Politic

Proiectul de lege pentru desființarea taxei de pod la Fetești și Giurgeni, inițiat de deputații PNL de Constanța, susținut de 64 de parlamentari

Deputații PNL de Constanța Bogdan Huțucă și Robert Boroianu au inițiat în urmă două luni un proiect de lege privind desființarea taxei de trecere pe podurile Fetești-Cernavodă și Giurgeni-Vadu Oii.
În acest sens, au depus propunerea legislativă pentru modificarea Anexei 3 la Ordonanța Guvernului nr. 15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare și a tarifului de trecere pe rețeaua de drumuri naționale din România, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 424/2002, cu modificările și completările ulterioare, în procedură de urgență.
 
 „Taxa de trecere peste aceste poduri a fost introdusă din rațiuni pur financiare, dar suntem în prezența unei duble impuneri, atât timp cât utilizatorii drumurilor publice din România plătesc rovinieta, care reprezintă o taxă pentru utilizarea drumurilor și a podurilor amplasate pe drumurile naționale și autostrăzile din România. În statele traversate de Dunăre (Serbia, Ungaria, Austria) nu există taxe similare pentru trecerea podurilor peste Dunăre. Taxa de utilizare a podurilor Giurgeni - Vadu Oii și Fetești - Cernavodă nu reprezintă decât o suprataxare a utilizatorilor drumurilor publice din România, fără o justificare obiectivă: banii colectați merg la bugetul de stat; podurile se află într-un stadiu avansat de degradare, deși această taxă se colectează de peste un deceniu; legislația comunitară nu impune o asemenea taxare, ci ea este rezultatul deciziei autorităților române, care au considerat de cuviință să mai impună o nouă sursă de venituri la bugetul de stat.
 
Mai mult decât atât, această taxă este profund discriminatorie, în special pentru locuitorii din zona Dobrogei. Această taxă este plătită, într-o proporție foarte mare, de cei care sunt nevoiți să facă drumuri sau să tranziteze aceste sectoare de drum. Atât persoanele fizice, cât și cele juridice care au domiciliul/sediul pe raza teritorială a județelor Constanța, Tulcea și Ialomița sunt obligate să plătească această taxă de trecere ori de câte ori au probleme de sănătate sau trebuie să rezolve probleme administrative, fie în capitală, fie în alt oraș al țării. Puternic afectați sunt agenții economici care distribuie mărfuri în toată țara. Taxa se regăsește de cele mai multe ori în prețul final al produselor. Altfel spus, și cine nu trece cu mașina peste cele două poduri tot plătește taxa de pod”, arătau cei doi liberali în momentul depunerii inițiativei legislative.
 
Între timp, parlamentarii PNL din Constanța au convins alți 64 de colegi să semneze un proiect de lege, care a fost depus și în Senat. Aleșii susțin că taxa este discriminatorie și că ar trebui să fie acoperită de prețul rovinietei.
Inițiativa este susținută și de Uniunea Națională a Transportatorilor, care apreciază prin vocea vicepreședintelui Constantin Isac că este foarte important pentru traficul rutier să fie eliminate toate cauzele strangulării traficului.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

MAI se pregăteşte de exerciţiul Saber Guardian 2019. Este ratificată cooperarea cu Guvernul bulgar

24 May 2019 218

Ședință a Guvernului României. Ce proiecte ar putea fi incluse pe ordinea de zi

22 May 2019 429

Proiect de lege. Parlamentarii doresc o nouă modificare în domeniul sănătăţii. Ce se întâmplă cu contribuţia personală a românilor

21 May 2019 522

Proiect de lege inițiat de Liviu Dragnea. Vizează acordarea indemnizaţiilor pentru creşterea copilului

14 May 2019 589

Propunere legislativă. Fiecare asociaţie de proprietari să aibă un club al pensionarilor

14 May 2019 819

Ședință la Guvernul României, programată miercuri. Ce proiecte se află pe ordinea de zi

07 May 2019 309

Lista drogurilor interzise, actualizată. Care sunt cele cinci substanţe noi intrate sub incidenţa legii

01 May 2019 713

S-ar putea modifica modalitatea de numire a decanilor din fruntea facultăţilor. Proiectul, pe masa deputaţilor

27 Apr 2019 552

Robert Turcescu (PMP) - „Deși întrebările de la referendum nu sună foarte emoțional, miza este dincolo de aceste întrebări, este aceea de a pune încă o stavilă atacurilor PSD-ALDE asupra justiției și nu numai!“ (video)

26 Apr 2019 1626

Noua Lege a turismului, adoptată astăzi în ședința de Guvern

24 Apr 2019 561

Vot în Camera Deputaților pentru proiectul care vizează limitarea rezervelor de aur ale ţării din străinătate

24 Apr 2019 316

Registru al celor care au comis violuri sau acte de pedofilie. Se apropie votul final în Camera Deputaţilor

24 Apr 2019 484

Ședință la Guvernul României. Iată proiectele incluse pe ordinea de zi

23 Apr 2019 438

Ședință la Guvernul României, programată joi. Două proiecte de pe ordinea de zi vizează județul Constanța

17 Apr 2019 589

PMP, proiect de lege privind eliminarea pensiilor speciale Turcescu - „Suntem bucuroşi că PNL şi USR ne susţin, dar să dea Cezarului ce-i al Cezarului!“

15 Apr 2019 5845