autorităţile publice locale şi organele fiscale, deşi situaţia de fapt şi drept a clădirii nu impunea o astfel de sancţiune“, potrivit hotărârii Tribunalului.
 
De asemenea, s-a făcut precizarea că lucrările de restaurare completă a monumentului istoric se află în derulare.
 
Au mai spus reprezentanții DGN-Romag SRL că „htărârea Consiliului Local al Municipiului Constanţa nr. 442/28.12.2020 este nelegală în măsura în care nu conţine această prevedere şi concluzie, de încetare retroactivă a măsurii la momentul obţinerii Autorizaţiei impuse de natura de monument istoric a clădirii și şi-a încetat retroactiv aplicabilitatea, de la chiar momentul luării acesteia, urmare faptului că subscrisa am obţinut Autorizaţia de construire nr. 358/20.04.2022 pentru lucrările complete de reabilitare şi restaurare a clădirii - monument istoric“.
 
După analizarea actelor depuse la dosarul cauzei, însă, judecătorii de la Tribunal au apreciat că se impune respingerea acțiunii afaceriștilor.
 
„Emiterea autorizației de construire nu produce efecte asupra impozitului deja achitat“
 
„Contrar susţinerilor reclamantei“, au arătat judecătorii, „emiterea autorizaţiei de construire nu produce efecte asupra impozitului deja achitat cât timp, la momentul emiterii deciziilor de impunere, reclamanta nu obţinuse autorizaţia de construire şi nici nu anunţase Inspectoratul de stat în Construcţii despre începerea lucrărilor în baza AC nr. 358/20.04.2022“.
 
„Astfel, imobilul aparţinând reclamantei a fost încadrat în categoria clădirilor neîngrijite, în conformitate cu prevederile HCL nr. 27/23.02.2016 iar dispoziţiile art. 7 din hotărârea menţionată nu au efectul invocat de către reclamantă“, au spus magistrații de la Tribunalul Constanța.
 
„De altfel“, a spus prima instanță, „împrejurarea că imobilul Hotel Intim a fost clasificat ca fiind monument istoric nu este de natură să înlăture obligaţiile reclamantei în calitate de proprietar al imobilului, aşa cum nici faptul că pentru renovarea imobilului sunt necesare proceduri diferite în scopul obţinerii autorizaţiei de construire nu are drept consecinţă excluderea culpei reclamantei pentru starea degradată a imobilului de la momentul emiterii HCL nr. 442/28.12.2020“.
 
„Nici susţinerile reclamantei privind omisiunea de menţionare în cuprinsul HCL nr. 442/28.12.2020 a împrejurării că efectul hotărâri va înceta la momentul emiterii autorizaţiei de construire nu sunt fondate, neexistând în sarcina autorităţiii publice obligativitatea menţionării efectului în discuţie cât timp, după momentul emiterii autorizaţiei de construire devin incidente prevederile HCL nr. 27/23.02.2016“, conform deciziei Tribunalului.
 
„Prin urmare, raportat la considerentele expuse, tribunalul apreciază că nu există temeiuri pentru admiterea excepţiei de nelegalitate din perspectiva criticilor invocate de către reclamantă“, au spus judecătorii.
 
De asemenea, aceștia au arătat că „în privinţa fondului cererii de refuz de restituire a impozitului achitat de către reclamantă,  aşa cum s-a menţionat deja, se constată că reclamanta nu a solicitat anularea actelor administrative prin intermediul cărora s-a stabilit că aceasta datorează un impozitul pe clădiri majorat cu 300% începând cu anul 2021 iar excepţia de nelegalitate a HCL nr. 442/28.12.2020 a fost respinsă ca neîntemeiată“.
 
„În aceste condiţii, Tribunalul va constata că aceste susţinerile reclamantei vizând caracterul nejustificat al plăţii sunt vădit nefondate“, potrivit Tribunalului.
 
