ZIUA LIVE. Suspendarea Regulamentului se amâna sine die. Nu se ridică barierele din Peninsulă!

  • Invitați la ZIUA LIVE, avocatul Mirela Doicescu și Marius Moșteanu, paroh la biseria Sfântul Nicolae Vechi au vorbit despre despre argumentele rivernanilor, agenților economici și reprezentanților cultelor despre argumentele pro-suspendare a Regulamentului privind accesul în zona Peninsulară a municipiului Constanța
  • Potrivit documentului care a intrat în vigoare pe 15 noiembrie, Peninsula Constanţa a fost separată în zone exclusiv pietonale și zone ocazional carosabile
  • În aceste condiții, accesul vehiculelor în interiorul zonei pietonale se face exclusiv în baza unui permis, care nu poate fi obținut de vizitatori
  • Speranțele invitaților noștri de suspendare a Regulamentului, în conformitate cu promisiunile făcute de reprezentanții Consiliului Local au fost năruite
  • USR Constanța a depus și a cerut prin intermediul consilierilor locali convocarea unei ședințe extraordinare pentru ziua de vineri, 26 noiembrie, însă secretarul general al municipiului, Mirabela Viorela Călin a refuzat convocarea
 

Invitați la ZIUA LIVE, avocatul Mirela Doicescu și Marius Moșteanu, paroh la biseria Sfântul Nicolae Vechi au vorbit despre despre argumentele rivernanilor, agenților economici și reprezentanților cultelor despre argumentele pro-suspendare a Regulamentului privind accesul în zona Peninsulară a municipiului Constanța.
 
Vă reamintim, potrivit documentului care a intrat în vigoare pe 15 noiembrie, Peninsula Constanţa a fost separată în zone exclusiv pietonale și zone ocazional carosabile.

În aceste condiții, accesul vehiculelor în interiorul zonei pietonale se face exclusiv în baza unui permis, care nu poate fi obținut de vizitatori.
Avocatul Mirela Doicescu a făcut o retrospectivă a momentelor cheie care au condus la revolta locuitorilor din cartierul vechi al orașului.
 
 
„Hotărârea de consiliu local a fost adoptată în 30 august, perioada de consultări, deși s-a spus că ar fi fost de 45 de zile, în realitate, există un anunț  în care spune, pe data de 19 iulie, deci în plină vacanță, când mare parte a cetățenilor erau plecați, iar agenții economici lucrau de dimineață până noaptea, s-a anunțat o perioadă de consultări care a durat de pe 20 până pe 30 iulie, perioadă în care s-au primit propuneri și sesizări ca urmare a punerii în dezbatere publică. Cum să afle cetățenii că există un act postat la transparență decizională pe site-ul primăriei ? A fost foarte greu accesibilă informația. Oamenii nu au știut, au aflat după votare, din presa locală că s-a adoptat un regulament, care le va impacta traiul de zi cu zi, dar nu și-au dat seama de consecințe decât la sfârșitul lunii septembrie când s-a anunțat că de la 1 noiembrie va începe punerea în aplicare a acestui regulament.
Oamenii s-au sesizat. De pildă și Parohia Sf Nicolae a făcut plângere prealabilă, dar încă nu a primit răspunsul de la Primărie“, a spus avocatul.

Referitor la operatorii economici din Zona Peninsulară, Doicescu a afirmat că :
„Toți au spus că au avut pierderi. Numai în ultima săptămână au calculat pierderi de 100.000 de lei. Sunt hoteluri care au 23 de camere de închiriat și au avut două zile două camere închiriate și în rest 23 de camere goale pentru că pe platformele pe care se închiriază camere, ei nu mai apar. De ce ? Ei debifează de acolo că au parcare și în momentul respectiv când turistul caută, ei dispar de pe platformele de căutare”, a mai spus Mirela Doicescu.
 La rândul său, preotul Marius Moșteanu, paroh la biseria Sfântul Nicolae Vechi a vorbit la ZIUA LIVE în numele comunității din Peninsulă și a enoriașilor, care nu sunt toți locuitori ai acestui cartier.

„A veni la biserică cu mașina nu este un moft, este o realitate. Avem mămici cu doi copii care nu pot fi obligate să ia căruciorul și să îl ducă pe cel mic, și pe cel mare să-l țină de mână sau în brațe. Noi propunem o anumită deschidere astfel încât să poată să aibă acces oamenii pentru a veni la slujbă pentru că nu vorbim doar despre oamenii care stau în zonă.
 
Impactul, într-adevăr, este din ce în ce mai mare pentru că nu pot ajunge fizic. Am întrebat de ce măcar cu taxiul nu pot veni oamenii. Taxiurile nu au acces.

Îi reprezint și pe cei care locuiesc în zonă și au probleme vizavi de vizitele nepoților, a copiilor care îi ajută, în afară de faptul că, pentru fiecare spațiu locativ există un singur permis pentru o mașină, deși stau la aceeași adresă poate chiar două-trei familii care au mijloace de transport.
Mie îmi place să respect reguli, dar regulile acestea să nu fie stupide.

