Știri din Constanța Cu sprijinul organizațiilor minorităților dobrogene vor fi amplasate în municipiu mai multe monumente

  • Bustul întemeietorul statului modern turc, amplasat în parcul de lângă Primărie
  • Liderul Uniunii Armenilor din România de la începutul anilor 1900, cinstit la Constanța
  • Monument pentru marcarea unui secol de la colonizarea aromânilor în Cadrilater
  • Bustul salvatorului Constanței, amplasat pe strada Remus Opreanu
 
 

 
La solicitarea șefului Serviciului Amenajări Urbane, Primăria Constanța a emis patru certificate de urbanism pentru amplasarea, în municipiu, a unor statui.

Documentele au o valabilitate de 24 de luni, însă monumentele care reprezintă donații ale organizațiilor minorităților naționale din Constanța urmează să fie urcate pe socluri anul acesta.
 
Bustul întemeietorul statului modern turc, amplasat în parcul de lângă Primărie 
Municipalitatea intenționează să amplaseze bustul lui Mustafa Kemal Ataturk, întemeietorul statului modern turc chiar în parcul de lângă Primărie.

Ataturk a fondat Republica Turcia, la 29 octombrie 1923, în urma destrămării Imperiului Otoman, acesta devenind primul Președinte al Turciei moderne.

 
 
Liderul Uniunii Armenilor din România de la începutul anilor 1900, cinstit la ConstanțaBustul primului lider al Uniunii Armenilor din România, Armenag Manissalian va fi amplasat pe strada Revoluției din 22 Decembrie 1989.
Manisalian a fost un mare comerciant, exportator de cereale și liderul Uniunii Armenilor din România, la începutul anilor 1900.

Se născuse în Constantinopol în anul 1873, urmând studiile comerciale în acest oraş. În România s-a stabilit în 1889, ocupându-se cu comerţul de manufactură, în oraşul dunărean Hârşova, alături de fratele său Grigore, până în anul 1890. A construit Palatul Manisalian de pe bulevardul Regina Elisabeta din Constanța. Clădirea, o adevărată capodoperă arhitecturală, a  fost distrusă în timpul bombardamentelor din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Pe locul ei a fost construit blocul SNC.
 
 
Monument pentru marcarea unui secol de la colonizarea aromânilor în Cadrilater

 
În Parcul din Tomis II, monumentul „O sută de ani de la colonizarea aromânilor în Cadrilater, Dobrogea, România“.

În anii 1920, Guvernul României a sugerat, ca o măsură de compromis, ca acei aromâni din Grecia, Albania și Bulgaria, care întâmpinau dificultăți în respectivele lor noi patrii de adopție, să colonizeze cele două județe dobrogene cedate de bulgari Regatului României în urma războiului balcanic. De altfel, aromânii înșiși au petiționat Guvernul român, la un congres organizat la Veria, să li se îngăduiască venirea în România. Ulterior ei au fost nevoiți să-și lase casele și noile gospodării încropite și să se mute în Dobrogea de nord, în județele Tulcea, respective, Constanța Rezultatul a fost că 15%(aproximativ 50.000) din populația Dobrogei vorbește dialectul aromân, iar municipiul Constanța este un centru activ al culturii aromâne în renaștere după 1990, potrivit Wikipedia/istoria_aromanilor.
 
 
Bustul salvatorului Constanței, amplasat pe strada Remus Opreanu


 
Cel de-al patrulea certificat de urbanism a fost emis pentru amplasamentul de pe strada Remus Opreanu din Constanța, acolo unde va fi amplasat bustul contraamiralului Horia Macellariu.

Horia Ion Pompiliu Macellariu s-a nascut la 28 aprilie/10 mai 1894, în Craiova. Absolvent al Liceului Mihai Viteazu din București, urmează Școala de Artilerie, Geniu și Marină, devenind sublocotenent de marină la 15 iunie 1915. După un an, țara a intrat în război, iar tânărului ofiter i s-a incredințat funcția de comandant al navei de comandament Principele Nicolae, fiind în același timp adjutant al contraamiralului Nicolae Negrescu, comandantul Flotei de Operații romano-ruse de pe Dunăre. La 20 august 1941, a fost numit șef de stat major român în cadrul Misiunii Navale Germane din România, iar după patru luni, comandant al Escadrilei de distrugătoare compusă din patru nave puternice, calitate în care era comandant operativ al forțelor navale române și germane din Marea Neagră.

