Cultura

#sărbătoreșteDobrogea. ZIUA de Constanța, partener într-un proiect în premieră Mini-interviu cu Emilia Kiss - „În expoziția «Gestul în desen» veți regăsi și toate senzațiile pe care le poartă viață“ (document)


Cotidianul ZIUA de Constanța este partener al proiectului cultural „Gestul în desen“ / „Desenul pe pânză“ - o expoziție-experiment realizată de Florin Stoiciu, care va fi vernisată pe 14 iunie la Muzeul de Artă din Constanța. În fiecare zi, până pe 13 iunie, îi veți cunoaște, rând pe rând, pe toți expozanții portretizați de Florin Stoiciu, prin intermediul cotidianului ZIUA de Constanța, care vă va oferi posibilitatea nu numai de a le studia CV-ul, ci și de a-i descoperi și altfel, într-un scurt interviu la care au fost „supuși” de drd. Anastasia Stoiciu, organizator al expoziției.


 
- Care este legătura ta cu Florin Stoiciu și cu expoziția-eveniment „Gestul în desen/Desenul pe pânză”, la care participi?
 
- Da, legătură cu Florin Stoiciu se întâmplă pe mai multe niveluri - cel pe care suntem vecini de atelier la etajul șapte, într-un grup de ateliere din București, dar există și palierul uman, pe care descopăr un Stoiciu dinamic, capabil de acțiune și cu simț practic, în aceeași măsură în care găsesc și un Florin capabil de contemplare și introspecție, de generozitate sau melancolie. Dar, fără dubiu, există artistul cu care se pot împărtăși considerații valorice, de conținut, similare.
 
Am primit invitația pentru a participa la această expoziție cu plăcere și, ca de fiecare dată, consider onorantă această ipostază. Provocarea există în față oricărei situații în care ești pus la lucru; orice lucrare nouă este un semn de întrebare și inevitabil atrage și o consecință: am fost sau nu în stare să gândesc și să simt suficient, să găsesc punctul de echilibru, să imprim armonie...
 
- Ce reprezintă pentru tine Constanța (Dobrogea)?
 
- Constanța și Dobrogea reprezintă pentru mine câteva amintiri. Pentru că am să mă las copleșită de subiectivitate, mă gândesc la senzația de plenitudine, la lumină, la detalii de tot felul ale mediului, la plăcere și bucurie în general, la vitalitate. Și la vânt. Cel din capitală mi se pare separator, comparativ.
 
- Un mesaj pentru Constanța... 
 
- Constanța a fost prin natura ei, și încă este, mai cosmopolită, un loc unde poți simți spațiile largi, unde nici măcar betonul nu te împinge la angoasă, iar fizionomiile sunt foarte diferite. Mi-ar plăcea să știu că aceste detalii vor rămâne în picioare, într-un amestec eclectic și încântător, și că își va defini și mai bine individualizarea. 
 
- În final, lansează o invitație la vernisajul de pe 14 iunie!
 
- Invitația...? Arta pe care o vedeți este versatilă precum aerul, fluidă precum apa, este „aspră“ și „coaptă“, este lumină și întuneric, este catifea și este mătase, și contemplând-o, subliminal, veți regăsi și toate senzațiile pe care le poartă viață. Gustați-o. Înnobilează. 
 
În secțiunea „Documente“ aflați mai multe despre Emilia Kiss
 
Citește și:

Cotidianul ZIUA de Constanţa, partener într-un proiect cultural în premieră „Gestul în desen“ / „Desenul pe pânză“ - o expoziţie-experiment ce resuscitează viaţa artistică a Constanţei

„Gestul în desen“ / „Desenul pe pânză“ - Argument expoziţional (document)

 „Gestul în desen“ / „Desenul pe pânză“ - un festival al artei la Constanţa (document)

#sărbătoreşteDobrogea. ZIUA de Constanţa, partener într-un proiect în premieră Mini-interviu cu sculptorul Costel Iacob - „Prin «Gestul în desen», am fost incitat să «desenez» prima dată după… 34 de ani!“ (document)

