Judecătorii din Capitală explică de ce s-a reluat uraganul imobiliar din Dosarul Retrocedărilor (ÎNCHEIERE DE ȘEDINȚĂ)

  • Suspendat în primăvara anului 2022, procesul urmează să reînceapă, la Tribunalul București, pe data de 19 ianuarie 2023.
  • Judecătorii au explicat că instanța a constatat că reclamanta UAT Municipiul Constanța și-a îndeplinit obligațiile stabilite de către instanță.
  • Statul Român, prin Ministerul Finanțelor Publice, s-a opus cererii primăriei de reluare a procesului - „Intervenientul Statul Român prin Ministerul Finanţelor, prin avocat, având cuvântul, solicită respingerea cererii de repunere pe rol, întrucât înscrisurile depuse în dovedirea cererii nu prezintă vreun efect declarativ“, s-a consemnat în Încheierea de ședință a instanței.
Aproape 50 de terenuri retrocedate în timpul administrației Radu Mazăre și vizate de Dosarul Retrocedărilor din Constanța sunt în centrul unui mega-proces pentru recuperarea suprafețelor, demarat de UAT Municipiul Constanța!
 
Suspendat în primăvara anului 2022, procesul urmează să reînceapă, la Tribunalul București, pe data de 19 ianuarie 2023.
 
Decizia reluării procesului le-a aparținut judecătorilor din Capitală, care și-au expus în scris, în cadrul Încheierii de ședință, motivele pentru care au luată această hotărâre.
 
Din Încheierea de ședință
 
Astfel, magistrații bucureșteni au arătat că la data de 24 august 2022, reclamanta UAT Municipiul Constanţa a formulat cerere de repunere pe rol a cauzei, prin Serviciul registratură.
 
Judecătorii au precizat că tribunalul dispusese, pe 28 aprilie 2022, suspendarea judecării cauzei, în temeiul art. 242 alin. 1 C.pr.civ., „faţă de împrejurarea că reclamanta nu şi-a îndeplinit obligaţiile stabilite în sarcina sa, respectiv, de a arăta în concret înscrisurile care dovedesc calitatea de proprietar şi justifică calitatea în cauză“.
 
În continuare, a spus instanța, „în dovedirea cererii de repunere pe rol, tribunalul reţine că reclamanta a depus ataşat tabel centralizator cu fiecare dintre cele 49 de terenuri ce fac obiectul acţiunii, cu referire în concret la înscrisurile ce dovedesc calitatea de proprietar“.
 
„În plus, tribunalul constată că centralizatorul cuprinde informaţii cu privire la apartenenţa terenurilor la domeniu public sau privat al unităţii administrativ teritoriale, fiind indicate actele administrative prin care terenurile au fost inventariate şi identificate“, se mai arată în Încheierea de ședință.
 

În continuare, Tribunalul București a constatat că reclamanta UAT Municipiul Constanța și-a îndeplinit obligațiile stabilite de către instanță.
 
„Aşadar, potrivit art. 242 alin. 2 C.proc.civ: «La cererea părţii, judecata va fi reluată dacă obligaţiile la care se referă alin. (1) au fost îndeplinite şi, potrivit legii, aceasta poate continua». Acest caz particular de suspendare facultativă a judecăţii reprezintă o sancţiune procedurală în cazul în care se reţine neîndeplinirea culpabilă de către reclamant a obligaţiilor stabilite în cursul judecăţii“, potrivit instanței.

 
„Or, în prezenta cauză, apreciind că reclamanta şi-a îndeplinit obligaţiile stabilite de către instanţă, tribunalul va dispune repunerea cauzei pe rol, în vederea reluării judecăţii“.
 
Termenul de judecată a fost stabilit la data de 19 ianuarie 2023, de la ora 11.00.
 
Statul s-a opus reluării procesului
 
Totodată, este de precizat faptul că, potrivit Încheierii de ședință, la momentul discutării în instanță dacă se impune a fi admisă sau nu cererea primăriei de repunere pe rol a procesului, Statul Român prin Ministerul Finanțelor Publice s-a opus:
 
„Intervenientul Statul Român prin Ministerul Finanţelor, prin avocat, având cuvântul, solicită respingerea cererii de repunere pe rol, întrucât înscrisurile depuse în dovedirea cererii nu prezintă vreun efect declarativ“, s-a consemnat în Încheierea de ședință a instanței.
 
