Deschidere editie

Ce spune Comisia de verificare a SPIT „Cui i-e frică de Virginia Uzun?“ (documente)

Comisia de verificare a activităţii SPIT, din care fac parte consilierii locali Cristina Văsii (PNL), Mircea Dobre (PSD) şi Secil Cantaragiu (PMP), a avut o nouă întrunire, de această dată în prezenţa Virginiei Uzun, şefa Serviciului Public de Impozite şi Taxe, şi a adjuncţilor acesteia. Şedinţa s-a desfăşurat chiar în proaspătul sediu de pe Tomis, unde membrilor li s-a făcut un tur de prezentare a imobilului şi s-au purtat o serie de discuţii.
 
Vă reamintim că, prin hotărâre de CL, această comisie a primit misiunea de a analiza activitatea SPIT, contractele încheiate direct de şefa SPIT, Virginia Uzun, pentru închirierea sediilor în care Serviciul de Taxe şi Impozite îşi desfăşoară activitatea şi nu numai.

Anunţul pentru închirierea sediului de pe Tomis nu a fost publicat pe site-ul SPIT

Contribuabilii constănţeni beneficiază, din acest an fiscal, de un nou sediu al Serviciului de Taxe şi Impozite Locale. Acest sediu a făcut obiectul mai multor materiale de presă, iar acum face şi obiectul verificărilor comisiei.
 
Aşa cum menţionam anterior, la întâlnirea de ieri, membri Comisiei au vizitat sediul de pe Bulevardul Tomis 112, care aparţine SC Eden SRL, agent economic cu care SPIT a încheiat un contract de locaţiune la data de 4 noiembrie 2016. Membrii comisiei au fost curioşi să afle expunerea de motive care a stat la baza închirierii acestui sediu, procedura efectivă prin care s-a realizat închirierea, precum şi alte aspecte, ce ţin de desfăşurarea activităţii în acest sediu ultracentral, însă lipsit de locuri de parcare.
 
Aşa cum arătam şi în ediţiile precedente, contractul de închiriere are o durată de cinci ani, suma pe care SPIT o plăteşte lunar pentru chiria acestui imobil fiind de 9 euro/mp, fără TVA, contravaloarea a aproape 20.000 de euro lunar. Şefa SPIT, Virginia Uzun, a explicat comisiei că necesitatea mutării unei părţi a activităţii instituţiei într-un nou sediu a venit în contextul în care două dintre imobilele în care Serviciul îşi desfăşura activitatea încă de la momentul înfiinţării sale, respectiv cel de pe strada Atelierelor şi cel de pe strada Griviţei, au fost restituite foştilor proprietari prin hotărâri judecătoreşti definitive.

În plus, a mai spus Uzun, de la momentul înfiinţării instituţiei până în prezent, în special în ultima perioadă, pe fondul numeroaselor modificări legislative, volumul documentelor depuse de către contribuabili a crescut semnificativ, fapt ce solicită în mod constant alocarea unor spaţii suplimentare de arhivare. Potrivit dispoziţiilor legale, a mai precizat aceasta, arhiva instituţiei nu poate fi distrusă sau depozitată în alte spaţii decât cele în care instituţia îşi desfăşoară activitatea, fiind aferentă rolurilor fiscale pe care se lucrează zilnic, unele documente datând încă din perioada interbelică.​

În acest context, s-ar fi decis mutarea unor servicii în imobilul din bulevardul Tomis.
Chestionată de membrii comisiei cu privire la modul în care a decurs achiziţia, directoarea SPIT a explicat că anunţul achiziţiei s-a făcut pe 25 octombrie 2016, printr-un anunţ într-un ziar local, prin intermediul căruia SPIT „îşi exprima intenţia de a închiria un imobil cu destinaţia birouri şi arhive, pretabil activităţii cu publicul, cu o suprafaţă de 2.000 - 2.500 mp, situat într-o zonă centrală a oraşului, ocupabil până la 1.12.2016“. Interesant este faptul că în anunţul publicat într-un cotidian local, şi nu pe site-ul SPIT (vezi secţiunea „Documente“), se specifică că ofertele vor conţine informaţii privind accesibilitatea sediului, vizibilitatea, locurile de parcare, deschiderea la drum public etc.
 
