Hotelul Intim din Constanța, Zona Peninsulară, motiv de proces! S-a fixat primul termen la Curtea de Apel

  • În primă instanță, Tribunalul Constanța a respins cererea formulată de DGN-Romag SRL, firmă deținută de familia Dușu, în contradictoriu cu municipalitatea, în legătură cu Hotelul Intim.
  • Decizia de respingere a fost luată de completul CA1 al Secției de Contencios administrativ și fiscal a Tribunalului, prezidat, potrivit surselor noastre, de magistratul Teodora Luminița Popescu.
  • Litigiul în instanță are la bază decizia municipalității de a supraimpozita clădirea, pe motiv că s-ar fi constatat starea tehnică de clădire neîngrijită.
  • Acum, recursul declarat de societatea privată va fi analizat în luna noiembrie de către completul C4 Recurs al Curții de Apel, format, potrivit surselor noastre, din magistrații Ramona Poppa, Ecaterina Grigore și Nicoleta Roxana Bacu.
Curtea de Apel Constanța a stabilit data la care va tranșa litigiul dintre compania DGN-Romag SRL, deținută de familia Dușu, și Consiliul Local Constanța, în legătură cu Hotelul Intim, din Zona Peninsulară a orașului!
 
Litigiul în instanță are la bază decizia municipalității de a supraimpozita clădirea, pe motiv că s-ar fi constatat starea tehnică de clădire neîngrijită.
 
După ce societatea privată a pierdut procesul, în primă instanță, cazul a ajuns la Curtea de Apel, în recurs.
 
Recent, Curtea de Apel a anunțat că dosarul cu indicativul 8708/118/2022 va fi analizat la data de 16 noiembrie 2023, de la ora 10.00.
 
Dosarul se află în atenția completului C4 Recurs al Curții de Apel, format, potrivit surselor noastre, din magistrații Ramona Poppa, Ecaterina Grigore și Nicoleta Roxana Bacu.
 
Amintim, în cursul anului trecut, DGN-Romag SRL a chemat în judecată Consiliul Local Constanța, Serviciul Public de Impozite și Taxe Locale Constanța, dar și UAT Municipiul Constanța, cerându-le judecătorilor să constate nelegalitatea HCL Constanța 442/28.12.2020.
 
Prin HCL respectiv, s-a decis majorarea cu 300% a impozitului pe clădiri, începând cu anul 2021, pentru imobilul situat în Municipiul Constanța, strada Nicolae Titulescu, nr.9, proprietatea SC DGN-Romag SRL, ca urmare a constatării stării tehnice de clădire neîngrijită.
 
La adresa respectivă se află Hotelul Intim, situat în Peninsula Constanța.
 

Amintim aici că, în luna aprilie 2022, societatea a obținut de la Primăria Constanța autorizația de construire privind reabilitarea Hotelului Intim.
 
În primă instanță, Tribunalul Constanța a decis să respingă ca neîntemeiată cererea de chemare în judecată,

 
Decizia a fost luată de completul CA1 al Secției de Contencios administrativ și fiscal a Tribunalului, prezidat, potrivit surselor noastre, de magistratul Teodora Luminița Popescu.
 
Ce au cerut afaceriștii
 
Potrivit Hotărârii 528/2023, societatea a cerut în proces  „admiterea excepţiei de nelegalitate a Hotărârii Consiliului Local al Municipiului Constanţa nr. 442/28.12.2020, prin care s-a aprobat majorarea cu 300% a impozitului pe clădiri pentru clădirea proprietatea noastră situată în Constanţa, str. Nicolae Titulescu, nr. 9, Hotel Intim, începând cu anul 2021 şi, în principal, anularea acesteia, iar în subsidiar, constatarea încetării retroactive a aplicabilităţii acesteia“.
 
De asemenea, societatea a mai cerut „anularea Răspunsului nr. R-T70776/7.10.2022 şi a Răspunsului nr. T##########.11.2022, emise de către pârâta SPIT în soluţionarea Cererii noastre nr. T70776/1.08.2022 de restituire a sumei totale de 109.161 lei şi respectiv în soluţionarea Contestaţiei noastre administrative prealabile nr. 99547/28.10.2022. Obligarea pârâtei SPIT la emiterea Deciziei de restituire şi la restituirea efectivă către subscrisa a sumei totale de 109.161 lei“.
 
În motivarea cererii, reprezentanții societății au arătat, printre altele, că au dobândit imobilul „în anul 2016 și dată fiind natura de monument istoric a clădirii, nicio intervenţie asupra clădirii nu era posibilă fără obţinerea unei Autorizaţii de construire“.
 
