România și Portugalia au predat Italiei conducerea misiunii de Poliție Aeriană sub comandă NATO în Țările Baltice (GALERIE FOTO)

Sursa foto: Ministerul Apărării Naționale
  • România și Portugalia au predat Italiei, în cadrul unei ceremonii care a avut loc marți, 2 august 2023, în Baza Aeriană din Šiauliai, Lituania, conducerea celei de-a 63-a rotații a misiunii de apărare a integrității spațiului aerian al Țărilor Baltice, desfășurată sub comandă NATO.
 
 
România și Portugalia au predat Italiei, în cadrul unei ceremonii care a avut loc marți, 2 august 2023, în Baza Aeriană din Šiauliai, Lituania, conducerea celei de-a 63-a rotații a misiunii de apărare a integrității spațiului aerian al Țărilor Baltice, desfășurată sub comandă NATO, transmite un comunicat din partea Ministerului Apărării Naționale.
 
 
Cele două națiuni aliate au lucrat împreună, timp de patru luni, din aprilie până în iulie, detașamentul român asigurând misiunea de Poliție Aeriană Întărită, iar detașamentul portughez misiunea de Poliție Aeriană.
 
 
În cadrul ceremoniei de predare - primire (Hand over – Take over), comandorul Cosmin Vlad, comandantul detașamentului românesc „Carpathian Vipers”, și maiorul Tomás Virgílio, comandantul detașamentului portughez, au predat, în mod simbolic, aliaților italieni Cheia Spațiului Aerian Baltic. Cheia reprezentând un simbol și o garanție a angajamentului NATO de a asigura protecția și integritatea statelor membre în fața oricărei posibile amenințări aeriene.
 
 
La activitate au luat parte comandantul Comandamentului Forțelor Întrunite din cadrul Ministerului Apărării Naționale, reprezentanți ai Ambasadei României la Vilnius, ai Comandamentului Aerian Aliat (AIRCOM) și ai Italiei, Lituaniei și Portugaliei.

 Sursa foto: Ministerul Apărării Naționale
 
Detașamentul Carpathian Vipers, compus din patru aeronave de luptă F-16 multirol și 100 de militari, a fost dislocat în perioada aprilie - iulie 2023 în Baza Aeriană Šiauliai, Lituania, și a executat misiuni de Poliție Aeriană Întărită sub comandă NATO, alături de Forțele Aeriene Portugheze, în cadrul celei de a 62-a rotații a misiunii de apărare a integrității spațiului aerian al Țărilor Baltice.

 
 
Prima misiune reală de interceptare executată a fost în prima săptămână de la preluarea responsabilităților de la partenerii francezi. Până la finalul misiunii, aeronavele F-16 ale Forțelor Aeriene Române au fost alertate de Centrul de operații aeriene NATO din Uedem, Germania, de peste 25 de ori, rezultând aproximativ 50 de ieșiri ale avioanelor.

 
 
Pentru Forțele Aeriene Române aceasta a fost a doua dislocare în Lituania, prima misiune de Poliție Aeriană fiind executată în perioada august-octombrie 2007, cu un detașament format din 67 de militari și 4 MiG -21 LanceR de la Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu”, a încheiat sursa citată.


Citește și:
Întrevederea ministrului apărării naționale cu ambasadorul Emiratelor Arabe Unite în România

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

MApN Întrevederea ministrului apărării naționale cu ambasadorul Irlandei la București

26 Apr 2024 282

MApN Acord de cooperare în domeniul apărării între România și Republica Coreea semnat, în premieră, la Seul

23 Apr 2024 236

MApNConsiliul Afaceri Externe, la Luxemburg

23 Apr 2024 264

MApN Se fac înscrieri pentru cursurile de ofițeri în Armata Română! Vezi câte locuri sunt disponibile în Constanța

22 Apr 2024 518

România MApN se pregătește de a doua campanile de recrutare a soldaților. Vezi ce criterii trebuie îndeplinite

22 Apr 2024 473

MApNElemente din analiza procesului de angajare în armată a soldaților profesioniști

22 Apr 2024 258

Dosarul vizând pensia amiralului Vergil Chițac, primarul din Constanța, declinat la Curtea de Apel (MINUTA)

19 Apr 2024 870

MApN Primele aeronave F-16, cumpărate din Norvegia, au aterizat la Câmpia Turzii

19 Apr 2024 532

MApN împachetează cadouri pentru eroii supraviețuitori ai celui de-Al Doilea Război Mondial

19 Apr 2024 574

MApN23 aprilie - 165 de ani de existență a Forţelor Terestre Române

19 Apr 2024 322

MApNExercițiu de instruire cu termen scurt de notificare, în județul Tulcea

19 Apr 2024 318

Exercițiu militar de instruire cu termen scurt de notificare, în raioane din județul Tulcea

18 Apr 2024 459

LIVE TEXTAmbasadorul SUA în România, în vizită la Baza Aeriană „Mihail Kogălniceanu” Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)

17 Apr 2024 852

MApNÎntâlnirea conducerii MApN cu președinții comisiilor de apărare ale Parlamentului României

17 Apr 2024 334

MApNAngel Tîlvăr- „România își exprimă recunoștința pentru sprijinul esențial oferit de Statele Unite ale Americii în asigurarea securității și apărării Flancului Estic al NATO”

17 Apr 2024 272