De asemenea, reprezentanții primăriei au mai arătat, la rândul lor, că „pe de altă parte, cu privire la toate terenurile, se impune a fi revăzut petitul cererii de chemare în judecată, fiind o acţiune în constatarea nulităţii absolute şi o poate face oricine are un teren“.
 
[UAT Municipiul Constanța] arată că i s-a pus în vedere printr-o decizie penală definitivă să facă demersuri“
 
„Mai mult decât atât, arată că i s-a pus în vedere printr-o decizie penală definitivă să facă demersuri, iar sub acest aspect, apreciază că nu era obligatoriu a depune documente în susţinere, urmând a se aprecia pe fond. Mai arată că există un petit care vizează rectificarea cărţii funciare, putând a se aprecia dacă s-a făcut dovada dreptului de proprietate, în măsura în care instanţa fie o va radia, fie va dispune înscrierea. Menţionează că aceasta este totuşi o chestiune de fond şi nu o problemă care să legitimeze calitatea procesuală sau care să împiedice soluţionarea cauzei“.
 
Așa cum am arătat anterior, după ce pronunțarea în cauză a fost amânată de mai multe ori, în cele din urmă, Tribunalul București a decis să reia procesul.
 
Hotărârea pe care Tribunalul o va pronunța la finalul procesului va putea fi atacată la instanța superioară, respectiv, Curtea de Apel București.
 
Sursa documentare: Portalul Național al Jurisprudenței – www.rejust.ro
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Borcea şi Giurgiucanu, „pârâţi“
Banca Naţională a României i-a dat în judecată pe o parte din beneficiarii retrocedărilor din peninsulă

 
 
 

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Primăria Constanța pierde procesul cu Habitat și Ambient SA pentru un teren de aproape 30.000 de metri pătrați, în Mamaia (MINUTA)

11 Jun 2024 713

Administrația Chițac, pretenții de circa 3 milioane de dolari de la Mazăre, Constantinescu și alții, pentru Dosarul Retrocedărilor! Caz reîntors la Constanța

04 Jun 2024 940

Un cunoscut afacerist cere revizuirea Dosarului Retrocedărilor din Constanța! Curtea Supremă a fixat primul termen

03 Jun 2024 3363

Sute de metri pătrați în zona Hotelului Metropol Primăria Constanța recuperează un teren din Mamaia, vizat de Dosarul Retrocedărilor! (MINUTA)

26 May 2024 891

Primarul din Constanța, recurs pentru un teren de 8.000 de metri pătrați, din Mamaia! Tribunalul a vorbit despre „exces de putere“ din partea autorității publice locale (MOTIVARE)

24 May 2024 778

Dosarul Retrocedărilor Giurgiucanu, demers la Curtea de Apel contra municipalității pentru un teren din Mamaia!

12 May 2024 679

Imobil de 15 etaje, în Mamaia Seaview Advertising SRL, proces cu Primarul Municipiului Constanța, la Curtea de Apel! Firma cere revizuirea unui caz mai vechi

12 May 2024 560

Teren la intrare în Mamaia, revendicat drept plajă de către Apele Române! Dosarul, amânat pentru toamnă

10 May 2024 848

Teren în Mamaia, disputat de Habitat și Ambient SA și Primăria Constanța! Judecătorii au nevoie de mai mult timp pentru deliberări

07 May 2024 626

Judecătorii explică de ce administrația Chițac nu poate recupera 4,38 de milioane de dolari, prejudiciu calculat în Dosarul Retrocedărilor din Constanța (MOTIVARE)

07 May 2024 664

Dosarul Retrocedărilor! Judecătorii explică de ce Giurgiucanu a pierdut procesul cu Municipiul Constanța pentru terenul din zona Cazino, Mamaia (MOTIVARE)

28 Apr 2024 798

Dosarul Retrocedărilor și retrocedările din zona (Anadalchioi) Brătianu Alin Horațiu Dima a dat în judecată Statul Român!

25 Apr 2024 819

Radu Mazăre, fostul primar al Constanței, cere Tribunalului București să fie eliberat condiţionat!

21 Apr 2024 4658

Primăria Constanța și CLC vor terenul de la Cazino Sud, vândut Mehmetoglu SRL! Judecătorii spun că pe suprafața respectivă se găsește „nisip“, deci terenul este plajă - bun inalienabil (MOTIVARE)

17 Apr 2024 3970

Terenul pentru care a fost amendat Făgădău, când era primar, nu se întoarce în proprietatea Statului Român! Judecătorii din București explică de ce (MOTIVARE)

11 Apr 2024 1044