Tribunalul Constanța, hotărâre de maximă importanță pentru toți actualii proprietari ai terenurilor retrocedate pe vremea lui Radu Mazăre! (documente)


 
  • Tribunalul Constanța a pronunțat într-un proces ce vizează mențiunile privind Dosarul Retrocedărilor pe terenurile unor proprietari din Constanța o hotărâre de maximă importanță.
  • „Prin decizia penală nr. 32/07.02.2019, nu s-a dispus si desființarea actelor translative de proprietate subsecvente acestora prin care terenurile care au format obiect al dispozițiilor desființate au fost înstrăinate succesiv către terți“, au arătat judecătorii Secției civile a Tribunalului, în completul Apel Civil 6, format din magistrații Cristina Ramona Duță și Adriana Mihaela Vasile.
  • Aceleași aspecte fuseseră subliniate și în hotărârea anterioară, pronunțată de completul C38, prezidat de magistratul Ioana Cristina Iancu, al Secției Civile a Judecătoriei Constanța.
  • Ambele hotărâri au fost pronunțate în dosarul civil 10833/212/2020, deschis de fostul deputat PSD și, totodată, fost consul general al României la Toronto, Antonella Marinescu.
  • Hotărârea Tribunalului Constanța și, respectiv, cea care a precedat-o, pronunțată de Judecătoria Constanța, pot fi accesate în Secțiunea Documente.
 
 
În haosul imobiliar creat de retrocedările din perioada fostului primar Radu Mazăre, dar și de anularea ulterioară a acestora, de către judecătorii Curții Supreme sunt prinși mii de metri pătrați de teren și zeci de proprietari actuali.
 
Totodată, zeci de procese civile s-au născut pe rolul instanțelor de judecată din Constanța, după ce investitorii s-au plâns de mențiuni legate de Dosarul Retrocedărilor ce apar în situațiile juridice ale terenurilor pe care le dețin.
 
În întreg acest context, Tribunalul Constanța a pronunțat într-un proces de acest gen o hotărâre de maximă importanță.
 
Nu s-a decis desființarea actelor de vânzare-cumpărare ulterioare
 
În motivarea hotărârii nr. 1459/29.09.2021, document citat pe Jurindex, judecătorii Secției civile a Tribunalului, în completul Apel Civil 6, format din magistrații Cristina Ramona Duță și Adriana Mihaela Vasile, au arătat, printre altele, că:
 
„Prin decizia penală nr. 32/07.02.2019, nu s-a dispus si desființarea actelor translative de proprietate subsecvente acestora prin care terenurile care au format obiect al dispozițiilor desființate au fost înstrăinate succesiv către terți“.
 
Hotărârea nr. 1459/2021 a Tribunalului Constanța a venit să întărească astfel, prin respingerea apelului declarat în cauză, Hotărârea nr. 3390/2021 a Judecătoriei Constanța, document în care, de asemenea, completul C38, prezidat de magistratul Ioana Cristina Iancu, a subliniat acest aspect.

 
Reclamant, un fost deputat PSD
 

Ambele decizii ale instanțelor din Constanța au fost pronunțate în dosarul civil 10833/212/2020, deschis de fostul deputat PSD și, totodată, fost consul general al României la Toronto, Antonella Marinescu.
 
Aceasta le solicitase judecătorilor „să pronunțe o hotărâre prin care să oblige pârâtul Municipiul Constanța prin Primar la radierea mențiunilor privitoare la Decizia penală nr. 32/07.02.2019, pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția penală în dosarul nr. 6536/2/2008 din evidențele sale referitoare la situația juridică“ a mai multor bunuri imobile, potrivit www.rolii.ro.
 
Conform sursei citate, acestea sunt: teren în suprafață indiviză de 18,59 mp, aferent apartamentului său situat în Constanța, teren în suprafață indiviză de 2,39 mp, aferent apartamentului său situat în Constanța.
 
Inițial, acțiunea sa a fost admisă de Judedcătoria Constanța, care a dispus radierea mențiunilor.
 
Prima decizie
 
Astfel, printre altele, magistrații Judecătoriei Constanța au arătat că, „prin decizia penală nr. 32/07.02.2019, pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție - Secția penală în dosarul nr. 6536/2/2008, s-a dispus desființarea în parte a dispoziției Primarului Municipiului Constanța nr. 3570/12.11.2002, însă nu s-a dispus si desființarea actelor translative de proprietate subsecvente acestora prin care terenurile care au format obiect al dispozițiilor desființate au fost înstrăinate succesiv către terți“.
 
