Judecătorii din Capitală explică de ce s-a reluat uraganul imobiliar din Dosarul Retrocedărilor (ÎNCHEIERE DE ȘEDINȚĂ)

  • Suspendat în primăvara anului 2022, procesul urmează să reînceapă, la Tribunalul București, pe data de 19 ianuarie 2023.
  • Judecătorii au explicat că instanța a constatat că reclamanta UAT Municipiul Constanța și-a îndeplinit obligațiile stabilite de către instanță.
  • Statul Român, prin Ministerul Finanțelor Publice, s-a opus cererii primăriei de reluare a procesului - „Intervenientul Statul Român prin Ministerul Finanţelor, prin avocat, având cuvântul, solicită respingerea cererii de repunere pe rol, întrucât înscrisurile depuse în dovedirea cererii nu prezintă vreun efect declarativ“, s-a consemnat în Încheierea de ședință a instanței.
Aproape 50 de terenuri retrocedate în timpul administrației Radu Mazăre și vizate de Dosarul Retrocedărilor din Constanța sunt în centrul unui mega-proces pentru recuperarea suprafețelor, demarat de UAT Municipiul Constanța!
 
Suspendat în primăvara anului 2022, procesul urmează să reînceapă, la Tribunalul București, pe data de 19 ianuarie 2023.
 
Decizia reluării procesului le-a aparținut judecătorilor din Capitală, care și-au expus în scris, în cadrul Încheierii de ședință, motivele pentru care au luată această hotărâre.
 
Din Încheierea de ședință
 
Astfel, magistrații bucureșteni au arătat că la data de 24 august 2022, reclamanta UAT Municipiul Constanţa a formulat cerere de repunere pe rol a cauzei, prin Serviciul registratură.
 
Judecătorii au precizat că tribunalul dispusese, pe 28 aprilie 2022, suspendarea judecării cauzei, în temeiul art. 242 alin. 1 C.pr.civ., „faţă de împrejurarea că reclamanta nu şi-a îndeplinit obligaţiile stabilite în sarcina sa, respectiv, de a arăta în concret înscrisurile care dovedesc calitatea de proprietar şi justifică calitatea în cauză“.
 
În continuare, a spus instanța, „în dovedirea cererii de repunere pe rol, tribunalul reţine că reclamanta a depus ataşat tabel centralizator cu fiecare dintre cele 49 de terenuri ce fac obiectul acţiunii, cu referire în concret la înscrisurile ce dovedesc calitatea de proprietar“.
 
„În plus, tribunalul constată că centralizatorul cuprinde informaţii cu privire la apartenenţa terenurilor la domeniu public sau privat al unităţii administrativ teritoriale, fiind indicate actele administrative prin care terenurile au fost inventariate şi identificate“, se mai arată în Încheierea de ședință.
 

În continuare, Tribunalul București a constatat că reclamanta UAT Municipiul Constanța și-a îndeplinit obligațiile stabilite de către instanță.
 
„Aşadar, potrivit art. 242 alin. 2 C.proc.civ: «La cererea părţii, judecata va fi reluată dacă obligaţiile la care se referă alin. (1) au fost îndeplinite şi, potrivit legii, aceasta poate continua». Acest caz particular de suspendare facultativă a judecăţii reprezintă o sancţiune procedurală în cazul în care se reţine neîndeplinirea culpabilă de către reclamant a obligaţiilor stabilite în cursul judecăţii“, potrivit instanței.

 
„Or, în prezenta cauză, apreciind că reclamanta şi-a îndeplinit obligaţiile stabilite de către instanţă, tribunalul va dispune repunerea cauzei pe rol, în vederea reluării judecăţii“.
 
Termenul de judecată a fost stabilit la data de 19 ianuarie 2023, de la ora 11.00.
 
Statul s-a opus reluării procesului
 
Totodată, este de precizat faptul că, potrivit Încheierii de ședință, la momentul discutării în instanță dacă se impune a fi admisă sau nu cererea primăriei de repunere pe rol a procesului, Statul Român prin Ministerul Finanțelor Publice s-a opus:
 
„Intervenientul Statul Român prin Ministerul Finanţelor, prin avocat, având cuvântul, solicită respingerea cererii de repunere pe rol, întrucât înscrisurile depuse în dovedirea cererii nu prezintă vreun efect declarativ“, s-a consemnat în Încheierea de ședință a instanței.
 
