Modificări importante în Regulamentul Senatului. Abaterile care se sancţionează cu evacuarea din plen

Senat, sursa foto: Facebook/ Senatul României Tulburarea repetată a ordinii parlamentare prin utilizarea oricăror forme de agresivitate directă de natură fizică sau verbală la adresa oricărei persoane prezente la activităţile parlamentare constituie abatere disciplinară şi se sancţionează cu reţinerea unui procent de până la 50% din indemnizaţia lunară brută a senatorului, pentru o perioadă de până la 6 luni, prevăd modificările aduse Regulamentul Senatului şi votate, luni, în plen.

Au fost înregistrate 72 de voturi "pentru", 12 "împotrivă" şi 21 de abţineri.

Tulburarea repetată a ordinii parlamentare atrage după sine şi limitarea luării de cuvânt în cadrul şedinţelor Senatului la maxim 10 secunde/intervenţie, pentru o perioadă de până la trei luni, începând cu ziua aplicării sancţiunii disciplinare.


Despre abaterile disciplinare 

Potrivit noului Regulament, constituie abateri disciplinare, în cazul săvârşirii repetate de către senatori, sancţionate cu reţinerea unui procent de până la 50% din indemnizaţie, utilizarea cardului de vot electronic în cadrul sistemului de vot de către orice altă persoană şi transmiterea în direct sau înregistrarea şedinţelor Senatului Biroului permanent, Comitetului liderilor grupurilor parlamentare sau ale comisiilor prin alte mijloace decât cele prevăzute în Regulamentul Senatului. Prin excepţie, senatorii pot transmite sau înregistra şedinţa Senatului şi şedinţele comisiilor numai în perimetrul din sala de şedinţe alocat grupului parlamentar ai căror membri sunt sau în cazul parlamentarilor neafiliaţi în perimetrul alocat acestora.



Alte noi abateri incluse în Regulamentul Senatului pentru care nu este afectată indemnizaţia senatorului vizează desfăşurarea unui material vizual cu caracter ofensator, inclusiv bannere, în sala de şedinţe în plen sau în sălile comisiilor Senatului şi difuzarea unor materiale audio înregistrate cu caracter ofensator şi utilizarea de mijloace de amplificare audio care, prin volumul sunetului sau prin conţinutul lor, pot perturba desfăşurarea şedinţelor.


Toate aceste noi abateri se sancţionează cu evacuarea imediată din sală a persoanei/persoanelor care săvârşesc faptele. Evacuarea este obligatorie şi se dispune de către preşedintele de şedinţă din oficiu sau la solicitarea unui senator, cu acordul majorităţii ponderate a liderilor grupurilor parlamentare.
 

"Retragerea şi punerea la dispoziţie a secretarului general al Senatului pentru o perioadă de până la 6 luni a tuturor angajaţilor şi a logisticii auto repartizate grupului parlamentar care prin acţiunile sale pune în pericol Buna funcţionare şi siguranţă autorităţii publice a demnitarilor sau angajaţilor acesteia în incinta Senatului începând cu data constatării afectării bunei funcţionări a activităţii Senatului aplicată prin decizia Biroului permanent la sesizarea preşedintelui de şedinţă a unui grup parlamentar ori a unui senator," prevede la art 208, litera h, Regulamentul modificat.



Ce stabilește Noul Regulament

Noul Regulament mai stabileşte că, pentru menţinerea ordinii în şedinţele comisiilor, preşedinţii acestora au aceleaşi drepturi ca şi preşedintele Senatului şi pot aplica anumite sancţiuni.

Senatorul sancţionat disciplinar nu poate reprezenta Senatul în relaţiile interne şi externe ale acestuia pe o perioadă de până la 3 luni de la data rămânerii definitive a sancţiunii, se mai arată în Regulamentul modificat luni.



Sursa: Agerpres 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

#citeșteDobrogea 9 Mai în istorie – semnificații

07 May 2024 458

Reducerea vârstei standard de pensionare pentru femeile care au născut şi crescut copii până la vârsta de 16 ani

30 Apr 2024 633

Digitalizarea Fiscului cu SRI mai are un pas. Urmează votul final la Camera Deputaților

17 Apr 2024 515

Iohannis a trimis spre reexaminare, legea care modifică OUG 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân

08 Apr 2024 453

O propunere legislativă, depusă de PNL prevede instituirea programului de finanţare pentru studenţii români din diaspora

07 Apr 2024 564

Proiect de lege PNL pentru ca rovinieta să poată fi achitată în termen de cel mult 24 de ore

04 Apr 2024 606

A fost trimis de Guvern în Parlament proiectul prin care fugarii condamnaţi vor plăti costurile repatrierii (VIDEO)

21 Mar 2024 546

Parlamentul European solicită Federației Ruse să returneze României tezaurul național

14 Mar 2024 550

Dacian Cioloş deschide lista de candidaţi ai Partidului REPER pentru Parlamentul European

11 Mar 2024 695

Erika Isac vine la Massif, pe 17 martie, pe scena GOAT unde se va auzi și viralul manifest “Macarena”

08 Mar 2024 742

Marcel Ciolacu anunță că va fi modificat Codul administrativ. „Avem, până la 1 iunie, comasările de făcut“

27 Feb 2024 1173

LIVE VIDEO TEXT Liderii Coaliției anunță când vom merge la vot anul acesta

21 Feb 2024 1001

70% din operatorii de cazinouri din țară susțin restricționarea totală a publicității

20 Feb 2024 535

Preşedintele CE, Charles Michel, a anunţat că renunţă să ia parte la alegerile pentru Parlamentul European

26 Jan 2024 5974

Monument în cinstea luptătorului bulgar Stefan Caragea, ridicat la Tulcea

12 Jan 2024 838