Festivalul Internațional de Film Independent ANONIMUL „E îmbucurătoare energia cineaştilor, într-o perioadă în care știm că nu le-a fost deloc uşor”

 
În Delta Dunării, la Sfântu Gheorghe, va avea loc, între 9-15 august, a 18-a ediție a Festivalului Internațional de Film Independent ANONIMUL.
 
Peste 80 filme au fost înscrise în competiția de scurtmetraj românesc a ANONIMUL IIFF. Din cele 13 scurtmetraje selectate, publicul va decide prin vot câștigătorul premiului pentru „Cel mai bun scurtmetraj românesc”, în valoare de 1000 de Euro, în timp ce Fundația Anonimul va alege din competițiile de scurtmetraj românesc, dar și internațional, câștigătorul Premiului „Ovidiu Bose Paștină”.
 
Programul ANONIMUL 2021 cuprinde două competiții de scurtmetraje, românești și internaționale, o competiție de lungmetraj, precum și proiecții de film de lungmetraj și scurtmetraj în afara competițiilor, urmate de întâlniri și dialoguri între cineaști și public.
 
Criticul de film Ionuț Mareș, selecționer al competițiilor de scurtmetraj ANONIMUL IIFF, a mărturisit:
 

„Probabil a fost cel mai greu an de când fac selecţia de scurtmetraje la ANONIMUL. Au fost zeci de filme româneşti înscrise, multe dintre ele bune, mai multe decât cele 13 pe care le-am ales. E îmbucurătoare energia cineaştilor, într-o perioadă în care știm că nu le-a fost deloc uşor. Așadar, în selecția de scurtmetraje ANONIMUL se regăsesc filme ale unor regizori care anul acesta debutează în lungmetraj – Ruxandra Ghiţescu şi Octav Chelaru, filme semnate de cei doi tineri cineaşti prezenţi la Cannes 2021, Andrei Epure şi Andreea Borţun, sau filme realizate de doi dintre cei mai promiţători studenţi la regie de la UNATC: Alma Buhagiar şi Theodor Ioniţă. Alina Şerban şi Valeriu Andriuţă, cunoscuţi în primul rând ca actori, revin la ANONIMUL cu câte un nou scurtmetraj ca regizori, iar regizoarea de teatru Ioana Păun debutează în cinema cu un film-surpriză. Nici comediile, una muzicală, de Alex Pintică, şi alta cu gangsteri, de Andrei Redinciuc, nu puteau lipsi din program, alături de animațiile realizate de Paul Mureşan sau tânărul colectiv 4INAROOM. Sper că selecţia va surprinde publicul prezent la Sfântu Gheorghe cel puţin la fel de mult pe cât m-a entuziasmat pe mine. E o competiţie care reflectă diversitatea tot mai mare de stiluri şi de subiecte a cinematografiei române.”

 
Competiția de scurtmetraj românesc ANONIMUL 18:
CÂNTEC DE LEAGĂN (animaţie) – regia Paul Mureşan
DATORIA – regia Andrei Redinciuc
DESPRE NOI – regia Ruxandra Ghiţescu
EMILIA HOSU ARE HIV – regia Ioana Păun
EU SUNT DORIN – regia Valeriu Andriuță
EU CONTEZ – regia Alina Șerban

INVIZIBILII (animaţie) – regia 4inaroom
ÎMPREUNĂ – regia Alma Buhagiar
MIHAIL ŞI ACHIM – regia Teodor Ioniţă

POATE ÎNTUNERICUL MĂ VA ACOPERI – regia Andrei Epure
STATUL PARALEL – regia Octav Chelaru
TRECUT DE ORA 8 – regia Alexandru Pintică
WHEN NIGHT MEETS DAWN– regia Andreea Borţun 

Citește și:
Cannes 2021 - prezențe românești la cel mai prestigios și mediatizat festival de film din lume

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Filmul „Trei kilometri până la capătul lumii”, regizat de profesorul Emanuel Pârvu de la Universitatea Ovidius din Constanța, la Festivalul Internațional de Film de la Cannes

23 Apr 2024 672

Originar din Tulcea Mihai Chirilov, co-fondatorul Festivalului Internațional de Film Transilvania, în prag de aniversare

07 Dec 2023 1427

Licitații Constanța Cât a încasat firma deținută de Oana și Tudor Giurgiu pentru ediția a doua a Sunscreen Film & Arts Festival (DOCUMENT)

24 Aug 2023 1488

Constanța Peste 16.000 de constănțeni și turiști au fost prezenți la Sunscreen Film & Arts Festival

22 Aug 2023 777

Constanța Programul în cea de a doua zi de Suncreen Film & Arts Festival

18 Aug 2023 886

Sunscreen Film & Arts Festival începe azi la Constanța. Cine deschide evenimentul?

17 Aug 2023 1215

Constanța Ateliere de casting și actorie la Sunscreen Film & Arts Festival

16 Aug 2023 954

Muzică, filme și concerte la Constanța, în cadrul SUNSCREEN Film & Arts Festival. Programul complet al evenimentului

10 Aug 2023 1100

SUNSCREEN Film & Arts Festival revine la Constanța. Când începe evenimentul? (GALERIE FOTO)

31 Jul 2023 967

Constanța Mâine începe Festivalul de Teatru și Film „Șerban Ionescu”. Ediția a treia aduce peste 50 de evenimente culturale

21 Jul 2023 1066

Festivalul de Teatru și Film „Șerban Ionescu” începe la 2 Mai, județul Constanța, în această săptămână

18 Jul 2023 1139

Colegiul Național "Mircea cel Bătrân" Constanța Care este programul Festivalului internațional de teatru și film “Aplauze”

19 May 2023 1144

Ateliere de actorie și casting în cadrul proiectului Sunscreen Film & Arts Festival, la Universitatea Ovidius din Constanța (GALERIE FOTO)

15 Sep 2022 1402

Participare record la prima ediție Sunscreen Film & Arts Festival

12 Sep 2022 1515

Modificări în programul Sunscreen Film & Arts Festival!

10 Sep 2022 969