Politic

Deputaţii PNL Bogdan Huţucă şi Robert Boroianu propun desfiinţarea taxei de trecere pe podurile de la Feteşti şi Giurgeni

Deputaţii PNL de Constanţa Bogdan Huţucă şi Robert Boroianu au iniţiat un proiect de lege privind desfiinţarea taxei de trecere pe podurile Feteşti-Cernavodă şi Giurgeni-Vadu Oii.
 
„Taxa de trecere peste aceste poduri a fost introdusă din raţiuni pur financiare, dar suntem în prezenţa unei duble impuneri, atât timp cât utilizatorii drumurilor publice din România plătesc rovinieta, care reprezintă o taxă pentru utilizarea drumurilor şi a podurilor amplasate pe drumurile naţionale şi autostrăzile din România. În statele traversate de Dunăre (Serbia, Ungaria, Austria), nu există taxe similare pentru trecerea podurilor peste Dunăre.
 
Taxa de utilizare a podurilor Giurgeni - Vadu Oii şi Feteşti - Cernavodă nu reprezintă decât o suprataxare a utilizatorilor drumurilor publice din România, fără o justificare obiectivă: banii colectaţi merg la bugetul de stat; podurile se află într-un stadiu avansat de degradare, deşi această taxă se colectează de peste un deceniu; legislaţia comunitară nu impune o asemenea taxare, ci ea este rezultatul deciziei autorităţilor române, care au considerat de cuviinţă să mai impună o nouă sursă de venituri la bugetul de stat.
 
Mai mult decât atât, această taxă este profund discriminatorie, în special pentru locuitorii din zona Dobrogei. Această taxă este plătită, într-o proporţie foarte mare, de cei care sunt nevoiţi să facă drumuri sau să tranziteze aceste sectoare de drum. Atât persoanele fizice, cât şi cele juridice care au domiciliul/sediul pe raza teritorială a judeţelor Constanţa, Tulcea şi Ialomiţa sunt obligate să plătească această taxă de trecere ori de câte ori au probleme de sănătate sau trebuie să rezolve probleme administrative, fie în capitală, fie în alt oraş al ţării. Puternic afectaţi sunt agenţii economici care distribuie mărfuri în toată ţara. Taxa se regăseşte de cele mai multe ori în preţul final al produselor. Altfel spus, şi cine nu trece cu maşina peste cele două poduri tot plăteşte taxa de pod!
 
În acest sens, depunem propunerea legislativă pentru modificarea Anexei 3 la Ordonanţa Guvernului nr. 15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare şi a tarifului de trecere pe reţeaua de drumuri naţionale din România, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 424/2002, cu modificările şi completările ulterioare, în procedură de urgenţă.
 
Procedura de urgenţă este justificată de faptul că legea încalcă flagrant principiul internaţional al evitării dublei impuneri (două taxe pentru acelaşi bun public), precum şi de faptul că o adoptare în procedură de urgenţă ar elimina ambuteiajele care se formează în continuare la punctele de taxare, în perioada estivală“, arată cei doi liberali.
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ședință la Guvernul României. Iată proiectele incluse pe ordinea de zi!

24 Jun 2019 428

Ședință a Guvernului României. Ce proiecte ar putea fi incluse pe ordinea de zi

19 Jun 2019 893

Transportatorii de persoane între localităţi, obligaţi să doteze maşinile cu case de marcat cu jurnal electronic

13 Jun 2019 769

Ședință la Guvernul României. Care sunt proiectele ce vor fi incluse pe ordinea de zi

11 Jun 2019 496

Editorial Schimbări în Educaţie. Se elimină calificativele. Elevii din clasele primare vor primi note de la 1 la 10

10 Jun 2019 3393

Deputatul Huțucă Bogdan, co-inițiator al legii privind eliminarea supraimpozitării contractelor de muncă cu timp parțial și eliminarea supraaccizei la carburanți

07 Jun 2019 565

Proiect de lege pentru creșterea vârstei de pensionare a militarilor. Ce mesaj a transmis senatorul Mihai Fifor

29 May 2019 2137

Ședință a Guvernului României. Ce proiecte ar putea fi incluse pe ordinea de zi

29 May 2019 428

MAI se pregăteşte de exerciţiul Saber Guardian 2019. Este ratificată cooperarea cu Guvernul bulgar

24 May 2019 400

Ședință a Guvernului României. Ce proiecte ar putea fi incluse pe ordinea de zi

22 May 2019 536

Proiect de lege. Parlamentarii doresc o nouă modificare în domeniul sănătăţii. Ce se întâmplă cu contribuţia personală a românilor

21 May 2019 573

Proiect de lege inițiat de Liviu Dragnea. Vizează acordarea indemnizaţiilor pentru creşterea copilului

14 May 2019 677

Propunere legislativă. Fiecare asociaţie de proprietari să aibă un club al pensionarilor

14 May 2019 915

Ședință la Guvernul României, programată miercuri. Ce proiecte se află pe ordinea de zi

07 May 2019 362

Lista drogurilor interzise, actualizată. Care sunt cele cinci substanţe noi intrate sub incidenţa legii

01 May 2019 767