„Restaurăm istoria și construim viitorul“ Hanul Gabroveni, șters din lista monumentelor istorice de comuniști, acum bijuteria din inima Bucureștiului vechi și nou

  • Ridicat între 1808 - 1814, Hanul Gabroveni nu ar fi putut însă deveni ceea ce este astăzi fără lucrările de specialitate, de restaurare și punere în valoare întreprinse de compania Aedificia Carpați și partenerii săi pentru acest proiect.
  • În timpul regimului comunist, clădirea a fost ștearsă din lista monumentelor istorice ale Republicii Populare Române.
  • Scăpat din incendiu, Hanul Gabroveni avea să renască, în toată splendoarea sa, aidoma Păsării Phoenix, grație lucrărilor de restaurare și punere în valoare întreprinse între anii 2012 – 2014 de compania Aedifcia Carpați și partenerii săi pentru acest proiect.
În inima Bucureștiului vechi și nou, pe strada Lipscani, se află un monument istoric restaurat cu o măiestrie și o migală ce fac cinste profesiei.
 
Peste 300.000 de cărămizi din ziduri ce datează de peste 200 de ani au fost înlocuite individual, ornamente turnate în metal au fost recompuse de la zero, iar grinzi de fundații din beton armat, adiacente zidurilor, au fost fixate pentru a se asigura stabilitatea pereților.Aceste lucrări reprezintă doar o mică parte a eforturilor întreprinse de compania bucureșteană Aedificia Carpați și partenerii săi pentru aceste proiect pentru a salva și a pune în valoare Hanul Gabroveni, din Capitală, monument de arhitectură, în prezent Centru Cultural European, al doilea sediu ARCUB.
 
Povestea Hanului Gabroveni
 
Încă din timpurile vechi, hanul este locul ce oferea celor ce îi treceau pragul mai mult decât ospitalitate: căldură, siguranță și ocrotire. Aceste atribute sunt purtate peste timp de Hanul Gabroveni, din Capitală, monument de arhitectură, în prezent Centru Cultural European, al doilea sediu ARCUB.
 
Ridicat între 1808 - 1814, Hanul Gabroveni nu ar fi putut însă deveni ceea ce este astăzi fără lucrările de specialitate, de restaurare și punere în valoare întreprinse de compania Aedificia Carpați și partenerii săi pentru acest proiect.
 
Așa cum arătam anterior, mrărturie a complexității lucrărilor desfășurate la Hanul Gabroveni este și faptul că peste 300.000 de cărămizi din zidurile cu o vechime de peste 200 de ani au fost înlocuite individual, iar ornamentele turnate în metal ale porții au fost recompuse de la zero.
 

Familia Tudorache, neguțători ai Bucureștiului vechi
 
Potrivit datelor puse la dispoziție de ARCUB, istoria Hanului Gabroveni se leagă de numele marelui neguțător Tudor Hagi Tudorache. Conform sursei citate, după incendiul din 1847, când mare parte din averea familiei Tudorache a fost distrusă, fiul cel mare al negustorului, George Hagi, a dus tradiția mai departe.

 
Așa se face că, în luna martie 1856, acesta a solicitat Consiliului Municipal încuviințare pentru a-și clădi magazii pe locul pe care îl deținea în Ulița Gabroveni.
 
„Astfel, Hănișorul devenea un han în toată firea, cu pivnițe boltite, trotuar din lespezi de piatră și odăi primitoare pentru străini. Negustorii sosiți cu marfă de la Viena și Leipzig găseau aici prilej de odihnă, iar boierii îi trimiteau la ei pe băieții de prăvălie, în căutare de stofe și bijuterii“, se arată în istoria monumentului, consemnată pe site-ul oficial ARCUB.


 
Hanul devine Pasajul Comercial
 
Facem precizarea că, în Lista Monumentelor Istorice din București, Hanul Gabroveni este menționat ca fiind ridicat în anul1739 și are indicativul B-II-m-A-19048.
 
Pentru a reveni la istoria impresionantă a clădirii, ce poartă cu sine iz de secolul al XIX-lea, dar și de interbelic, se mai arată în datele consemnate pe site-ul oficial ARCUB că, în anul 1874, hanul intră în proprietatea lui Solomon Ascher și primește numele Pasajul Comercial.
 
Conform sursei citate, în Hanul Gabroveni își găsește sediu și banca Marmorosch Blank, iar la cerințele acesteia clădirea capătă un etaj și o fațadă nouă.
 
Șters din lista monumentelor istorice ale RPR
 
În 1955, farmecul multicultural al bătrânului han se pierde rapid, în vâltoarea și avântul noului regim comunist instalat în România. Clădirea intră în proprietatea Centrocoop și este ștearsă, potrivit sursei citate, din lista monumentelor istorice ale Republicii Populare Române.
 
Afectat de cutremurul din 1977, edificiul a fost la un pas de demolare, iar la începutul anilor 1990, conform istoriei consemnate pe site-ul oficial ARCUB, hanul este concesionat pe o perioadă de 25 de ani către două societăți comerciale.
 
Din nefericire, starea edificiului se degrada tot mai mult, iar în anul 1999 flăcările aveau să-l cuprindă din nou, întocmai ca în 1847.
 
Renașterea hanului
 
Scăpat din foc, Hanul Gabroveni avea să renască, în toată splendoarea sa, aidoma Păsării Phoenix, grație lucrărilor de restaurare și punere în valoare întreprinse între anii 2012 – 2014 de compania Aedifcia Carpați și partenerii săi pentru acest proiect.
 
Potrivit specialiștilor ce și-au dat concursul pentru a reda hanului farmecul de odinioară, principiul fundamental al soluției de arhitectură la lucrarea de conservare, consolidare, restaurare și punere în valoare a monumentului istoric a fost realizarea unei restaurări cât mai fidele originalului.
 