De asemenea, reprezentanții primăriei au mai arătat, la rândul lor, că „pe de altă parte, cu privire la toate terenurile, se impune a fi revăzut petitul cererii de chemare în judecată, fiind o acţiune în constatarea nulităţii absolute şi o poate face oricine are un teren“.
 
[UAT Municipiul Constanța] arată că i s-a pus în vedere printr-o decizie penală definitivă să facă demersuri“
 
„Mai mult decât atât, arată că i s-a pus în vedere printr-o decizie penală definitivă să facă demersuri, iar sub acest aspect, apreciază că nu era obligatoriu a depune documente în susţinere, urmând a se aprecia pe fond. Mai arată că există un petit care vizează rectificarea cărţii funciare, putând a se aprecia dacă s-a făcut dovada dreptului de proprietate, în măsura în care instanţa fie o va radia, fie va dispune înscrierea. Menţionează că aceasta este totuşi o chestiune de fond şi nu o problemă care să legitimeze calitatea procesuală sau care să împiedice soluţionarea cauzei“.
 
Așa cum am arătat anterior, după ce pronunțarea în cauză a fost amânată de mai multe ori, în cele din urmă, Tribunalul București a decis să reia procesul.
 
Hotărârea pe care Tribunalul o va pronunța la finalul procesului va putea fi atacată la instanța superioară, respectiv, Curtea de Apel București.
 
Sursa documentare: Portalul Național al Jurisprudenței – www.rejust.ro
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Borcea şi Giurgiucanu, „pârâţi“
Banca Naţională a României i-a dat în judecată pe o parte din beneficiarii retrocedărilor din peninsulă

 
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Urmările Dosarului Retrocedărilor, la instanțele din Capitală. Primăria vrea să recupereze circa 50 de terenuri din oraș. Ce au făcut judecătorii

16 Mar 2023 791

Radu Mazăre, clasare de la Andrei Bodean, șeful DNA Constanța! Marcela Enache, fostul secretar al municipiului, trimisă în judecată

10 Mar 2023 6191

Pretenții de peste 4,71 de milioane de dolari, pentru Dosarul Retrocedărilor, tranșate la Curtea Supremă. S-a stabilit primul termen în recurs!

01 Mar 2023 949

Breaking News Primăria Constanța a „învins“ DNA în instanță!

23 Feb 2023 1912

Uraganul imobiliar al Dosarului Retrocedărilor din Constanța, declanșat în București, a pus în stand by „descâlcirea“ Portului Tomis

16 Feb 2023 2694

Pretenții de 2,8 milioane de dolari, pentru Dosarul Retrocedărilor din Constanța! Curtea de Apel a decis rejudecarea (MINUTA)

14 Feb 2023 1176

Mii de metri pătrați din Constanța ar putea fi „eliberați“ de sub sechestrul DNA! Când se va pronunța instanța

10 Feb 2023 908

Premieră, la Constanța, într-un caz de retrocedare! Daunele morale sunt imense

08 Feb 2023 6944

Soția unui suspect din Dosarul Retrocedărilor își deschide o nouă firmă, în Constanța

03 Feb 2023 1282

Oficial, de la instanță! Cum vrea Municipiul Constanța să ridice un sechestru instituit de DNA pe un teren din Retrocedări

02 Feb 2023 1113

Un teren din Dosarul Retrocedărilor, în atenția Curții Supreme! Se cere ridicarea sechestrului DNA

28 Jan 2023 1074

Dosarul Retrocedărilor Curtea de Apel, chemată să decidă dacă trebuie achitate peste 2,85 de milioane de dolari! Când se dă verdictul

18 Jan 2023 892

S-a desființat completul care judeca procesul pentru terenul vilei în care a stat Mazăre

12 Jan 2023 7299

Decizie definitivă, la Tribunal, cu privire la două terenuri din centrul Constanței, vizate de Dosarul Retrocedărilor

21 Dec 2022 1484

Sentință importantă la Tribunal! Sunt vizate două terenuri din Dosarul Retrocedărilor, situate într-o importantă zonă din Constanța

08 Dec 2022 1631