Politic

Proiect de lege PSD-ALDE Aleşii locali membri ai partidelor politice absorbite prin fuziune ar putea deveni consilieri independenţi

Parlamentari PSD şi ALDE au înregistrat la Camera Deputaţilor un proiect de lege prin care se propune ca aleşii locali membri ai partidelor politice absorbite prin fuziune să devină consilieri independenţi.

Propunerea legislativă ar urma să modifice statutul aleşilor locali şi să reglementeze situaţia consilierilor ce câştigă mandatele pe listele partidelor care ulterior sunt absorbite prin fuziune de alte partide, în sensul că aceşti consilieri devin independenţi. În prezent, este cazul aleşilor locali UNPR, care, în urma fuziunii blocate în justiţie cu PMP, au trecut automat în barca formaţiunii conduse de Traian Băsescu.

Potrivit expunerii de motive, Legea 393/2004 privind statutul aleşilor locali prevede că aceştia îşi obţin mandatul în urma unui vot democratic exercitat de cetăţeni, care îşi exprimă opţiunea pentru candidaţii unui partid sau pentru un independent.

„Proiectul prevede că un ales local care părăseşte partidul pe ale cărui liste a candidat îşi pierde mandatul. Există însă o situaţie particulară în care un ales local este forţat să îşi exercite mandatul ca membru al altui partid (altul decât cel pe listele căruia a candidat) împotriva voinţei şi opţiunii sale politice. Este vorba despre fuziunea prin absorbţie. Un ales local poate ajunge membru al unui partid printr-o fuziune cu care nu este de acord, fiind forţat să activeze într-un partid politic din care nu doreşte să facă parte şi încălcând încrederea electoratului care l-a ales. Situaţia este total absurdă şi nedemocratică. Din aceste motive, se impune modificarea legii, astfel încât aleşii locali membri ai partidelor politice absorbite prin fuziune să devină consilieri independenţi“, se mai arată în expunerea de motive.
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Foști și actuali aleși locali, găsiţi în incompatibilitate de inspectorii Agenției Naționale de Integritate

21 Nov 2018 491

ANI a constatat presupusa stare de incompatibilitate în cazul a 13 foști și actuali aleși locali. Unul este din judeţul Constanţa

24 Oct 2018 386

Fost primar şi fost viceprimar, duşi la audieri la DNA

26 Jul 2018 893