Rovana Plumb - Scrisoare deschisa adresata Fondului Monetar International

Organizatia de Femei a Partidului Social Democrat

Strasbourg, 4 Iulie 2011

Doamnei: Christine Lagarde,
Director General, Fondul Monetar International
Washington, USA

Scrisoare deschisa

Stimata Doamna,

Inainte de toate, dati-mi voie sa va felicit, in numele Organziatiei de Femei a Partidului Social Democrat din Romania, pentru obtinerea functiei de director al Fondului Monetar International. Faptul ca o femeie detine una dintre functiile-cheie ale economiei mondiale reprezinta o evolutie normala, dar pe care o asteptam de prea mult timp.
Mai exista insa un motiv pentru care noi, femeile din Romania, salutam cu speranta si optimism numirea dvs. Cunoasteti, cu siguranta, situatia deosebit de dificila a Romaniei, condusa in aceasta perioada de criza de un guvern profund incompetent si desprins de realitatea sociala (fapte care deriva atat din realitatea descrisa de societatea civila si de mass-media, din nivelul fara precedent de mic de incredere publica si din analiza datelor statistice social-economice, care indica dificila criza pe care inca o parcurgem).
Politicile sale de contracarare a crizei - multe dintre ele primind, direct sau indirect, girul FMI - au avut si continua sa aiba efecte dezastruoase asupra populatiei, pentru ca solutiile alese de guvern sunt de cele mai multe ori gresite. Aceste efecte sunt puternic amplificate in randul femeilor, categorie oricum mai vulnerabila, mai expusa saraciei si mai lipsita de aparare in conditii economice dificile. Politici precum reducerea salariilor in sectorul bugetar (in special in domeniile dominate de femei, precum sanatatea si educatia), inchiderea spitalelor, taierile fara mila operate la nivelul ajutoarelor si indemnizatiilor pentru cresterea copilului, cresterea varstei de pensionare, impozitarea unor pensii, cresterea TVA au fost luate fara calcularea prealabila a impactului in randul populatiei dezavantajate reprezentate de femei.
Dupa cum stiti, statisticile vorbesc despre o feminizare a saraciei in Uniunea Europeana. In cazul Romaniei, in schimb, putem vorbi despre o feminizare a crizei. Criza a lovit puternic in femeile din Romania, iar o parte importanta din responsabilitate o poarta, alaturi de guvernul de la Bucuresti, si institutia pe care acum o conduceti.
Stimata Doamna, accederea in acest rol esential a unei femei si, in acelasi timp, a unei feministe recunoscute este, in opinia noastra, o sansa uriasa. FMI are acum – prin intermediul dvs – oportunitatea de a-si regandi politicile si viziunea, astfel incat, respectand misiunea FMI de pana acum intr-o maniera noua, sa dovedeasca mai multa ratiune, mai multa consideratie si mai multa grija pentru populatia feminina, mai vulnerabila in timpul crizei decat populatia in general.
Speram ca dvs sa impulsionati aceasta institutie sa aiba in vedere calcularea politicilor si masurilor pe care le recomanda statelor in asa fel incat impactul in randul femeilor sa fie unul corect si just.

In speranta unui raspuns pozitiv, va felicit inca o data si va doresc mult succes.

Rovana Plumb,
Membru al Parlamentului European

Presedinte al Organizatiei de Femei a Partidului Social Democrat


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Comisia tehnică de amenajare a teritoriului și urbanism se reunește în această săptămână. Pe ordinea de zi figurează mai multe proiecte imobiliare controversate!

15 Apr 2024 788

AJOFM invită absolvenţii din Constanța la bursa locurilor de muncă

11 Apr 2024 704

A început eclipsa totală de soare. Imagini cu fenomenul (FOTO)

08 Apr 2024 859

Locuri de muncă Constanța Oportunitate de angajare pentru medicii stomatologi. Cine scoate postul la concurs

08 Apr 2024 665

Oamenii de știință se pregătesc pentru eclipsa de soare. Ce speră aceștia să învețe?

07 Apr 2024 689

Marius Mitulescu, candidat la Primăria Constanța din partea Partidului SOS

05 Apr 2024 1252

Oportunitate de angajare în SRI! 31 martie, ultima zi pentru înscriere! Vizați, elevii claselor a XII-a și absolvenții cu diploma de bacalaureat, cu vârsta maximă de 23 de ani în anul admiterii

30 Mar 2024 1329

Guvernul României150 de locuri disponibile pentru ediția 2024 a Programului Oficial de Internship al Guvernului României

25 Mar 2024 413

Se pregătește o nouă vânzare a unui teren în inima stațiunii Mamaia. Laurette Due SRL are drept de preepțiune

21 Mar 2024 1031

Imobiliare Constanța PUZ-ul pentru un teren din zona Tomis III din municipiul Constanța, lansat în consultare publică. Până când puteți trimite propuneri și observații? (DOCUMENT)

11 Mar 2024 1025

Simona Halep va reveni în circuitul WTA! Anunțul sportivei de la malul mării

07 Mar 2024 733

Sondaj de opinie Majoritatea respondenților consideră că luna martie este numită „luna femeii” deoarece se sărbătorește Ziua Internațională a Femeii

03 Mar 2024 661

RAJA Constanța Premii atractive la concursul de pictură și desen Apa este Viață – ediția 2024! Doar șapte zile pentru a vă înscrie (FOTO)

21 Feb 2024 659

Administrația Chițac pregătește noi vânzări de terenuri Ce investitori au de plătit diferențe de preț pentru terenuri din stațiunea Mamaia(DOCUMENTE)

20 Feb 2024 1953

Locuri de muncă Constanța Oportunitate de angajare la Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanţa

20 Feb 2024 1399