De asemenea, se arată în hotărârea civilă că „instanța reține că imobilele obiect al prezentei cereri nu se află printre cele cu privire la care s-a dispus restabilirea situației anterioare săvârșirii infracțiunilor, iar obligația prin care s-a dispus ca Ministerul Finanțelor Publice să întreprindă demersurile necesare pentru a recupera terenurile privește doar acele bunuri expres arătate în dispozitivul hotărârii, în privința cărora s-a dispus restabilirea situatiei anterioare“.
 
„Prin urmare, respectiva mențiune din cuprinsul situației juridice nu are temei juridic, nefiind prevăzută în cuprinsul niciunui act, astfel că se impune radierea acesteia“, se arată în hotărârea Judecătoriei Constanța.
 
Acum, judecătorii Tribunalului Constanța, prin decizia din 29 septembrie 2021, recent motivată, au arătat, de asemenea, că Înalta Curte nu a dispus și desființarea „actelor translative de proprietate subsecvente acestora prin care terenurile care au format obiect al dispozițiilor desființate au fost înstrăinate succesiv către terți“.
 
Nouă ani pentru Radu Mazăre
 
Hotărârea Tribunalului Constanța și, respectiv, cea care a precedat-o, pronunțată de Judecătoria Constanța, pot fi accesate în Secțiunea Documente.
 
Amintim că, în Dosarul Retrocedărilor din Constanța, 6536/2/2008, prin decizia nr. 32/A/07.02.2019, Înalta Curte de Casație și Justiție a dispus condamnarea la nouă ani de detenție a fostului primar Radu Mazăre, alături de alte persoane.
 
Prin aceeași hotărâre, au fost desființate și o parte din dispozițiile de primar semnate de Radu Mazăre prin care au fost înstrăinate suprafețe de zeci de mii de metri pătrați de teren, din Constanța și Mamaia.
 
Hotărârea pronunțată recent de Tribunalul Constanța este definitivă.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:
Uraganul imobiliar al Retrocedărilor din Constanța, clătinat de judecătorii de la Tribunal! Sentința ce i-ar putea afecta pe toți proprietarii terenurilor retrocedate
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Se cer peste 2,8 milioane de dolari, pentru Dosarul Retrocedărilor! Verdictul, amânat

07 Dec 2021 535

Primarul Vergil Chițac, apelant la Curte! Despre ce este vorba (DOCUMENTE)

06 Dec 2021 677

Hotelul lui Mazăre, din Madagascar, în top 10 Destinații de lux din zonă

04 Dec 2021 2779

Ultima oră! Suspect din Dosarul Retrocedărilor din Constanța, eliberat din penitenciar! Despre cine este vorba

03 Dec 2021 1354

Primarul Chițac, nemulțumit că s-au respins pretențiile de milioane de euro și dolari față de fosta administrație. Ce a făcut (DOCUMENTE)

01 Dec 2021 2199

Dosarul Retrocedărilor Aproape 50 de terenuri din oraș, vizate de o acțiune de recuperare fără precedent, demarată de municipalitate! Când se dă verdictul

27 Nov 2021 1400

Cum a „revigorat“ Curtea de Apel Constanța uraganul imobiliar născut din Dosarul Retrocedărilor! Hotărârea i-ar putea viza pe mai mulți proprietari ai terenurilor

26 Nov 2021 1176

Procesele în care s-a cerut achitarea prejudiciilor din Dosarul Retrocedărilor merg la Curtea de Apel!

25 Nov 2021 597

Tribunalul Constanța va decide dacă trebuie achitate peste 2,8 milioane de euro pentru Dosarul Retrocedărilor!

24 Nov 2021 3626

Cum a închis Tribunalul Constanța dosarul pentru parcarea de lângă Plaja Modern

19 Nov 2021 955

Uraganul imobiliar din Dosarul Retrocedărilor Constanței, „dezlănțuit“ în Capitală! Aproape 50 de terenuri sunt vizate. Statul Român a cerut să intervină!

15 Nov 2021 4485

„Dovezi temeinice de îndreptare“ Judecătoria Medgidia pune în libertate un acuzat din Dosarul Retrocedărilor. Procurorii se opun!

15 Nov 2021 1202

Se cere ștergerea certificatelor fiscale pentru opt terenuri din Dosarul Retrocedărilor! Cine se consideră prejudiciat de mențiunile legate de ancheta penală (document)

12 Nov 2021 1227

Tribunalul Constanța a anulat decizia de punere în libertate a unui fost consilier juridic din Primăria Constanța

09 Nov 2021 1351

Curtea de Apel Constanța a anulat certificatul fiscal pentru un teren vizat de Dosarul Retrocedărilor!

02 Nov 2021 1150