„Se arată de către reclamantă că a obținut Certificatul de urbanism încă din anul 2017, însă emiterea unei Autorizaţii de construire pentru reabilitarea unui monument istoric a presupus o amplă procedură prealabilă de avizare din partea organismelor şi autorităţilor specializate și de durată şi a fost întârziată din motive neimputabile acesteia, iar începând cu luna martie a anului 2020 inclusiv din motive legale, implicate de starea de urgenţă şi apoi de starea de necesitate“, potrivit documentului citat.

„Se menționează de către reclamantă că a  achitat impozitul pe clădire astfel majorat, respectiv suma de 75.478 lei pentru anul 2021 şi suma de 70.070 lei pentru anul 2022, conform înştiinţărilor de plată emise de SPIT Constanţa şi conform Ordinelor de plată anexate pentru a evita un litigiu cu autorităţile publice locale şi organele fiscale, deşi situaţia de fapt şi drept a clădirii nu impunea o astfel de sancţiune“, potrivit hotărârii Tribunalului.
 
De asemenea, s-a făcut precizarea că lucrările de restaurare completă a monumentului istoric se află în derulare.
 
Au mai spus reprezentanții DGN-Romag SRL că „htărârea Consiliului Local al Municipiului Constanţa nr. 442/28.12.2020 este nelegală în măsura în care nu conţine această prevedere şi concluzie, de încetare retroactivă a măsurii la momentul obţinerii Autorizaţiei impuse de natura de monument istoric a clădirii și şi-a încetat retroactiv aplicabilitatea, de la chiar momentul luării acesteia, urmare faptului că subscrisa am obţinut Autorizaţia de construire nr. 358/20.04.2022 pentru lucrările complete de reabilitare şi restaurare a clădirii - monument istoric“.
 
Judecătorii de la Tribunal au apreciat însă că se impune respingerea acțiunii afaceriștilor.
 
Ce au spus judecătorii
 
„Contrar susţinerilor reclamantei“, au arătat judecătorii, „emiterea autorizaţiei de construire nu produce efecte asupra impozitului deja achitat cât timp, la momentul emiterii deciziilor de impunere, reclamanta nu obţinuse autorizaţia de construire şi nici nu anunţase Inspectoratul de stat în Construcţii despre începerea lucrărilor în baza AC nr. 358/20.04.2022“.
 
„Astfel, imobilul aparţinând reclamantei a fost încadrat în categoria clădirilor neîngrijite, în conformitate cu prevederile HCL nr. 27/23.02.2016 iar dispoziţiile art. 7 din hotărârea menţionată nu au efectul invocat de către reclamantă“, au spus magistrații de la Tribunalul Constanța.
 
„De altfel“, a spus prima instanță, „împrejurarea că imobilul Hotel Intim a fost clasificat ca fiind monument istoric nu este de natură să înlăture obligaţiile reclamantei în calitate de proprietar al imobilului, aşa cum nici faptul că pentru renovarea imobilului sunt necesare proceduri diferite în scopul obţinerii autorizaţiei de construire nu are drept consecinţă excluderea culpei reclamantei pentru starea degradată a imobilului de la momentul emiterii HCL nr. 442/28.12.2020“.
 
„Nici susţinerile reclamantei privind omisiunea de menţionare în cuprinsul HCL nr. 442/28.12.2020 a împrejurării că efectul hotărâri va înceta la momentul emiterii autorizaţiei de construire nu sunt fondate, neexistând în sarcina autorităţiii publice obligativitatea menţionării efectului în discuţie cât timp, după momentul emiterii autorizaţiei de construire devin incidente prevederile HCL nr. 27/23.02.2016“, conform deciziei Tribunalului.
 
„Prin urmare, raportat la considerentele expuse, tribunalul apreciază că nu există temeiuri pentru admiterea excepţiei de nelegalitate din perspectiva criticilor invocate de către reclamantă“, au spus judecătorii.
 
De asemenea, aceștia au arătat că „în privinţa fondului cererii de refuz de restituire a impozitului achitat de către reclamantă,  aşa cum s-a menţionat deja, se constată că reclamanta nu a solicitat anularea actelor administrative prin intermediul cărora s-a stabilit că aceasta datorează un impozitul pe clădiri majorat cu 300% începând cu anul 2021 iar excepţia de nelegalitate a HCL nr. 442/28.12.2020 a fost respinsă ca neîntemeiată“.
 
