ZIUA LIVE. Avocata Ghiulfer Aisun Ismail Cum ne putem proteja de violența domestică. Detalii despre ordinul de protecție


 
  • Interviu cu avocata Ghiulfer Aisun Ismail, din cadrul Baroului Constanța
  • Avocata vorbește la ZIUA LIVE despre pârghiile legale pe care le poate folosi o persoană pentru a se apăra de potențialele amenințări.
 

Ordinul de protecție provizoriu se acordă de poliție în baza evaluării riscului. Cel provizoriu, emis de poliție, este de cinci zile. Chiar dacă polițistul constată că nu există un grad de risc, există posibilitatea pentru persoana vătămată să se adreseze judecătorului.  Alături de ordinul de protecție se poate depune și plângere penală, precizează avocatul.

Avocatul subliniază că agresorii vin din medii diferite, unii dintre ei având chiar studii superioare.

Agresorii sunt de la zero clase, la studii postuniversitare, precizează avocatul.

La locul de muncă poate apărea hărțuirea sexuală, mai spune avocatul.

 
Foștii parteneri, vecinii sau chiar colegii de muncă se pot transforma, la un moment dat, în anumite contexte, în potențiale amenințări pentru o persoană.Foști parteneri sau partenere, foști sau actuali soți, ori chiar vecini sau colegi de muncă, toți aceștia, dar și mulți alții ar putea intra, la un moment dat, în categoria persoanelor care reprezintă o amenințare pentru viața sau integritatea fizică și psihică a unei persoane.
 
Într-un stat de drept, oamenii nu pot să ia dreptatea în mâini, iar legislația din România recunoaște starea de autoapărare doar în anumite condiții, indicate clar de lege.
 
De asemenea, drumul legal de la a deveni din victimă agresor este uneori destul de îngust și, adesea, foarte întortocheat.
 
În întreg acest context, se naște întrebarea legitimă: cum ne putem apăra de persoanele ce reprezintă o amenințare pentru noi, înainte de a se produce ceva grav.

Femeile trebuie să prindă curaj. O chestiune importantă este cutuma, tradiția, obiceiul. Aceste tradiții nu pot justifica o agresiune, subliniază avocatul.


În ce situații se poate emite un ordin de protecție și ce presupune acesta, dar și ce se întâmplă din punct de vedere legal când este reclamată o faptă de violență domestică – acestea sunt câteva dintre întrebările la care vom afla răspuns de la avocatul Baroului Constanța.
 
ZIUA LIVE poate fi urmărită pe site-ul nostru ZIUAConstanta.ro și pe www.facebook.com/ziuaconstanta, unde așteptăm și întrebările dumneavoastră.

 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

ZIUA Live. Alex Baciu, artist – „Peste 40 de ani, mă văd în nacelă, în baston și cu trafaletul”

18 Sep 2021 554

ZIUA LIVE Șeful ISJ Constanța, Sorin Mihai, despre tabloul general al învățământului constănțean în contextul pandemiei

17 Sep 2021 442

ZIUA LIVE. Alex Baciu, despre viața de artist

17 Sep 2021 384

ZIUA LIVE. Prefectura Constanța ar putea solicita modificarea unor prevederi din Regulamentele parcărilor și cel privind accesul auto în Piața Ovidiu

17 Sep 2021 1014

ZIUA LIVE. Alex Baciu, artistul care a pictat cea mai mare pictură murală care purifică aerul

16 Sep 2021 876

ZIUA LIVE Silviu Coșa. „O informare corectă și coerentă este ceea ce ne dorim”

16 Sep 2021 333

ZIUA LIVE Prefectul judeţului Constanța, Silviu Coşa, despre valul 4 al pandemiei

16 Sep 2021 440

ZIUA Live. „Sigur avem printre noi prieteni virtuali care mâine-poimâine ajung la închisoare“

16 Sep 2021 722

LIVE Constanța. Ziua cea mare! Cununia civilă pentru Simona Halep și Toni Iuruc. „Da!“ și petrecere ca în povești (galerie foto)

15 Sep 2021 3779

ZIUA LIVE Magistratul Zafer Sadîc, despre destinatarii „ascunși“ ai postărilor ce implică poze cu minori

15 Sep 2021 741

ZIUA LIVE. Vom avea din nou restricții în această toamnă? Scenariul prefectului județului Constanța!

15 Sep 2021 1298

ZIUA LIVE. Expunerea minorilor în spațiul public, tentația pe care părinții cu greu o pot învinge

14 Sep 2021 1085

ZIUA-n amiaza mare Cristian Bărhălescu, vicepreședintele ANAT Sud-Est - „Eforie Nord - cea mai vizitată stațiune în acest sezon”

10 Sep 2021 510

ZIUA LIVE. Pe cine pariază, primarul PNL, Florin Mitroi, pe Cițu sau pe Orban?

10 Sep 2021 1393

ZIUA LIVE Primarul comunei Valu lui Traian, Florin Mitroi despre revenirea în grădinițe și școli a elevilor și preșcolarilor din comună

09 Sep 2021 956