„Restaurăm istoria și construim viitorul“ Universitatea din București, piatra fundamentală a societății românești, sub magia lucrărilor ce i-au redat grandoarea de la începuturi (GALERIE FOTO)

  • Universitatea din București este piatra fundamentală pentru devenirea societății românști, tot așa cum piatra de temelie a unei clădiri îi marchează acesteia existența și îi influențează devenirea peste veacuri.
  • Palatul Universității se bucură astăzi de toată grandoarea cu care a fost încununat de existența în antebelic, interbelic și postbelic, grație spectaculoaselor lucrări de intervenție desfășurate de compania bucureșteană Aedificia Carpați și partenerii săi pentru acest proiect.
  • Reabilitarea clădirii a presupus ample lucrări de refacere a acoperișului și a fațadelor, dar și lucrări de restaurare a spațiilor reprezentative din interior, Holul Central și Biblioteca Facultății de Litere.
 
Piatra fundamentală pentru crearea unei societăți este cultura, tot așa cum fiecare clădire are o piatră de temelie, ce îi marchează existența și care este menită să îi asigure trăinicia peste veacuri.
 
În inima Bucureștilor, trăiește cu un farmec interbelic incontestabil, armonizat însă cerințelor societății tehnologizate în care trăim, una dintre pietrele fundamentale ale societății românești.
 
Universitatea din București ne vorbește, peste secole, despre învățăceii de ieri, deveniții profesorii și personalitățile de astăzi.
 


Monument istoric ridicat în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, Palatul Universității se bucură astăzi de toată grandoarea cu care a fost încununat de existența în antebelic, interbelic și postbelic, grație spectaculoaselor lucrări de intervenție desfășurate de compania bucureșteană Aedificia Carpați și partenerii săi pentru acest proiect.
 
Și pentru că spiritul unei astfel de clădiri există și în mobilierul ce o completează și o definește, acesta a beneficiat, la rândul său, de atenție sporită și importante lucrări de restaurare, desfășurate de aceeași companie bucureșteană.Înființată prin Decretul Domnitorului Alexandru Ioan Cuza, Universitatea din București a contribuit și contribuie în mod decisiv la dezvoltarea și modernizarea înățământului, științei și culturii românești.
 
Construită pe locul fostului colegiu Sfântul Sava
 
Istoria Palatului Universității începe la data de 10 octombrie 1857, odată cu demararea lucrărilor pentru construirea viitorului sediu al celei mai mari universități din România.
 
Locul viitoarei universități se afla pe locul fostului colegiu Sfântul Sava, palatul fiind construit în stil neoclasic, după planurile arhitectului Alexandru Orăscu.
 
Construcția a fost finalizată la data de 14 decembrie 1869, iar palatul a găzduit inițial mai multe instituții de învățământ, alături de facultățile universității, printre care Academia Română, Senatul Universității, Biblioteca Centrală, Muzeul de Antichități și Istorie Naturală, dar și altele.
 
În timpul bombardamentelor aeriene americane din anul 1944, Palatul Universității a avut de suferit, fiindu-i afectat relieful exterior.
 
Arc peste timp, monumentul istoric a avut nevoie de intervenții pentru refacerea acoperișului și a fațadelor, dar și pentru restaurarea mobilierului.
 
Misiunea a fost asumată de compania bucureșteană Aedificia Carpați și partenerii săi pentru acest proiect, șeful de proiect fiind arh. Miruna Berindei.
 
Vopsitorii cu patină și foiță de aur
 
Astfel, au fost desfășurate ample lucrări de refacere a acoperișului și a fațadelor, dar și lucrări de restaurare a spațiilor reprezentative din interior, Holul Central și Biblioteca Facultății de Litere.Pentru Hol, pe o suprafață de 235 de metri pătrați, s-au efectuat lucrări de reparații a tencuielilor și de refacere a ipsosăriei decorative, s-a lucrat la pardoseli, s-au făcut finisaje verticale din marmură de Carara, iar lucrările au inclus vopsitorii cu patină și foiță de aur.
 