Așa cum am precizat anterior, decizia Tribunalului a fost atacată în recurs, la Curtea de Apel, urmând ca dosarul să fie repartizat aleatoriu unui complet de judecată și să se fixeze data primei înfățișări în recurs.
 
Despre DGN-Romag SRL
 
Potrivit termene.ro, platformă consultată pe 9 iulie 2023, DGN-Romag SRL a fost înființată în anul 2017, are sediul social pe bulevardul Mamaia, nr. 135A-137 și se ocupă de închirierea și subînchirierea bunurilor imobiliare proprii.
 
Firma are puncte de lucru pe strada Industrială, pe Soveja, dar și la Hotel Intim.
 
Asociați figurează Ion Dușu, George Dușu și Andra Elena Dușu-Petrica, iar administratorul este George Dușu, al cărui nume se leagă și de New Energy & Carbon Capture SRL și DGN F&B SRL (unde este administrator), ambele din Constanța.
 
Ion Dușu, la rândul său, figurează și în Logistic Park SA, Celco SA, Grupul DD SA, Complex Condor SA, Sulina Estival 2002 SA, AS 94 SRL și Socep SA (membru în Consiliul de Supraveghere), toate din județul Constanța.
 
Cifrele DGN-Romag SRL arată în 2022 14 angajați, pierderi peste 1,42 de milioane de lei și cifra de afaceri a depășit 1,65 de milioane de lei.
 
În ce privește dosarul de la instanță, mai este de spus că judecătorii de la Curtea de Apel vor pronunța decizia definitivă în cauză.
 
Pentru documentarea acestui articol s-au folosit informații și de pe platforma termene.ro.
 
Sursa motivare: Portalul Național al Jurisprudenței – www.rejust.ro, Portalul Instanțelor de Judecată, pmconline.ro
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
A fost emisă autorizația de construire pentru reabilitarea Hotelului Intim din Constanța
 
 

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Hotelul Intim din Constanța, Zona Peninsulară, motiv de proces! S-a fixat primul termen la Curtea de Apel

08 Oct 2023 1062

Casa Laskaridis, din Centrul Vechi Constanța, scoasă la vânzare pentru 900.000 de euro

28 Jan 2023 3290

A fost emisă autorizația de construire pentru reabilitarea Hotelului Intim din Constanța

22 Apr 2022 2499

Reabilitarea Hotelului Intim și mansardarea Vilei Știrbey din stațiunea Mamaia, pe ordinea de zi a Comisiei tehnice de estetică urbană a Primăriei Constanța

01 Apr 2022 2024

Fotoreportaj Exclusiv! Cum arată interiorul Hotelului Intim, în anul 2022 (galerie foto+video)

12 Jan 2022 6693

Firma familiei Dușu și-a deschis un alt punct de lucru la Constanța. Cu ce se va ocupa

20 Sep 2021 2694

Eminescu la Constanța „Privirea mării linişteşte, mai ales sufletele furtunoase”

16 Jun 2021 2414

Familia Dușu continuă demersurile pentru reabilitarea Hotelului Intim din Constanța

02 Feb 2021 4974

#DobrogeaDigitală Chipul de bronz al lui Eminescu, martor mut al istoriei orașului Constanța

15 Jan 2021 2739

Monumentul istoric Hotel Intim va fi reabilitat. DGN - Romag SRL a solicitat acord de mediu

02 May 2019 4737

Top 300 Capital Ediţia 2018 Milionari în euro cu afaceri la Constanţa. Azi, Mohammad Murad, Gheorghe Bosânceanu şi verii Duşu

08 Dec 2018 32880

După ani de aşteptare, Hotel Intim din Constanţa va fi reabilitat. Primăria a eliberat certificatul de urbanism

30 Aug 2018 14122

Fotoreportaj Casa cu Lei şi Hotelul Intim, clădiri impozante ce se pierd în zgomotul cotidian

13 Feb 2016 5394

Restaurantul Casa de Piatră, cunoscut pentru cea mai bună salată Caesar din oraș (galerie foto)

24 Dec 2013 9527