Vergil Chițac „Constat cu regret că declarațiile și acțiunile mele privind tema denumirii străzii „Mareșal Ion Antonescu" din Constanța au fost și sunt răstălmăcite”Declarația primarului municipiului Constanța, Vergil Chițac:

„Constat cu regret că declarațiile și acțiunile mele privind tema denumirii străzii "Mareșal Ion Antonescu" din Constanța au fost și sunt răstălmăcite.

Strada respectivă există în municipiul Constanța cu această denumire din anul 2000, prin decizia Consiliului Județean Constanța.

Doi ani mai târziu, a intrat în vigoare Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 31/2002 privind interzicerea organizațiilor și simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob și a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârșirea unor infracțiuni contra păcii și omenirii. Cu toate acestea nimeni nu s-a sesizat pe plan local că denumirea acestei străzi ar trebui schimbată - nici autoritățile locale cu atribuții în domeniu, nici factorii politici responsabili, nici cetăţenii. Documentându-mă, am aflat abia acum că de-a lungul timpului au fost făcute solicitări repetate ale unor institute din România cu atribuţii în domeniul cercetării holocaustului către Primăria Constanţa, pe care primarii anteriori le-au ignorat. Procesul administrativ de schimbare a denumirii acestei străzi nu s-a finalizat din cauza absenței voinței politice a fostei administrații PSD de la nivelul municipiului Constanța.

S-a speculat în presă că aș încălca legea, făcându-se trimitere la art. 9, alin. (1), al Legii nr. 217 din 23 iulie 2015 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 31/2002, potrivit căruia "Se interzice acordarea numelor persoanelor vinovate de săvârșirea unor infracțiuni de genocid contra umanității și de crime de război unor străzi, bulevarde, scuaruri, piețe, parcuri sau altor locuri publice". Eu nu am încălcat sub nici o formă această lege, pentru că nu am atribuit nici un nume din această categorie străzilor din municipiu.

În ceea ce privește demersul de redenumire a străzii, sunt pentru această inițiativă, am intenția și întreaga voință și disponibilitate de a remedia problema în cauză, după analiza efectelor și implicațiilor administrative specifice. Modificarea denumirii unei străzi se realizează printr-o hotărâre a Consiliului Local Municipal Constanța, însă ea trebuie fundamentată şi avizată de o comisie inter-instituţională.

Procesul va genera însă consecințe administrative complicate pentru locuitorii străzii respective, de la schimbarea actelor de identitate până la actualizarea tuturor documentelor ce conţin numele străzii. Vom analiza detaliat implicațiile administrative ale acestei decizii, iar pentru asta e nevoie de timp.

Regret interpretările tendențioase ale declarațiilor mele contextuale privind tema în cauză. Nu am negat niciodată rolul nociv al lui Ion Antonescu în ceea ce privește politicile de stat radicale față de evreii din România. Invit părțile interesate de tema în cauză la calm, echilibru și moderație. Invit la cooperare instituțională, acolo unde este cazul, pentru că inflamarea spațiului public nu servește nimănui. Invit totodată la moderație și responsabilitate - nu există nici cel mai mărunt motiv pentru speculații nefondate pe această temă, a cărei rezolvare va demonstra, la momentul respectiv, maturitatea și responsabilitatea abordărilor noastre”

Citește și
Institutul „Elie Wiesel” dezaprobă reacția edilului Vergil Chițac. Este vorba de numele străzii Mareșal Ion Antonescu

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Calin

27 Feb, 2021 21:49

Institutul Elie Wiesel incearca sa faca exact ce a facut ISIS cu templul din Palmyra: dam jos tot ce nu ne place, stergem istoria pentru ca nu ne convine. Totul trebuie sa ramana asa cu este: fiecare nume, fiecare monument. Daca cineva doreste modificari, sa ceara aprobare de la autoritati sa instaleze langa monument sau numele strazii o placheta explicativa cu punctul de vedere dorit. Acelasi lucru este valabil si pentru cei care ar dori sa sublinieze faptele bune facute de cel controversat.

Articole asemanatoare

A fost convocat Comitetul Local pentru Situații de Urgență. Ce măsuri se aplică în Constanța începând de mâine

10 Apr 2021 1941

„Pretențiile“ lui Chițac de la Mazăre! Euro și dolari. Sumele defalcate pe dosare

10 Apr 2021 1541

Dosarul Retrocedărilor U.A.T. Municipiul Constanța a intentat acțiune civilă pentru recuperarea prejudiciului

06 Apr 2021 954

Șapte cauze au fost înregistrate pe rolul Tribunalului. Primăria Constanța vrea să recupereze în civil prejudiciile din dosarul Retrocedărilor

06 Apr 2021 400

Bursele de merit au crescut „bizar” cu 50%. Vergil Chițac va trimite auditul primăriei în școlile din Constanța din cauza numărului de burse

27 Mar 2021 1427

Nemulţumiri la Constanţa Memoriu „pentru ca municipiul să nu rămână fără singura pistă de atletism!”

24 Mar 2021 3663

Comandamentul Litoral 2021, la pas prin stațiunea Mamaia. Ce nereguli au descoperit

23 Mar 2021 721

Constănțeanul supărat. Locuitorii de pe strada Corneliu Coposu din Palazu Mare îi cer primarului Chițac să nu autorizeze construcția unui bloc în cartier

23 Mar 2021 2714

Primarul Vergil Chițac a aflat de ce este scăzută natalitatea în Constanța

22 Mar 2021 805

Sondaj de opinie Ați renunța să circulați vinerea, în Constanța, cu mașina personală, pentru a crea un mediu mai curat?

22 Mar 2021 822

Vergil Chițac despe binomul CET-RADET „Nu mai putem continua așa“

21 Mar 2021 1689

„Vinerea Verde” Vergil Chițac și angajații Primăriei au ales astăzi mijloace de transport alternativ

19 Mar 2021 1440

Chițac a convocat Comitetul Local pentru Situații de Urgență. Ce măsuri anti-Covid se vor aplica în Constanța

18 Mar 2021 2268

Primăria Constanța, condusă de Vergil Chițac, ar putea primi azi 50 de milioane de euro

17 Mar 2021 2495

13 martie 2020 – A trecut un an de când Vergil Chițac, actual primar al Constanței, a trecut prin infecția COVID-19

13 Mar 2021 997