Politic

Proiect de lege PSD-ALDE Aleşii locali membri ai partidelor politice absorbite prin fuziune ar putea deveni consilieri independenţi

Parlamentari PSD şi ALDE au înregistrat la Camera Deputaţilor un proiect de lege prin care se propune ca aleşii locali membri ai partidelor politice absorbite prin fuziune să devină consilieri independenţi.

Propunerea legislativă ar urma să modifice statutul aleşilor locali şi să reglementeze situaţia consilierilor ce câştigă mandatele pe listele partidelor care ulterior sunt absorbite prin fuziune de alte partide, în sensul că aceşti consilieri devin independenţi. În prezent, este cazul aleşilor locali UNPR, care, în urma fuziunii blocate în justiţie cu PMP, au trecut automat în barca formaţiunii conduse de Traian Băsescu.

Potrivit expunerii de motive, Legea 393/2004 privind statutul aleşilor locali prevede că aceştia îşi obţin mandatul în urma unui vot democratic exercitat de cetăţeni, care îşi exprimă opţiunea pentru candidaţii unui partid sau pentru un independent.

„Proiectul prevede că un ales local care părăseşte partidul pe ale cărui liste a candidat îşi pierde mandatul. Există însă o situaţie particulară în care un ales local este forţat să îşi exercite mandatul ca membru al altui partid (altul decât cel pe listele căruia a candidat) împotriva voinţei şi opţiunii sale politice. Este vorba despre fuziunea prin absorbţie. Un ales local poate ajunge membru al unui partid printr-o fuziune cu care nu este de acord, fiind forţat să activeze într-un partid politic din care nu doreşte să facă parte şi încălcând încrederea electoratului care l-a ales. Situaţia este total absurdă şi nedemocratică. Din aceste motive, se impune modificarea legii, astfel încât aleşii locali membri ai partidelor politice absorbite prin fuziune să devină consilieri independenţi“, se mai arată în expunerea de motive.
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

USR Constanţa dezaprobă politica de parcare la nivelul municipiului Constanţa adoptată de Consiliul Local Municipal

01 Mar 2019 467

Foști și actuali aleși locali, găsiţi în incompatibilitate de inspectorii Agenției Naționale de Integritate

21 Nov 2018 562

ANI a constatat presupusa stare de incompatibilitate în cazul a 13 foști și actuali aleși locali. Unul este din judeţul Constanţa

24 Oct 2018 457

Fost primar şi fost viceprimar, duşi la audieri la DNA

26 Jul 2018 950

Solii lui Făgădău Viceprimarul, consilierul personal şi o echipă de aleşi locali constănţeni pleacă într-o misiune de cooperare în Turcia

09 May 2018 1137

Deputatul Stelian Ion a propus încetarea de mandat pe conflict de interese Aleşii locali, sancţionaţi cu diminuarea indemnizaţiei pe maximum şase luni (galerie foto)

18 Apr 2018 1287

Cu ce se mai ocupă parlamentarii. Indemnizaţii pentru limită de vârstă destinate aleşilor locali şi judeţeni!

14 Mar 2018 959

Trei consilieri locali din județul Constanța cercetați de Agenția Națională de Integritate. Ce nereguli au fost constatate

15 Feb 2018 807

Propunere de modificare a Codului penal. Preşedintele, parlamentarii şi aleşii locali nu vor mai fi funcţionari publici

27 Dec 2017 979

PMP Constanţa va ataca în instanţă modul de eliberare din funcţie a unor consilieri locali PNL

15 Dec 2017 1372

Consilierii liberali susţin că localitatea Gârliciu a devenit „sat fără câini“!

27 Sep 2017 1964

ANI face un anunț! Este vizat un primar din Tulcea

21 Jul 2017 905

Prefectul a emis ordine de încetare a mandatelor de aleşi locali pentru trei liberali Cine devine consilier judeţean după ce Cristy Băisan şi-a pierdut mandatul? (galerie foto)

24 Jun 2017 3981

Constantin, Solomon şi Căliminte Alţi consilieri locali municipali şi-au depus rapoartele de activitate (documente)

27 May 2017 3071

La revedere, taxă de linişte! Bun venit, taxă de monitorizare video/siguranţă? Ce spunea Făgădău în 2016 şi ce spune astăzi despre un nou bir!

12 Apr 2017 10307