GastroArt Orez cu lapte (Rețetă din 1931)




Orez cu lapte, pentru două persoane, se întrebuințează următoarele cantități: 50 g. orez, 150 g. lapte, 25 g. zahăr, coajă de lămâie sau 1/2 de băț de vanilie.





Strecurăm laptele într-un vas clătit și îl punem să se fiarbă. În timp ce fierbe, curățim orezul și-l spălăm. În lapte punem vanilia sau coaja de lămâie și 3 lingurițe de zahăr.





Restul îl punem să se arză ca să-l ornăm.





După ce s-a fiert laptele, punem orezul și din când în când mestecăm ca să nu se ardă. Îl mestecăm binișor sa nu se fărâme.




După ce s-a fiert, îl răsturnăm într-o farfurie și îl lăsăm să se răcească. După ce s-a răcit îl ornăm cu zahăr ars sau cu scorțișoară pisată.






Din „Caiet pentru gospodărie” Turtoi Teodora, clasa I, Școala Normală Brăila – 1931 (mulțumim Mihai Botea). Am păstrat ortografia originală.





Despre GastroArt.ro


Prima revistă on-line dedicată istoriei gastronomiei și a ospitalității românești (cu articole de istorie gastronomică universală și din domenii conexe). O bază de date digitalizată ce cuprinde sute de rețete din manuscrise vechi – caietele bunicilor (perioada interbelică și din comunism).






Gastroart.ro este un demers privat al jurnalistului Cosmin Dragomir prin care se încearcă acoperirea unei nișe ignorate atât de către instituțiile publice cât și de o mare parte a celor care activează în domeniile de profil. Gastroart.ro își propune să adune laolaltă pasionații și specialiștii din acest domeniu.








În ultimii ani, jurnalistul Cosmin Dragomir s-a specializat în gastronomie și a publicat sute de articole, analize, reportaje și interviuri din acest domeniu.









Istoria gastronomiei și a ospitalității românești a devenit marea lui pasiune.








Sursa foto și text:  GastroArt.ro



Citește și:


 GastroArt O istorie a esteticii culinare în România. Prima parte



GastroArt Taci și înghiți și prepară (rețetă din 1931)
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

În Tulcea Prima ediție a festivalului „Scrumbii de Florii”, în Satul Pescăresc Tradițional

17 Apr 2024 1081

OMD Mamaia Constanța Îndrăgostiți de România, francezii aleg vacanțele pe litoralul românesc și la munte (FOTO)

18 Mar 2024 455

„O culegere de texte despre gastronomie” Despre „Colecționarul de sarmale” de Cosmin Dragomir, un volum destinat oricărui om interesat de fenomenul culinar

04 Mar 2024 653

Evenimente în Constanța Adina Potop, artă abstractă la mic dejun

19 Jun 2023 2225

Gastronomia, vinul românesc, animalele de fermă și mersul pe jos, sărbătorite pe 02 octombrie. Evenimentele zilei

02 Oct 2022 993

GastroArt Papanași cu smântână (rețetă interbelică)

23 Jul 2022 1930

GastroArt Roșii picante (rețetă interbelică)

22 Jul 2022 1872

GastroArt Salată de roșii specială (rețetă interbelică)

21 Jul 2022 1820

GastroArt Cremă caramel (rețetă interbelică)

18 Jul 2022 1771

GastroArt Ruladă cu cremă (rețetă interbelică)

16 Jul 2022 1743

GastroArt Papară (rețetă interbelică)

12 Jul 2022 1542

GastroArt Gogoși de pâine (rețetă interbelică)

09 Jul 2022 1537

5 locuri de vizitat într-o vacanță în Zakynthos!

08 Jul 2022 1686

GastroArt Budincă de carne (rețetă interbelică)

06 Jul 2022 1428

GastroArt Prune în ciocolată (rețetă interbelică)

03 Jul 2022 1472