Astfel, această restaurare folosește tehnici tradiționale de construcție, îmbinate discret cu modalități de consolidare ultra-moderne.Puținele elemente existente ale fațadei în forma lor actuală au fost completate cu decorațiuni executate cu tehnici specifice.
 
Conform sursei citate, s-au executat grinizi de fundații din beton armat, adiacente zidurilor, pentru a se asigura stabilitatea pereților.
 
La nivelul planșeului de peste parter, s-au realizat centuri din beton armat, care au înglobat elementele de consolidare din care se va naște structura nouă a etajului.
 
S-a executat un subsol din beton armat în zona centrală, pe vechiul amplasament al curții.
 
Totodată, s-a montat un lift panoramic pe structură metalică, iar soluția de asigurare a climatului interior este cu sistem VRVIII (variable refrigerant volume), pompă de căldură aer-aer, amplasată pe terasa tehnică.
 
Hanul include săli de spectacol și repetiții, săli de expoziție, seminarii educative (școală de balet) și alimentație publică.
 
Zeci de ore de studiu și elaborare, din partea specialiștilor
 
Așa cum am precizat anterior, în prezent, Hanul Gabroveni este Centru Cultural European, al doilea sediul ARCUB.
 
Pe site-ul oficial ARCUB este descris standardul lucrărilor de reconstrucție astfel: „finisajele și ornamentele recompuse după standardele epocii au necesitat zeci de ore de studiu și elaborare, din partea specialiștilor. Autenticitatea aspectului final este garantată de metode inedite de lucru. Peste 300.000 de cărămizi din zidurile cu o vechime de peste 200 de ani au fost înlocuite individual, iar ornamentele turnate în metal ale porții au fost recompuse de la zero. În același timp, reamenajarea spațiilor și folosirea celor mai noi materiale sunt promisiuni ale unei bune conviețuiri între tradiție și viitor“.În clădire se află o sală de spectacole cu o capacitate de 200 de locuri, o sală de dans cu 50 de locuri, o sală studio de aceeași capacitate, dar și un punct de informare pentru turiști.
 
Splendoare și rafinament la înalte standarde, lucrarea de reconstrucție și consolidare a Hanului Gabroveni a fost premiată cu Trofeul Calității.
 
Citește și
„Restaurăm istoria și construim viitorul“
Catedrala din Voluntari, o adevărată poartă către cer!

 
 

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Remon Proiect SRL, proiectantul general al renașterii Cazinoului din Constanța, asistență tehnică pentru lucrările de la terasă și zidul de apărare. „Cazinoul nu poate fi «uitat»“ (DOCUMENT)

05 Jun 2024 726

Restaurarea Cazinoului din Constanța, prin „ochii“ Uniunii Naționale a Restauratorilor de Monumente Istorice, într-un documentar realizat de Universitatea Tehnică de Construcții din București (VIDEO)

31 May 2024 1299

„Restaurăm istoria și construim viitorul“ Universitatea Națională de Arhitectură, prestigios giuvaier arhitectural ce continuă să inspire noile generații, grație lucrărilor Aedificia Carpați (FOTO)

30 May 2024 653

Licitații Constanța Cazinoul din Constanța, la un pas de renaștere! Aedificia Carpați, compania ce restaurează monumentul, se va ocupa și de lucrările exterioare (DOCUMENT)

01 May 2024 1119

„Restaurăm istoria și construim viitorul“ Sediul BNR Constanța, „inima“ monetară din Piața Ovidiu - Constanța, readus la viață de lucrările întreprinse de Aedificia Carpați

29 Apr 2024 1028

Restaurăm istoria și construim viitorul“ Schitul Darvari, odihnă pentru suflet în inima Bucureștilor! Lucrări impresionante l-au adus din veacul lui Ghica-Voievod până azi (FOTO)

31 Mar 2024 780

Cazinoul din Constanța, perla care renaște din mare! Video inedit cu evoluția spectaculoaselor lucrări din al treilea an de șantier (FOTO+VIDEO)

13 Mar 2024 2373

Cazino Constanța, perla albă de la Marea Neagră! Aedificia Carpați – „O fuziune perfectă între tehnologie avansată și estetică rafinată“ (FOTO)

22 Feb 2024 1240

„Restaurăm istoria și construim viitorul“ Complexul Romsilva, construit ca o metaforă ce amintește de statornicia pădurilor seculare

21 Feb 2024 990

Stadiul lucrărilor la Cazinoul din Constanța prezentat de Gabi Puchiu– reprezentant Aedificia Carpați, șef lucrări Cazinoul Constanța (FOTO+VIDEO)

15 Feb 2024 1170

FOTOREPORTAJ Cazinoul, vânt din pupa pentru restaurare! Pardoseli ca ape cristaline, tâmplărie exterioară de nota 10 și „misterul“ sursei de încălzire din interior

09 Feb 2024 1995

„Restaurăm istoria și construim viitorul“ Mânăstirea Antim, dovada vie din inima Bucureștilor a unui timp în care viața era mai grea, dar oamenii mai buni

31 Jan 2024 883

VIDEO EVOLUȚIE LUCRĂRI Cazinoul din Constanța, patru ani pe drumul renașterii! „Va străluci“ (FOTO+VIDEO)

15 Jan 2024 1438

„Restaurăm istoria și construim viitorul“ Ateneul Român, readus la viață de lucrările conduse de actualul manager de proiect al Cazinoului din Constanța (GALERIE FOTO)

28 Dec 2023 1898

„Restaurăm istoria și construim viitorul“ Biblioteca Națională a României, veritabil centru cultural și reper arhitectural al Bucureștiului (FOTO)

30 Nov 2023 1330