#sărbătoreşteDobrogea. ZIUA de Constanţa, partener într-un proiect în premieră Mini-interviu cu Gavril Kovacs - „Desenul este cam desconsiderat, deşi e baza oricărei lucrări şi a oricărui artist“

#sărbătoreşteDobrogea. ZIUA de Constanţa, partener într-un proiect în premieră Mini-interviu cu Ovidiu Constantin Ionescu - „«Gestul în desen» - în spatele fiecărei lucrări a artiştilor expozanţi există o poveste“

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Retrospectivă 2019. Evenimentele marca ZIUA de Constanța au resuscitat viața cultural-istorică a urbei

02 Jan 2020 1505

Lucrările medicului-artist Monica Stoian Grasa, faţă în faţă cu publicul hunedorean „Geometria Inocenţei“ vorbeşte despre simbolurile unei alte dimensiuni

28 Sep 2019 1623

Revenit pe simezele Art Gallery Constanța Pictorul Eugen Raportoru se autodescrie - „Îmi văd de treabă și tind să ajung foarte sus!“ (galerie foto)

19 Sep 2019 871

La Art Gallery Constanţa Finisaj urmat de vernisaj Eugen Raportoru

16 Sep 2019 1032

Expoziția „Gestul în desen“, la Muzeul de Artă Vizuală din Galați Dan Basarab Nanu, director - „Pentru Florin Stoiciu, «totul» pare simplu“ (galerie foto)

26 Jul 2019 1658

La Muzeul de Artă din Constanța Expoziția „Gestul în desen / Desenul pe pânză“ - un regal artistic din care ne putem „înfrupta“ cu toții (galerie foto+video)

15 Jun 2019 4075

LIVE TEXT La Muzeul de Artă din Constanța ni se dezvăluie „Gestul în desen“ a renumitului artist plastic Florin Stoiciu (galerie foto+LIVE Video)

14 Jun 2019 3310

Astăzi, de la ora 13, la Muzeul de Artă Vernisajul expoziţiei-eveniment „Gestul în desen/Desenul pe pânză“

14 Jun 2019 2877

#sărbătoreşteDobrogea. ZIUA de Constanţa, partener într-un proiect în premieră Mini-interviu cu academicianul Răzvan Theodorescu - „Marea expoziţie a lui Florin Stoiciu vă îndeamnă la visare“

13 Jun 2019 1383

#sărbătoreşteDobrogea. ZIUA de Constanţa, partener într-un proiect în premieră Interviu cu dr. Doina Păuleanu - „Expoziţia «Gestul în desen» va fi un adevărat spectacol plastic“

13 Jun 2019 2041

#sărbătoreşteDobrogea. ZIUA de Constanța, partener într-un proiect în premieră Mini-interviu cu Mihai Tugearu - „«Gestul în desen» ne oferă ocazia să ne expunem creațiile într-un mod inedit“

12 Jun 2019 1330

#sărbătoreşteDobrogea. ZIUA de Constanţa, partener într-un proiect în premieră Mini-interviu cu Aurel Vlad - „Florin Stoiciu ne scoate în muzee şi aprinde lumina pe lucrările noastre“ (document)

12 Jun 2019 1366

#sărbătoreşteDobrogea. ZIUA de Constanţa, partener într-un proiect în premieră Mini-interviu cu Ion Tiţoiu - „«Gestul în desen» este o provocare pentru mine şi pentru invitaţii lui Florin Stoiciu“ (document)

12 Jun 2019 1733

#sărbătoreşteDobrogea. ZIUA de Constanţa, partener într-un proiect în premieră Napoleon Tiron, despre „Gestul în desen“ - „Secunda include gestul, iar gestul are o semnificaţie spirituală, ducând fiinţa la întrebări“

11 Jun 2019 1427

#sărbătoreşteDobrogea. ZIUA de Constanţa, partener într-un proiect în premieră Mini-interviu cu Cristian Tarbă - „Florin a reuşit să strângă laolaltă un număr de artişti senzaţionali“ (document)

11 Jun 2019 1295