„În aceste condiţii, Tribunalul va constata că aceste susţinerile reclamantei vizând caracterul nejustificat al plăţii sunt vădit nefondate“, potrivit Tribunalului.
 
Despre DGN-Romag SRL
 
Potrivit termene.ro, DGN-Romag SRL a fost înființată în anul 2017, are sediul social pe bulevardul Mamaia, nr. 135A-137 și se ocupă de închirierea și subînchirierea bunurilor imobiliare proprii.
 
Firma are puncte de lucru pe strada Industrială, pe Soveja, dar și la Hotel Intim.
 
Asociați figurează Ion Dușu, George Dușu și Andra Elena Dușu-Petrica, iar administratorul este George Dușu, al cărui nume se leagă și de New Energy & Carbon Capture SRL și DGN F&B SRL (unde este administrator), ambele din Constanța.
 
Ion Dușu, la rândul său, figurează și în Logistic Park SA, Celco SA, Grupul DD SA, Complex Condor SA, Sulina Estival 2002 SA, AS 94 SRL și Socep SA (membru în Consiliul de Supraveghere), toate din județul Constanța.
 
Cifrele DGN-Romag SRL arată în 2022 14 angajați, pierderi peste 1,42 de milioane de lei și cifra de afaceri a depășit 1,65 de milioane de lei.
 
Acum, rămâne de văzut care va fi decizia Curții de Apel Constanța, instanță care va pronunța decizia definitivă.
 
Pentru documentarea acestui articol s-au folosit informații și de pe platforma termene.ro.
 
Sursa motivare: Portalul Național al Jurisprudenței – www.rejust.ro, Portalul Instanțelor de Judecată, pmconline.ro
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Moment decisiv pentru Peninsula Constanța, la Curtea de Apel!
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

fani

08 Oct, 2023 19:18

Fara graba ,inca 3-4 ani, sa vada turistii tampiti( care inca mai vin pe aici) ce frumos arata zona peninsulara protejata de justitia oarba !S-a distrus carosabilul zonei la nici 6 luni dela "modernizare " si nimeni nu a raspuns de jaful de milioane de euro.....

Articole asemanatoare

Descoperiri arheologice importante la Hotelul Intim Constanța Urme de locuire din vechiul Tomis găsite sub clădirea din Peninsulă (GALERIE FOTO)

11 Apr 2024 4811

Primăria Constanța și fiscul local vor să anuleze victoria obținută în instanță de familia Dușu! La mijloc, o mică avere

11 Feb 2024 3411

DGN-Romag SRL, deținută de familia Dușu, obține anularea supraimpozitării pentru Hotelul Intim, din Peninsula Constanța (MINUTA)

29 Dec 2023 1150

Familia Dușu, la proces cu Consiliul Local Constanța, pentru Hotelul Intim. Cine a câștigat la Tribunal (MINUTA)

09 Jul 2023 3584

Casa Laskaridis, din Centrul Vechi Constanța, scoasă la vânzare pentru 900.000 de euro

28 Jan 2023 3705

A fost emisă autorizația de construire pentru reabilitarea Hotelului Intim din Constanța

22 Apr 2022 2765

Reabilitarea Hotelului Intim și mansardarea Vilei Știrbey din stațiunea Mamaia, pe ordinea de zi a Comisiei tehnice de estetică urbană a Primăriei Constanța

01 Apr 2022 2346

Fotoreportaj Exclusiv! Cum arată interiorul Hotelului Intim, în anul 2022 (galerie foto+video)

12 Jan 2022 7098

Firma familiei Dușu și-a deschis un alt punct de lucru la Constanța. Cu ce se va ocupa

20 Sep 2021 2940

Eminescu la Constanța „Privirea mării linişteşte, mai ales sufletele furtunoase”

16 Jun 2021 2612

Familia Dușu continuă demersurile pentru reabilitarea Hotelului Intim din Constanța

02 Feb 2021 5187

#DobrogeaDigitală Chipul de bronz al lui Eminescu, martor mut al istoriei orașului Constanța

15 Jan 2021 2929

Monumentul istoric Hotel Intim va fi reabilitat. DGN - Romag SRL a solicitat acord de mediu

02 May 2019 5055

Top 300 Capital Ediţia 2018 Milionari în euro cu afaceri la Constanţa. Azi, Mohammad Murad, Gheorghe Bosânceanu şi verii Duşu

08 Dec 2018 33271

După ani de aşteptare, Hotel Intim din Constanţa va fi reabilitat. Primăria a eliberat certificatul de urbanism

30 Aug 2018 15207