Ofertele trebuiau depuse până pe 28.10 2016, ora 16.00. Din comunicările făcute ieri de şefa SPIT, Virginia Uzun, comisiei, a reieşit că SC Eden SRL a trimis oferta în ziua de 27.10.2016. Precizăm că oferta era însoţită şi de certificatul fiscal (?!).

Un sediu văduvit de locuri de parcare. Angajaţii nu au voie să parcheze

Cu toate că şefa SPIT spune că noul sediu a fost organizat după un concept care răspunde cerinţelor impuse de standardele de calitate - mediu, sănătate şi securitate în muncă recunoscute la nivel european, respectiv ISO 9001, ISO 14001 şi OHSAS 18001 -, imobilul nu beneficiază de locuri de parcare, deşi, în anunţul de închiriere, acest aspect era unul important.
 
„Angajaţii SPIT nu au voie să parcheze în faţa sediului, e treaba lor unde parchează dacă deţin automobil“, ar fi spus şefa SPIT, în faţa membrilor comisiei, când a fost chestionată cu privire la lipsa locurilor de parcare. Unul dintre membrii comisiei, social-democratul Mircea Dobre, spune că „lipsa locurilor de parcare tinde să devină o problemă pentru toate imobilele din oraş şi că acesta ar fi singurul neajuns al sediului de pe bulevardul Tomis“.
 
În cadrul întâlnirii de ieri, membrii comisiei au mai solicitat conducerii SPIT să le pună la dispoziţie rezoluţiile controalelor Curţii de Conturi, contractele cu furnizorii pe ultimii cinci ani, o notă de fundamentare cu privire la contractul de închiriere a sediului de pe bulevardul Tomis, precum şi clarificări cu privire la legea care vine să întărească atribuţiile Virginiei Uzun.

Fişa postului directoarei Uzun, semnată de Făgădău pe 1.06.2016

S-a tot speculat că atribuţiile şefei SPIT sunt nemăsurate şi nu pot fi retezate de actuala administraţie, din cauza faptului că fostul primar Radu Mazăre ar fi învestit-o pe aceasta cu puteri de decizie, care au transformat-o într-un „superwoman“. Nimic mai fals! Printre atribuţiile şefei SPIT se regăseşte şi un drept patrimonial pe care actualul primar, Decebal Făgădău, i l-a conferit, odată cu fişa postului, fix pe 1 iunie 2016. Acest drept patrimonial ar permite luarea unor decizii, cum este şi cazul închirierilor sediilor SPIT, care a făcut atâta vâlvă.
 
Deocamdată, Virginia Uzun a pus la dispoziţia comisiei regulamentul de organizare şi funcţionare şi fişa postului, iar comisia a cerut să-i fie adusă spre ştiinţă şi legea care fundamentează acest drept patrimonial. Şefa SPIT a mai spus comisiei că, la nivel central, Serviciul cere lămuriri deseori Ministerului de Finanţe şi Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici.

Ce spun membrii comisiei care o verifică pe Uzun?

După aproximativ două săptămâni de activitate, membrii comisiei par deja împărţiţi în opinii.
Mircea Dobre (PSD) a precizat: „Nu ne grăbim să tragem concluzii până nu vom studia cu atenţie toate documentele solicitate. Personal, sunt mulţumit de ce am văzut până acum, problema la sediul de pe Tomis rămâne lipsa parcării. În rest, sediul este în regulă. Ne vom reuni la începutul săptămânii viitoare, dar eu cred că lucrurile vor decurge normal“.
 
Cristina Văsii, de la PNL, este şi ea destul de rezervată: „Nu vreau să fac acuzaţii până nu vedem documentele. Aşteptăm să primim tot ce am solicitat şi apoi vom emite un punct de vedere“.
 