În ce privește Biblioteca, pe o suprafață de 496 de metri pătrați, s-au desfășurat lucrări de refacere a elementelor decorative, a pardoselilor, a tâmplăriei, vopsitorii, dar și lucrări specifice pentru restaurarea mobilierului și pentru instalația de stins incendiu cu gaz inert.Toate aceste lucrări, executate cu dedicație, dar și cu drag față de ce reprezintă clădirea în sine, fac ca, astăzi, Universitatea București să continue să își împlinească menirea hărăzită de la bun început: aceea de a fi piatra fundamentală pentru devenirea societății românești!
 
Citește și
„Restaurăm istoria și construim viitorul“
Bucuria arhitecturală pe care Muzeul de Artă Contemporană București o face vizitatorilor săi

 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Fotoreportaj Pas cu pas, spre renașterea Cazinoului din Constanța

04 Aug 2022 1135

A semnat Ordinul de începere a lucrărilor la Cazino Fostul ministru Ion Ștefan – „Și generațiile tinere merită un astfel de simbol readus la viață“ (FOTO)

03 Aug 2022 709

Cazinoul din Constanța, „prizonierul“ licitațiilor?! Interviu în exclusivitate cu ing Petre Badea, dir. Aedificia Carpați – „Întreaga structură de rezistență este compromisă“. Cât mai durează lucrările (FOTO+VIDEO)

27 Jul 2022 4356

„Restaurăm istoria și construim viitorul“ Biblioteca Universității Politehnice București, „fundația“ solidă în pregătirea viitorilor ingineri, construită de Aedificia Carpați

23 Jul 2022 594

„Restaurăm istoria și construim viitorul“ Muzeul Colecțiilor de Artă, martorul viu, din inima Bucureștilor, al vremurilor faine de odinioară, rămas aici grație amplelor lucrări ce i-au redat splendoarea

30 Jun 2022 463

„Restaurăm istoria şi construim viitorul“ Muzeul Cinegetic Posada, păstrător al zestrei culturale a Munţilor Carpaţi, pus în valoare prin ample lucrări de modernizare şi consolidare

27 May 2022 762

„Restaurăm istoria și construim viitorul“ Stadionul Dinamo, locul cu cea mai mare pistă de atletism din România și unde inimile miilor de oameni bat la unison

15 Apr 2022 845

Contract de circa 150.000 de euro Cine va elabora proiectul pentru restaurarea Cetății Noviodunum. Legătură cu Cazinoul din Constanța (DOCUMENT)

05 Apr 2022 2411

„Restaurăm istoria și construim viitorul“ „Mesajele“ pământului, decodate la Institutul pentru Fizica Pământului. Cum a fost construit sediul. Există un centru și la Eforie, integrat în sistem!

28 Feb 2022 1022

Ziua din care Cazinoul din Constanța a început să își recâștige nemurirea (GALERIE FOTO)

15 Jan 2022 3746

„Restaurăm istoria și construim viitorul“ Bucuria arhitecturală pe care Muzeul de Artă Contemporană București o face vizitatorilor săi

12 Jan 2022 1239

„Restaurăm istoria și construim viitorul“ Inedita metodă pentru consolidarea Palatului Victoria. Lucrări realizate de compania ce restaurează Cazinoul (GALERIE FOTO)

31 Dec 2021 1378

„Restaurăm istoria și construim viitorul“ Athénée Palace Hilton și măiestria lucrărilor de reabilitare ce au făcut ca eleganța de odinioară să se îmbine armonios cu tehnologia de vârf

30 Nov 2021 1647

#Dobrogea143 Inginer Petre Badea, președintele Aedificia Carpați, mesaj de Ziua Dobrogei

19 Nov 2021 1291

„Restaurăm istoria și construim viitorul“ Biserica Sfântul Grigorie Palama, „biserica pe care Dumnezeu a vrut să o ridice“!

29 Oct 2021 1724