A executat numeroase misiuni de luptă pentru asigurarea minărilor, apărarea litoralului și a convoaielor care executau transporturi pe mare. Pentru merite deosebite a fost decorat cu ordinul Coroana României, iar ulterior, ordinele Mihai Viteazu și cavaler al Crucii de Fier (cea mai inalta decoratie germană). În perioada 12 aprilie-14 mai 1944, a condus una din cele mai mari operații de retragere a unor armate pe calea mării, din cursul celui de-al Doilea Război Mondial. Este vorba de "Operația 60.000", în cadrul careia, datorită puternicei ofensive a armatei sovietice, au fost evacuați cu navele din Crimeea, la Constanța, 130.000 de militari români și germani, salvați de la pieire sigura. La 11 iulie 1989, amiralul Horia Macellariu a trecut în neființă, fiind înmormântat în cimitirul mănăstirii Cozia, alături de părinți și de soția sa. A fost un erou al României, al Armatei și al Marinei române.


 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:

Noi monumente vor fi ridicate în municipiul Constanța. Ce personalități vor avea statui și unde vor fi amplasate

Contraamiralul Horia Macellariu, salvatorul Constantei

#citeşteDobrogea Comercianţi armeni ai Dobrogei (II)
 
 

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Lucrările exterioare, reabilitarea terasei, zidului de apărare și a balustradei Cazinoului, estimate la aproximativ 12 milioane de lei (DOCUMENT)

01 Dec 2023 792

Documentații urbanistice cu impact, pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu Local Constanța Printre investitori, Florina Moscu, familia Nicolae și Prefabricate Dobrogea SRL (DOCUMENTE)

28 Nov 2023 762

Consiliul Local Constanța aprobă reactualizarea viziunii de dezvoltare urbană Printre proiecte se află trenul metropolitan, un parc industrial dar și reabilitarea bulevardului Tomis. Toate ar trebui să fie gata până în 2030!(DOCUMENTE)

28 Nov 2023 1497

Primăria Constanța vinde șase terenuri. Două dintre ele au deja cumpărători (DOCUMENTE)

27 Nov 2023 2829

Consiliul Local Constanța votează majorarea cu până la 500% a impozitului pentru clădiri neîngrijite Supraimpozitare și pentru imobile deținute de afaceriștii Papari, Done, Băluță sau spaniolii de la Ircosol Delta (DOCUMENTE)

24 Nov 2023 6867

Dreptul de superficie, garanție pentru proprietarul construcțiilor să devină și proprietarul terenului Pregătește Primăria Constanța noi vânzări de terenuri? (DOCUMENTE)

22 Nov 2023 1889

Hotărâri de expropriere pentru două terenuri din cartierul Tomis Nord din Constanța. Cât va achita municipalitatea proprietarilor? (DOCUMENTE)

21 Nov 2023 1507

Se întrunește Comisia tehnică de amenajare a teritoriului și urbanism a municipiului Constanța. Ce proiecte imobiliare se află pe ordinea de zi?

20 Nov 2023 838

Cu sula-n coaste, Primăria Constanța a publicat calculul taxei de salubrizare de 17 lei/lună Primarul nu mai vrea să acorde subvenție. USR nu susține această mărire și va depune amendament! (DOCUMENT)

19 Nov 2023 2903

Primăria Constanța vrea să acorde reducere de 60% la impozitul pe imobile utilizate pentru prestarea de servicii turistice minim 6 luni pe an

11 Nov 2023 793

Cine sunt reprezentanții primarului Chițac din conducerea grădiniţelor, şcolilor şi a liceelor din Constanţa? (DOCUMENT)

10 Nov 2023 2157

Calendarul concursului de proiecte A fost stabilită componența Comisiei care va evalua proiectele de management de la Muzeul de Artă Populară Constanța (DOCUMENT)

09 Nov 2023 854

Chestionar Constănțenii pot participa la reactualizarea Planului de acțiune privind energia durabilă a municipiului (DOCUMENT)

07 Nov 2023 633

Ce proiecte urbanistice intră la vot în Comisia tehnică de amenajare a teritoriului și urbanism a municipiului Constanța

06 Nov 2023 1252

Fac economie la proiecte, dar și-au mărit salariile! Primăria Constanța a anulat licitația pentru reabilitarea parcurilor de la Casa de Cultură și Oleg Danovski (DOCUMENT)

03 Nov 2023 895