Secil Cantaragiu, de la PMP, consideră că unele lucruri nu sunt în regulă: „Eu am cerut contractele cu furnizorii pe ultimii cinci ani şi din start mi s-a transmis că cele mai vechi nu se păstrează în arhivă, deşi arhiva ocupă un etaj întreg. Apoi, nu mi se pare deloc lipsit de importanţă faptul că firma de la care s-a închiriat sediul de pe Tomis s-a prezentat cu oferta înainte să expire anunţul din ziar. Apropo, dintr-un singur ziar. Chiar nu avea SPIT 40 de lei să publice acel anunţ în mai multe mijloace de informare sau, eventual, gratuit chiar pe site-ul instituţiei?“
 
Rămâne de văzut care va fi poziţia oficială a comisiei, după ce documentele solicitate vor fi parcurse şi se va formula un raport final privind activitatea SPIT. Până atunci, nu putem să nu observăm că în comisie sunt deja trei curente distincte, unele, probabil, influenţate şi de amabilitatea stranie a Virginiei Uzun, de care a dat dovadă în şedinţa de ieri.
 
Vom reveni.
 
În secţiunea „Documente“, puteţi vizualiza contractul de locaţiune încheiat la 4 noiembrie 2016 între SPIT şi SC Eden SRL.

Citeşte şi:

Pentru 18.000 de euro pe lună
Cum a ajuns SPIT Constanţa chiriaş la Eden SRL în clădirea ridicată pe terenul vândut de RAEDPP (galerie foto)


Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Comisie de disciplină la RATC pentru cercetarea şoferului prins în flagrant de jandarmi în timp ce sustrăgea motorină

27 Jun 2017 561

Daniela Vlădescu, director al Teatrului „Oleg Danovski“ pentru alţi cinci ani

23 Jun 2017 3258

Comisia de Dialog Social Sancţiuni pentru 90 de angajatori care foloseau munca fără forme legale

22 Jun 2017 725

riseproject.ro Artificiul citării, strategia lui Schwartzenberg la CEDO (documente)

19 Jun 2017 1383

Ce proiecte discută Comisia de urbanism, lucrări publice, protecţia mediului şi conservare a monumentului din CLM Constanţa

19 Jun 2017 782

Şedinţă a Comisiei pentru învăţământ, sănătate, cultură, sport, culte şi protecţie socială

17 Jun 2017 881

Proiect de lege privind anularea unor obligații fiscale iniţiat de deputatul Bogdan Huţucă

12 Jun 2017 706

Convoi de utilaje militare americane pentru preluarea epavei MIG-ului prăbuşit lângă Mihail Kogălniceanu (galerie foto+video)

12 Jun 2017 4401

Editorial Despre cei care nu mai „încap“ în „PNL-ul“ lui Muhscină şi al lui Boroianu. Se vor înrola în partidul lui Cioloş?

12 Jun 2017 2622

Geamia Hunchiar din Constanţa a fost lovită de fulger. Ce pagube au fost

08 Jun 2017 3586

Consilierul PSD, Dede Perodin şi-a depus raportul de activitate (documente)

05 Jun 2017 876

Anunțul ministrului Lia Olguța Vasilescu despre salariile bugetarilor. Legea se va vota marți. Ce se va mai stabili marți. Detalii interesante

03 Jun 2017 15855

Prefectul va relua demersurile pentru înființarea Spitalului Regional în județul Constanța

31 May 2017 710

Se caută administrator public al judeţului Palaz şi Donţu, reprezentanţii CJC în comisia de concurs!

25 May 2017 1483

USR cere înlocuirea lui Iulian Iancu, deputat PSD de Constanţa, din funcţia de preşedinte al Comisiei de industrii şi servicii

18 May 2017 872

Activitatea Comisiei de analiză a SPIT a încetat Divergenţe şi orgolii. Consilierii vor face rapoarte separate. Se clatină scaunul Virginiei Uzun?

12 May 2017 1802

Deputatul PMP de Constanţa Robert Turcescu, membru în Comisia de anchetă a alegerilor prezidenţiale din 2009

12 May 2017 879

PMP despre o eventuală hotărâre ca ofiţeri, poliţişti, oameni din SRI, procurori să fie obligaţi să vină la Comisia Parlamentară

10 May 2017 11456

Comisia de verificare a activităţii Serviciului Public de Impozite şi Taxe, raport final săptămâna viitoare

05 May 2017 572

Cursa nebunească de la Mangalia la Agigea, pentru oprirea unui bucureștean. Ce va analiza, azi, o comisie de specialitate

03 May 2017 971

Manager transportat la Spitalul Judeţean Constanţa, după ce a fost implicat într-un eveniment rutier

