Politic

Deputaţii PNL Bogdan Huţucă şi Robert Boroianu propun desfiinţarea taxei de trecere pe podurile de la Feteşti şi Giurgeni

Deputaţii PNL de Constanţa Bogdan Huţucă şi Robert Boroianu au iniţiat un proiect de lege privind desfiinţarea taxei de trecere pe podurile Feteşti-Cernavodă şi Giurgeni-Vadu Oii.
 
„Taxa de trecere peste aceste poduri a fost introdusă din raţiuni pur financiare, dar suntem în prezenţa unei duble impuneri, atât timp cât utilizatorii drumurilor publice din România plătesc rovinieta, care reprezintă o taxă pentru utilizarea drumurilor şi a podurilor amplasate pe drumurile naţionale şi autostrăzile din România. În statele traversate de Dunăre (Serbia, Ungaria, Austria), nu există taxe similare pentru trecerea podurilor peste Dunăre.
 
Taxa de utilizare a podurilor Giurgeni - Vadu Oii şi Feteşti - Cernavodă nu reprezintă decât o suprataxare a utilizatorilor drumurilor publice din România, fără o justificare obiectivă: banii colectaţi merg la bugetul de stat; podurile se află într-un stadiu avansat de degradare, deşi această taxă se colectează de peste un deceniu; legislaţia comunitară nu impune o asemenea taxare, ci ea este rezultatul deciziei autorităţilor române, care au considerat de cuviinţă să mai impună o nouă sursă de venituri la bugetul de stat.
 
Mai mult decât atât, această taxă este profund discriminatorie, în special pentru locuitorii din zona Dobrogei. Această taxă este plătită, într-o proporţie foarte mare, de cei care sunt nevoiţi să facă drumuri sau să tranziteze aceste sectoare de drum. Atât persoanele fizice, cât şi cele juridice care au domiciliul/sediul pe raza teritorială a judeţelor Constanţa, Tulcea şi Ialomiţa sunt obligate să plătească această taxă de trecere ori de câte ori au probleme de sănătate sau trebuie să rezolve probleme administrative, fie în capitală, fie în alt oraş al ţării. Puternic afectaţi sunt agenţii economici care distribuie mărfuri în toată ţara. Taxa se regăseşte de cele mai multe ori în preţul final al produselor. Altfel spus, şi cine nu trece cu maşina peste cele două poduri tot plăteşte taxa de pod!
 
În acest sens, depunem propunerea legislativă pentru modificarea Anexei 3 la Ordonanţa Guvernului nr. 15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare şi a tarifului de trecere pe reţeaua de drumuri naţionale din România, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 424/2002, cu modificările şi completările ulterioare, în procedură de urgenţă.
 
Procedura de urgenţă este justificată de faptul că legea încalcă flagrant principiul internaţional al evitării dublei impuneri (două taxe pentru acelaşi bun public), precum şi de faptul că o adoptare în procedură de urgenţă ar elimina ambuteiajele care se formează în continuare la punctele de taxare, în perioada estivală“, arată cei doi liberali.
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Pescuitul maritim, reglementat. Iată ce condiții trebuie îndeplinite, conform Ministerului Muncii!

16 Sep 2019 298

Proiectul de lege privind incubatoarele și acceleratoarele de afaceri, aprobat de Guvern

12 Sep 2019 275

A fost şedinţă la Guvernul României. Iată ordinea de zi

12 Sep 2019 405

Joi, ședință la Guvernul României. Ce proiecte sunt pe ordinea de zi

11 Sep 2019 461

Adio, pahare şi farfurii de plastic la evenimente publice! Nerespectarea legii duce la amenzi de peste 10.000 de euro

03 Sep 2019 794

Toți administratorii de bloc au nevoie de certificat profesional pentru a putea profesa. Până când trebuie obținut

29 Aug 2019 608

Camera Deputaţilor a respins proiectul de lege pentru graţiere

28 Aug 2019 326

Proiectele de acte normative aprobate sau de care Guvernul a luat act în ședința de azi, 27 august 2019

27 Aug 2019 370

În transparenţă decizională Proiect pentru modificarea legii. Vizată - Direcţia de permise şi înmatriculări (document)

27 Aug 2019 398

Ședință la Guvernul României. Două proiecte au legătură cu județul Constanța

26 Aug 2019 571

Ședință la Guvernul României. Proiectele incluse pe ordinea de zi

20 Aug 2019 620

Acte normative dezbătute în ședința Guvernului de astăzi

08 Aug 2019 438

Ședință la Guvernul României, programată joi. Ce proiecte sunt pe ordinea de zi

07 Aug 2019 448

Proiectele de acte normative aprobate sau de care Guvernul a luat act în ședința de azi, 24 iulie 2019

24 Jul 2019 580

Ședință la Guvernul României, programată miercuri. Ce proiecte vor fi dezbătute

23 Jul 2019 666