ZIUA LIVE. Prefectul Silviu Coșa - „În 2022 vom avea alegeri parțiale în trei localități din județul Constanța"

  • Invitat la ZIUA LIVE a fost Silviu Iulian Coșa, prefectul județului Constanța 
  • Nu se pune pe masă varianta carantinării Constanței
  • Care sunt pașii înainte de a ajunge la unul dintre centrele de evaluare COVID-19 din județul Constanța
  • Criza energetică, o provocare a anului 2022
  • PNRR-ul înseamnă anul acesta 9 miliarde de lei. Acestea vor fi repartizate tuturor UAT-urilor pentru anumite proiecte
Invitat la ZIUA LIVE a fost Silviu Iulian Coșa, prefectul județului Constanța. 

Graficele ne arată că ne aflăm pe o pantă ascendentă a infectărilor COVID-19, incidența cazurilor creşte treptat iar trendul se va păstra, cu siguranță, în perioada următoare.
 
Protecția în fața virusului poate fi sporită, într-un mod concret și științific dovedit, prin vaccinare. Cu toate aceastea numărul persoanelor care se vaccinează scade.

„Comparativ cu anul trecut când incidențele depășeau 10 la mie, avem constănțeni vaccinați de peste 60% la nivelul municipiului. Din acest punct de vedere, acest val 5 al pandemiei este mai ușor de suportat pentru că din cei vaccinați, fie nu au contactat boala, fie au făcut forme mai ușoare.

Nu se pune pe masă varianta carantinării Constanței”, a spus prefectul, care a adăugat că cea mai mare incidență se înregistrează la Negru Vodă, unde este un focar semnificativ.  

Cât despre vaccinarea care a pierdut din viteză, reprezentantul Guvernului în teritoriu spune că: „Campania de vaccinare se desfășoară nu la nivelul la care ne-am dori.  Din păcate, s-a demonstrat că frica este cea care îndeamnă cel mai eficient oamenii spre vaccinare”, adaugă Silviu Coșa. 

Centrele de evaluare COVID-19 din județul Constanța

„În acest moment, sunt funcționale, în județul Constanța, trei centre de evaluare, urmând ca din 1 februarie să se deschidă și un centru în cartierul Medeea, aferent Spitalului Clinic de Boli Infecțioase”, potrivit prefectului. 

 
Silviu Coșa a explicat la ZIUA LIVE care sunt pașii înainte de a ajunge la centrul de evaluare:

„Există centre de testare PCR, există farmacii autorizate care pot efectua teste rapide care să înscrie în CoronaForms, pentru a fi recunoscute. O variantă este și ambulanța, pentru persoanele care nu sunt deplasabile dar și medicii de familie care s-au înscris în programul de testare. După obținerea unui astfel de test, pacienții cu simptomatologie și teste pozitive se pot adresa acestor centre pentru evaluare și prescrierea tratamentului”, a adăugat Coșa. 

Acesta a menționat că în cadrul centrelor de evaluare eliberarea medicamentației este gratuită. 


Spitalele respiră!

În momentul de față, gradul de ocupare este puțin peste 20% în secțiile spitalelor suport COVID. 

„Speranțele sunt aceleași (pentru Spitalul Clinic de Boli Infecțioase - n.r.) care erau și la începutul lunii noiembrie”, spune Silviu Coșa. 

Bolnavii non-covid care erau arondați Spitalului Clinic de Boli Infecțioase se pot adresa Spitalului Clinic de Urgență Constanța și Spitalului Militar de Urgență Constanța.Despre criza energetică, o provocare a anului 2022

„Sunt o serie de elemente care ar trebui menționate. Pe de o parte, o schemă de compensare există încă din anul 2021.
Pe de altă parte, constănțenii ar trebui să înceapă să primească facturile de stornare.
 
Cei care au primit facturi nerealiste în raport cu consumul se pot adresa furnizorilor sau chiar la ANPC, a adaugat prefectul județului Constanța. 