25 Apr 2017 7327

Uzun ia în derâdere comisia. Se apropie raportul final! Mircea Dobre trage un semnal de alarmă - „Dacă trebuie ceva îmbunătăţit, acest lucru vizează comportamentul şi comunicarea conducerii SPIT!“

12 Apr 2017 1818

Virginia Uzun, reaudiată de Comisia de verificare a activităţii Serviciului Public de Impozite şi Taxe

11 Apr 2017 739

Constanţa. Comisia tehnică de urbanism şi amenajarea teritoriului. Opt puncte pe ordinea de zi

06 Apr 2017 645

Reţea infracţională care ataca tiruri încărcare cu produse cosmetice destructurată de poliţiştii şi procurorii români. Cum acţiona aceasta

05 Apr 2017 625

Cine anchetează dispariţia banilor din casieria Universităţii „Ovidius“?

30 Mar 2017 2060

ANI mai are o cale de atac! Comisia de verificare a averilor s-a pronunţat asupra banilor lui Radu Mazăre!

28 Mar 2017 5345

CSM a schimbat comisia de evaluare a procurorilor din Parchetul Tribunalului Constanţa

24 Mar 2017 760

Reprezentanţii Finanţelor şi ai AJOFM, reuniţi în Comisia de Dialog Social. Ce s-a discutat

24 Mar 2017 533

Ce atribuţii şi responsabilităţi are şefa SPIT, Virginia Uzun, conform fişei postului (document)

22 Mar 2017 1868

Avea 10 ani şi a murit într-o ambulanță. Urmează o anchetă

17 Mar 2017 728

PUZ-ul peninsulei nu va ajunge prea curând pe masa consilierilor! Comisia tehnică de urbanism, noi solicitări pentru Expaco

16 Mar 2017 1015

Cine face parte din comisia parlamentară care analizează activitatea SIE

14 Mar 2017 388

Ce i se cere şi ce termen de soluţionare are Somaţie de la comisia Consiliului Local Municipal Constanţa pentru Virginia Uzun

14 Mar 2017 3019

Comisia care analizează activitatea Serviciului de Impozite Constanța, în ședință

13 Mar 2017 1021

Comisie de anchetă Şefa SPIT, atribuţii date de Radu Mazăre, ţinute la secret de Făgădău

01 Mar 2017 6395

Activitatea şefei SPIT, anchetată de o comisie a CLM. Chiriile colosale, în atenţia consilierilor

28 Feb 2017 3893

Se constituie o nouă comisie de evaluare Manageri de nota 10 la instituţiile de cultură ale Consiliului Judeţean

27 Feb 2017 1235

Va lua măsuri Făgădău? După Uzun, de la SPIT, viceprimarul Babu, chemat să dea explicaţii în faţa consilierilor locali

24 Feb 2017 5988

Pacient, declarat mort din greșeală la Spitalul Județean Constanța. A fost înființată o comisie de cercetare administrativ – disciplinară (video)

21 Feb 2017 6714

Comisia juridică din Camera Deputaţilor a respins Ordonanţa de Urgenţă 13/2017

21 Feb 2017 434

Raport favorabil prvind proiectul de lege privind aprobarea OUG de completare a Legii amenajării teritoriului și urbanismului

20 Feb 2017 467

Circ la şedinţele Consiliului Profesoral al Liceului Teoretic Băneasa!

18 Feb 2017 1313

Anchetă după moartea a 17 persoane la un meci de fotbal

11 Feb 2017 495

Ministrul de Interne, Carmen Dan, la Comisia parlamentară pentru controlul SRI

09 Feb 2017 448

Primarul din Bărăganu, greu de demis. Secretarul comunei, trimis în comisie disciplinară. Nu vrea să elibereze avizul de legalitate

01 Feb 2017 966

Se solicită comisie pentru evaluarea lăcaşurilor de cult

31 Jan 2017 718

UPDATE Incident la Liceul Teoretic Băneasa între un elev și un cadru didactic

27 Jan 2017 1798

Accident de muncă în curtea Mobitom SA. Un om a căzut de la înălţime

26 Jan 2017 1361

În Faleză Nord, un investitor vrea bloc de opt etaje, cu restaurant şi club la înălţime. Clienţii vor avea vedere la mare (document)

16 Jan 2017 1122