Complet de divergență pentru pretențiile lui Chițac, de la Mazăre! La mijloc sunt 4,38 de milioane de dolari. Un judecător a vrut să se abțină

  • Este vorba despre dosarul cu indicativul 2511/118/2021*, în care municipalitatea încearcă să recupere o sumă de circa 4,38 de milioane de dolari, pe care o reclamă ca fiind prejudiciu cauzat în Dosarul Retrocedărilor, cazul de retrocedare „Leșe“.
Magistrații Curții de Apel s-au reunit în complet de divergență pentru a soluționa o cerere de abținere formulată de magistratul Veronica Tudor, într-unul dintre procesele care vizează pretențiile ridicate de administrația Vergil Chițac în legătură cu Dosarul Retrocedărilor din Constanța.
 
Este vorba despre dosarul cu indicativul 2511/118/2021*, în care municipalitatea încearcă să recupere o sumă de circa 4,38 de milioane de dolari, pe care o reclamă ca fiind prejudiciu cauzat în Dosarul Retrocedărilor, cazul de retrocedare „Leșe“.
 
În cauză, pârâți sunt fostul primar Radu Mazăre, alături de mai mulți protagoniști ai Dosarului Retrocedărilor.
 
Dosarul s-a întors la Curtea de Apel Constanța după ce Înalta Curte de Casație și Justiție a României a decis rejudecarea apelului.
 
Reînregistrat la Secția I Civilă a Curții, dosarul a fost repartizat în mod aleatoriu completului din care face parte și magistratul Veronica Tudor, ce a analizat, când își desfășura activitatea la Tribunal, în primă instanță, dosare similare deschise de administrația locală.
 
În această situație, magistratul a formulat o cerere de abținere.
 
Cererea de abținere a fost analizată în Complet de Incidente Procedurale, dar a fost nevoie de prezența unui al treilea magistrat, în complet de divergență, pentru a se lua o decizie.
 
Astfel, astăzi, 1 februarie 2024, Curtea de Apel a decis, cu opinie majoritară, să respingă cererea de abținere, ca nefondată, hotărârea fiind definitivă.
 

Opinia minoritară, exprimată de magistratul Veronica Tudor, a fost de a fi admisă cererea de abținere.
 
Următorul termen în proces a fost stabilit la data de 26 februarie 2024, de la ora 9.00.

 
Amintim, în acest dosar, la mijlocul lunii octombrie 2023, Înalta Curte de Casație și Justiție a României a admis recursurile declarate în cauză de o parte dintre pârâții din proces și a trimis cauza înapoi la Constanța, la rejudecare.
 
Procesul, deschis de municipalitate în 2021, vizează recuperarea unui prejudiciu calculat de aproximativ 4,38 de milioane de dolari în legătură cu cazul de retrocedare „Leșe“.
 
În primă instanță, Tribunalul apreciase că acțiunea primăriei este prescrisă și a respins-o, dar Curtea de Apel hotărâse contrariul.
 
În această situație, cazul a ajuns la Înalta Curte de Casație și Justiție, care a decis rejudecarea la Curtea de Apel.
 
Oricare va fi decizia pe care o va lua Curtea de Apel în rejudecare, aceasta va putea fi, din nou, atacată la Înalta Curte.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Dr. Laurențiu Bădescu, fostul manager SAJ Constanța, pierde definitiv procesul deschis Agenției Naționale de Integritate! (MINUTA)
 
 

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Primăria Constanța și CLC vor terenul de la Cazino Sud, vândut Mehmetoglu SRL! Judecătorii spun că pe suprafața respectivă se găsește „nisip“, deci terenul este plajă - bun inalienabil (MOTIVARE)

17 Apr 2024 2646

Terenul pentru care a fost amendat Făgădău, când era primar, nu se întoarce în proprietatea Statului Român! Judecătorii din București explică de ce (MOTIVARE)

11 Apr 2024 788

Administrația Chițac încearcă să recupereze în instanță terenul vilei unde a stat Radu Mazăre! Ce s-a întâmplat la Tribunalul Constanța

09 Apr 2024 622

Teren în Piața Ovidiu Judecătorii din București explică de ce UAT Constanța prin primar Vergil Chițac a pierdut procesul deschis de Banca Națională a României (MOTIVARE+DOCUMENT)

07 Apr 2024 3617

Urmările Dosarului Retrocedărilor Mii de metri pătrați în Mamaia, disputați de Primăria Constanța și Habitat și Ambient SA! S-a stabilit data verdictului

06 Apr 2024 650

Primarul din Constanța, obligat să emită un nou certificat de urbanism pentru un teren de 8.000 de metri pătrați, din Mamaia. Fără mențiuni despre Dosarul Retrocedărilor! (MINUTA)

27 Mar 2024 716

Dosarul Retrocedărilor, recuperarea prejudiciilor! Primăria Constanța, demers de 4,5 milioane de dolari la Curtea Supremă

24 Mar 2024 746

Dosarul Retrocedărilor Giurgiucanu pierde în fața municipalității un teren din Mamaia, zona Cazino! Nu a dat în judecată instituția potrivită, conform instanței (MINUTA+DOCUMENTE)

13 Mar 2024 850

Dosarul Retrocedărilor Teren din Mamaia, zona Ceainăria Japoneză, pe masa Tribunalului Constanța! Când se pronunță instanța

12 Mar 2024 598

Teren din Dosarul Retrocedărilor Curtea de Apel explică de ce Apele Române nu pot revendica 500 mp din cartierul Faleză Nord! (MOTIVARE)

29 Feb 2024 999

Administrația Chițac vrea să recupereze 4,38 de milioane de dolari din Dosarul Retrocedărilor! Curtea de Apel s-a retras pentru deliberări

26 Feb 2024 529

Habitat și Ambient SA Cea mai importantă companie din Dosarul Retrocedărilor din Constanța a intrat în faliment! Averea sigilată (DOCUMENTE)

25 Feb 2024 1407

Dosarul Retrocedărilor Beneficiar de top al retrocedărilor din Constanța, proces contra municipalității! S-a fixat primul termen

23 Feb 2024 948

Holland Development Group SA nu va fi radiată din Registrul Comerțului, au decis judecătorii! Tribunalul Constanța a închis procedura de insolvență (MINUTA)

19 Feb 2024 1236

Banca Națională a României câștigă, la București, un proces cu primarul Chițac, legat de terenul din Piața Ovidiu (MINUTA)

14 Feb 2024 3059