Ministrul Dezvoltării, prezent la Adunarea Generală a Asociației Comunelor din România (FOTO)

Ministrul Adrian-Ioan Veștea a participat, astăzi, la Adunarea Generală a Asociației Comunelor din România (ACoR), în cadrul căreia au fost discutate o serie de solicitări și probleme cu care se confruntă autoritățile publice locale în implementarea legislației existente și în derularea unor proiecte.

Cu această ocazie, ministrul dezvoltării a trecut în revistă măsurile legislative pe care MDLPA le-a promovat în vederea sistematizării și îmbunătățirii legislației actuale, a reducerii birocrației și a apropierii administrației de cetățeni, cu accent pe îmbunătățirea eficienței serviciilor publice și pe creșterea implementării investițiilor la nivel local.

”Ministerul Dezvoltării este deschis la dialog față de toate structurile asociative ale autorităților administrației publice locale. Considerăm că aceste întâlniri sunt importante pentru o cooperare optimă și pentru un schimb de idei în vederea bunei funcționări a administrației publice din România”, a menționat ministrul Veștea.

Totodată, au fost prezentate oportunitățile de finanțare a proiectelor de dezvoltare locală, prin intermediul programelor pe care le coordonează Ministerul Dezvoltării și care contribuie la modernizarea satului românesc, precum Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL), Programul Național de Investiții ”Anghel Saligny”, Programul Național de Construcții de Interes Public sau Social (PNCIPS) sau Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

”Numai anul trecut, prin Programul Național de Investiții <<Anghel Saligny>>, au fost aprobate spre finanțare 4.787 de obiective, în valoare de 64.793.924.770 de lei, dintre care 3.820 de proiecte, cu o valoare totală de 38,5 miliarde lei, au ca beneficiari autoritățile din mediul rural.

Dintre acestea, 1.501 obiective sunt din domeniile alimentare cu apă și canalizare, celelalte fiind din domeniile drumuri și poduri. Până în 23 iunie 2023, au fost contractate cu beneficiari din comune 1.166 de obiective, în valoare totală de 11,4 miliarde lei, ceea ce reprezentă aproximativ 30% din totalul alocat”, a precizat ministrul.

De asemenea, prin PNRR au fost semnate 3.927 de contracte de finanțare cu beneficiari din mediul rural, în valoare totală de peste un miliard de euro, în vederea asigurării cadrului necesar pentru dezvoltarea durabilă a localităților din România.

Nu în ultimul rând, prin PNDL, 9.543 obiective, în valoare totală de 33,5 miliarde lei, au beneficiari din mediul rural, iar prin PNCIPS, dintre cele peste 1.300 de contracte aflate în derulare, aproape 800 de investiții sunt din mediul rural, valoarea totală a acestora ridicându-se la peste 6,15 miliarde de lei.


”Structurile asociative sunt deja un partener tradițional al MDLPA și vom continua dialogul și consultările în domenii esențiale pentru că, doar prin colaborare și valorificând și experiența liderilor locali, putem găsi cele mai bune formule de eficientizare a activității pentru buna funcționare a autorităților locale”, a concluzionat ministrul Adrian-Ioan Veștea.

„Satul european – baza coeziunii și dezvoltării Uniunii Europene“, tema întâlnirii Grupului de Lucru „Alianța Europeană” din cadrul Comitetului European al Regiunilor

În perioada 8-10 iunie 2023,  în comuna Ciugud și în municipiul Alba Iulia, are loc Întâlnirea Grupului de Lucru „Alianța Europeană” din cadrul Comitetului European al Regiunilor (CoR), ce are ca temă principală: „Satul european – baza coeziunii și dezvoltării Uniunii Europene”.

Potrivit unui comunicat al ACoR, simpozionul, găzduit de Sala Unirii din Cetatea Alba Carolina, din municipiul Alba Iulia, a cuprins discuții de interes actual pe baza temei principale, cât și dezbateri în cadrul a două sesiuni de lucru cu tema “Conceptul de sate inteligente în toate politicile Uniunii Europene”, și “Proiectele și inițiativele inspirate care ilustrează diferite aspecte ale satelor, ca bază a politicii de coeziune și de dezvoltare a Uniunii Europene.”

Alături de primari și oficiali din mai multe state ale Uniunii Europene, membri ai Grupului „Alianța Europeană”, la eveniment a participat și Mariana Gâju, membru în Comitetul European al Regiunilor, prim-vicepreședinte ACoR, președinte al Filialei Județene Constanța a ACoR și Primar al comunei Cumpăna. Aceasta a ridicat în fața auditoriului trei probleme majore cu care se confruntă țara noastră.


Citește și:

 Mariana Gâju, prezentă la cea de-a treia Reuniune a Comitetului de Monitorizare a Programului Regional Sud-Est

„Satul european – baza coeziunii și dezvoltării Uniunii Europene“, tema întâlnirii Grupului de Lucru „Alianța Europeană” din cadrul Comitetului European al Regiunilor (GALERIE FOTO)

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Sindicatul Național al Salariaților comunelor și orașelor din România cheamă în judecată Guvernul României. Dosarul se află pe rolul Curții de Apel Constanța

20 Mar 2024 483

ZIUA LIVE Mariana Gâju (PSD) – „Nu sunt adepta compromisurilor pentru a promova. O femeie trebuie să se gândească la demnitatea ei”! (VIDEO)

08 Mar 2024 934

ZIUA LIVE O femeie trebuie să lupte mai mult decât un bărbat pentru a ocupa un post important în politică? ( FOTO+VIDEO)

08 Mar 2024 641

ACoR Constanța Întâlnirea județeană organizată în cadrul proiectului „Forța de muncă din serviciile sociale care sprijină extinderea pachetului minim de servicii pentru copii” (GALERIE FOTO)

22 Feb 2024 790

Colanul de Aur al A.Co.R. pentru rezultate remarcabile în anul 2023, adjudecat de Filiala Județeană Constanța

13 Feb 2024 1115

ACoR Mariana Gâju, primarul de la Cumpăna a primit două distincții pentru activitatea comunei (FOTO)

12 Feb 2024 1201

Premierul Marcel Ciolacu a vizitat noul port turistic din Jurilovca (VIDEO)

10 Feb 2024 917

De la începerea conflictului din Ucraina, 4.456 de cetățeni ucraineni au solicitat azil în România

02 Jan 2024 613

Mariana Gâju, prezentă și premiată la Gala Aniversară a 33 de ani de la înființarea Federaţiei Internaţionale a Comunităţilor Educative

14 Dec 2023 1204

IGSURO-ALERT pentru prezența animalelor periculoase, în județele Argeș, Buzău, Dâmbovița, Gorj și Mureș

11 Dec 2023 475

Mariana Gâju, prim-vicepreședinte ACoR la întâlnirea Comitetului de politici al Consiliului Comunelor și Regiunilor din Europa (CEMR Policy Committee) (GALERIE FOTO)

07 Dec 2023 902

Grupul Socialiștilor Europeni, dezbatere pe „Pactul verde local”. Ce le-a transmis Mariana Gâju?

11 Oct 2023 752

Mariana Gâju, intervenție la Bruxelles, pe tema „O Uniune Europeană a sănătăţii pentru Europa şi Regiunile Sale” - „Educația și sănătatea pe primul loc!”

11 Oct 2023 947

Cea de-a 157-a Sesiune Plenară a Comitetului European al Regiunilor – Măsuri în vederea atingerii egalității de gen

11 Oct 2023 831

O delegație a Asociației Comunelor din România formată din cinci primari de comune au participat la o întâlnire de lucru la Ministerul Educației

06 Oct 2023 886