ZIUA LIVE. Poate fi „fentat“ detectorul de minciuni? Ce spune avocatul constănțean Constantin Gudu

Avocatul Constantin Andrei Gudu, din Baroul Constanța
  • Miercuri, 17 august, invitatul emisiunii ZIUA LIVE a fost avocatul Constantin Andrei Gudu, din cadrul Baroului Constanța.
  • În cadrul interviului, avocatul a vorbit pe larg despre puterea detectorului de minciuni în legislația din România.
  • Acesta a subliniat că, la noi în țară, testul poligraf constituie mai degrabă un indiciu, care trebuie coroborat cu alte probe.
 
Avocatul Constantin Andrei Gudu, din cadrul Baroului Constanța, a fost invitatul emisiunii ZIUA LIVE de miercuri, 17 august 2022, iar cu această ocazie avocatul a vorbit pe larg despre puterea pe care o are testul poligraf – cunoscut popular drept detectorul de minciuni.
 
În cadrul interviului, avocatul constănțean a explicat care sunt motivele pentru care, în legislația din România, detectorul de minciuni nu este considerat probă, ci, mai degrabă, un indiciu, ce trebuie coroborat cu dovezi clare, așa încât să poată conduce la o concluzie concludentă, concluzie ce revine instanței de judecată.
 
De asemenea, avocatul Constantin Gudu a vorbit și despre faptul că detectorul de minciuni poate fi fentat, însă de către puține persoane, pentru că este vorba despre puterea unei persoane de a-și controla tensiunea arterială, transpirația, respirația, precum și alte valori care sunt măsurate cu ajutorul poligrafului.
 
„Nu sunt adeptul exminării poligraf. Ea poate fi fentată. Dacă discutăm de subiecți care sunt supuși testării care au abilitățile de a-și controla pulsul, transpirația, repsirația. (...) Testarea poligraf nu este oportună atunci când există probleme de sănătate la nivelul persoanei testate. Sunt foarte mulți factori care pot influența rezultatul. Legislația nu a calificat acest test cu titlul de mijloc de probă. Codul de Procedură Penală ne dă suficiente mijloce de probă în dosarele respective“, a explicat avocatul, în cadrul emisiunii.
 
Foarte important, avocatul a subliniat că testul poligraf poate fi administrat doar cu consimțământul persoanei ce ar urma să fie testată, iar acest consimțământ poate fi ulterior retras chiar dacă, inițial, el a fost dat, de principiu.
 
De asemenea, avocatul Constantin Gudu a subliniat faptul că persoana care administrează testul, examinatorul, trebuie să cunoască foarte bine cazul cu privire la care se face acest test.
 
Întregul interviu poate fi urmărit aici

 
 
 
Citește și
ZIUA LIVE. Puterea detectorului de minciuni

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

ZIUA LIVE. „Nu este nevoie de Premiul I ca să am un copil excelent“

29 Sep 2022 559

ZIUA LIVE Cât este de importantă susținerea părintelui pentru copilul său în privința reușitelor școlare (VIDEO)

28 Sep 2022 784

ZIUA LIVE. Parenting post Covid! Reușitele școlare în ochii părinților

27 Sep 2022 578

ZIUA LIVE. Andrei Talpeș, directorul CSM Constanța „Un buget competitiv începe de la 25 de milioane de lei pe an"!

23 Sep 2022 776

ZIUA LIVE Andrei Talpeș, directorul Clubului Sportiv Municipal, despre finanțare bogată de la bugetul local și proiectele de dezvoltare (VIDEO)

22 Sep 2022 657

ZIUA LIVE. CSM Municipal primește aproape 2 milioane de euro de la bugetul local. Care sunt obiectivele de performanță trasate de finanțator?

21 Sep 2022 1054

ZIUA LIVE. Revista Zări Alb Astre și sufletul mircist al fiecărei generații. Munca din spatele premiilor și distincțiilor

15 Sep 2022 710

ZIUA LIVE Cum se poziționează revista Zări Alb Astre în cadrul cultural din Constanța (VIDEO)

14 Sep 2022 898

ZIUA LIVE. Cea mai dificilă iarnă la orizont. Situația mai gravă va fi la Constanța unde sunt peste 30.000 de abonați la sistemul centralizat

14 Sep 2022 1355

ZIUA LIVE. Prefectul Județului Constanța „Ieri erau raportați oficial aproximativ 4500 de refugiați din Ucraina în județul Constanța“ (VIDEO)

13 Sep 2022 614

ZIUA LIVE. Revista mircistă Zări Alb Astre, o promisiune îndeplinită a nemuririi!

13 Sep 2022 855

ZIUA LIVE Prefectul Județului Constanța, Silviu Coșa. „În municipiul Constanța sunt peste 30.000 de abonați la sistemul centralizat de termoficare“ (VIDEO)

13 Sep 2022 919

ZIUA LIVE. După criza sanitară, cea a carburanţilor și seceta severă, urmează probleme cu facturile la termoficare și la gaze. Analizăm riscurile pentru județul Constanța

12 Sep 2022 764

ZIUA LIVE. Sută la sută din cazurile de trafic de migranți, depistate de Garda de Coastă

08 Sep 2022 752

ZIUA LIVE. Inspector principal Andrei Ene „Contrabanda este un fenomen foarte vechi, întâlnit în toată lumea“ (GALERIE FOTO+VIDEO)

07 Sep 2022 556