Din toată povestea asta, luăm un lucru bun: că într-adevăr, e nevoie de un regulament. Trebuie reglementate toate. Dar toată povestea asta a adevărului care stă numai într-o tabără, nu este corectă.

Nici eu nu dețin tot adevărul, nici Primăria nu deține, dar se pot găsi soluții pentru a armoniza cât mai mult aceste asperități.

Credem în justiție, credem că drepturile omului vor fi respectate. Pe noi ne deranjează numai termenele. Vom obține rezultate, dar nu aș vrea să le obținem după ce am plătit două facturi de întreținere în februarie și martie că deja nu ne mai arde nici de sezonul care urmează“, a spus părintele Moșteanu care a militat pentru desființarea barierei de la intrare în Piața Ovidiu care lovește în libertățile și mai ales în psihicul locuitorilor din zonă.


Din păcate, speranțele invitaților noștri de suspendare a Regulamentului, în conformitate cu promisiunile făcute de reprezentanții Consiliului Local au fost năruite.

USR Constanța a depus și a cerut prin intermediul consilierilor locali convocarea unei ședințe extraordinare pentru ziua de vineri, 26 noiembrie, însă secretarul general al municipiului, Mirabela Viorela Călin a refuzat convocarea.

Grupul de consilieri ai USR Constanța au anunțat aseară că vor convoca din nouă o ședință extraordinară de îndată pentru joi, 25 noiembrie, ora 11:00.

Este limpede că în acest moment, primarul Vergil Chițac nu dorește suspendarea Regulamentului și preferă să paseze această chiftea fierbinte grupului de lucru format din aparatul de specialitate al primăriei și reprezentanții consilierilor locali, ce s-au întâlnit cu cetățenii din Peninsulă, care urmează sine die să analizeze punctual fiecare problemă semnalată în vederea soluționării ei.
 

Citește și:
 

ZIUA LIVE. Argumentele pro-suspendare a Regulamentului privind accesul autovehiculelor în zona Peninsulară

Aberațiile Regulamentului de acces în Zona Peninsulară, scot constănțenii în stradă chiar înaintea ședinței de Consiliu Local Municipal Constanța

Secretarul general al municipiului Constanța a refuzat ședința extraordinară pentru suspendarea Regulamentului de acces în peninsulă
 

Interviu video poate fi urmărit integral aici:
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Interviu online cu Adela Borcănea, de la Atemi Karate Constanța „Dedic victoria bunicii mele, care n-a apucat să mă vadă campioană mondială“

29 Jan 2022 1296

ZIUA LIVE. „Suntem într-un plin război cognitiv, informațional. Războiul acela clasic nu cred că îl vom mai avea"

28 Jan 2022 726

ZIUA LIVE. Prefectul Silviu Coșa - „În 2022 vom avea alegeri parțiale în trei localități din județul Constanța"

26 Jan 2022 1196

Alexandru Rafila „Vârful valului 5 va fi probabil în perioada 10-15 februarie”

25 Jan 2022 651

ZIUA LIVE. Provocările anului 2022 pentru județul Constanța - Valul 5 al pandemiei, criză energetică, alegeri parțiale și UAT-uri cu probleme financiare!

24 Jan 2022 686

ZIUA LIVE „Vibrații Înalte“. Arta meditației în viața de zi cu zi

24 Jan 2022 552

ZIUA LIVE „Meditația ca stil de viață“ – interviu cu Mihai Checheriță, despre puterea de a manifesta orice dorință

23 Jan 2022 568

ZIUA-n amiaza mare. Directorul Complexului Muzeal, Adrian Bîlbă Acvariul din Constanța va avea și pinguini

21 Jan 2022 684

Primăria Constanța angajează! Ce post este scos la concurs (DOCUMENT)

21 Jan 2022 978

Directorul Delfinariului din Constanța, Adrian Bîlbă, la „ZIUA-n amiaza mare”

20 Jan 2022 642

Interviu Online Avocata Laura Andrei – de ce Zona Peninsulară și nu alt cartier al Constanței?

15 Jan 2022 3065

De unde și-a achiziționat Simona Halep rochiile de nuntă. „Îmi place să mă bucur de lucrurile frumoase“ (GALERIE FOTO)

15 Jan 2022 2320

ZIUA-n amiaza mare” Președintele SNPPC, Vasile Zelca, despre lupta polițiștilor în prima linie a stării continue de alertă și activitățile de verificare a carantinaților și izolaților

14 Jan 2022 841

#DobrogeaDigitală „Rămân un supus loial şi nu voi fi niciodată o pedică pentru patria mea”

14 Jan 2022 1824

Vasile Zelca, președintele Sindicatului Național al Polițiștilor, la „ZIUA-n amiaza mare”

13 Jan 2022 958