Alegeri parțiale în trei localități din județ
 
Anul acesta se vor organiza alegeri parțiale în trei localități din județ.

„Din păcate, în mod sigur vor fi la Adamclisi, după ce primarul a decedat, dar și la Agigea și la Dobromir, unde primarul nu își mai poate exercita funcția. Am adus la cunoștință Guvernului,  vom fi anunțați în timp util pentru fiecare caz în parte”, a explicat prefectul.

„La Agigea este un caz mai special”, a mai spus Silviu Coșa, und ear putea avea loc alegeri atât pentru Consiliul Local care a fost dizolvat de instanța de judecată, cât și referendum pentru demiterea primarului (n.r. deocamdată procesul de organizare a referendumului a fost stopat, instituțiile abilitate verifică autenticitatea unor semnături colectate de reprezentanții unui partid politic și a căror autenticitate a fost contestată de primarul din Agigea).

Bani din PNRR pentru județul Constanța

„PNRR-ul înseamnă anul acesta 9 miliarde până în momentul de față. Acestea vor fi repartizate tuturor UAT-urilor pentru anumite proiecte (...) Vor veni în luna februarie, bănuiesc că schema se va materializa”, spune prefectul.


Citește și:

ZIUA LIVE. Provocările anului 2022 pentru județul Constanța - Valul 5 al pandemiei, criză energetică, alegeri parțiale și UAT-uri cu probleme financiare!

ZIUA LIVE Silviu Coșa, prefectul județului Constanța. „Nu se pune pe masă varianta carantinării”

Interviul integral poate fi urmărit aici:

 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Președintele Zelenski este de părere că războiul se va încheia doar prin „diplomație”

21 May 2022 456

Interviu online cu luptătoarea Bianca Iancău, din Cumpăna, medaliată mondială „Sper să-mi îndeplinesc visul de a ajunge la Jocurile Olimpice“

21 May 2022 2086

Interviu în exclusivitate Ce spune decanul Facultății de Drept din cadrul Universității Ovidius din Constanța despre intrarea în câmpul muncii după absolvire (VIDEO)

21 May 2022 1425

Cristinel Dragomir, invitat la „ZIUA-n amiaza mare” Cum ar gestiona situația haosului produs de șantierele interminabile din Constanța

20 May 2022 703

Cristinel Dragomir, invitat la „ZIUA-n amiaza mare”

19 May 2022 499

ZIUA LIVE. RADJP se află încă în epoca dosarului cu șină și creionului chimic. Nu există proceduri și se opune rezistență la schimbare! (VIDEO)

18 May 2022 772

ZIUA LIVE. Reacția directorului Regiei Județene de Drumuri și Poduri cu privire la „revolta” angajaților

17 May 2022 850

ZIUA LIVE. Cine a instrumentat și cu ce scop așa-zisa „revoltă" din cadrul Regiei Județene de Drumuri și Poduri Constanța?

16 May 2022 1161

ZIUA-n amiaza mare Despre Recensământ cu directorul DJS, Monica Eliana Constantin

12 May 2022 759

ZIUA LIVE Misiunile militarilor, o grea încercare pentru familie. ”Un subordonat a primit vestea că soția a plecat de acasă, i-a luat și cardul”

11 May 2022 723

ZIUA LIVE Cum arată Satul de Vacanță în 2022

10 May 2022 599

Interviu online cu șeful ISU Dobrogea, colonelul Cristian Mihail Amarandei – „Vom înființa puncte temporare de-a lungul zonei costiere“

10 May 2022 2637

Vicepreşedinta Parlamentului European „Viitorul Europei este al femeilor”

09 May 2022 525

ZIUA LIVE. Satul de Vacanță din Constanța stă pe un butoi de pulbere!

09 May 2022 1000

Trupele ruse au capturat în întregime Popasna. Ucrainenii anunţă că s-au retras din oraşul "făcut una cu pământul"

08 May 2022 744