Trei ani de la crearea Asociației Casa Mării Negre / Black Sea House din Constanța


Organizație non-guvernamentală de tip cultural, Asociația Casa Mării Negre/Black Sea House din Constanța a fost înființată în iulie 2017 ca think-tank geopolitic (singura asociație de acest gen din Dobrogea și prin extensie din sud-estul țării), având ca obiectiv principal derularea de programe analitice, academice, culturale, educaționale și științifice care să confere relevanță spațiului dobrogean, la nivel național și în întreg arealul extins al Mării Negre.
 
Asociația încurajează participarea activă a tinerilor intelectuali din Dobrogea la proiecte locale de impact ce pot consolida profilul cultural al Dobrogei în plan național și internațional.
 
Condusă de Dorin Popescu, ex-diplomat, analist politic, expert în geopolitică, eseist, cadru universitar, în calitate de președinte, board-ul asociației îi mai are în componență pe Florin-Cristian Anastasiu, profesor, directorul Colegiului Dobrogean Spiru Haret din Tulcea, în calitate de vice-președinte; dintre membrii Asociației pot fi menționați conf. univ. dr. Marian Zidaru (membru al filialei Constanța a Societății de Științe Istorice), Alexandru-Marian Crenganiș etc.
 
Scopul Asociaţiei Casa Mării Negre / Black Sea House este acela de a promova şi susţine cultura și politicile publice, în plan național și local (în Dobrogea), precum și în întreg spațiul pontic, prin proiecte și inițiative tematice, de a crea, încuraja şi dezvolta o comunitate culturală locală responsabilă și pro-activă, de a stimula/vitaliza managementul cultural local, de a stimula dialogul interreligios în Dobrogea și pe întreg litoralul pontic, de a proteja patrimoniul și specificul cultural al zonei Mării Negre și în vecinătatea imediată a României, precum și de a realiza studii și analize geopolitice în spațiul pontic, utile comunității locale și administrației locale și centrale.
 
Asociația derulează următoarele activități prioritare:
a) Inițierea și întreținerea unui dialog permanent și constructiv între instituțiile statului cu responsabilități în domeniile cultură, geopolitică, dialog interreligios etc. cu mediul academic și societatea civilă, în România și alte state riverane Mării Negre.
b) Stimularea platformelor și mijloacelor de dialog interstatal și civic existente, precum și crearea altor platforme și mecanisme de dialog interstatal și civic, cu scopul identificării de soluții pozitive la problemele culturale, geopolitice și interreligioase ale regiunii Mării Negre.
 
Până în prezent, Asociația a derulat mai multe proiecte geopolitice și culturale în parteneriat cu structuri și instituții locale: Ludi Ovidiani, organizator Inspectoratul Școlar Județean Constanța; România în sărbătoare, organizator Patriarhia Română – Arhiepiscopia Tomisului (două ediții), Centenarul Unirii în Dobrogea, locul unde începe istoria românilor, organizator  Patriarhia Română – Arhiepiscopia Tomisului; la toate cele trei proiecte menționate, Asociația a avut statutul de partener), precum și proiectul propriu Nevoia de poveste a Tomisului. Întoarcerea lui Ovidiu, derulat în 10 unități școlare din județele Constanța și Tulcea.
A editat volumul colectiv omagial Răzbunarea barbarilor. 2000 de ani fără Ovidiu la Tomis, autor Dorin Popescu (Editura Ideea Europeană, București, 2017, Colecția Istoria mentalităților, 904 pag.), cu ocazia bimilenarului morții lui Publius Ovidius Naso și a organizat lansarea publică a acestuia la Constanța și Tulcea, precum și în zeci de unități școlare și universitare.
A încheiat peste 30 de acorduri de parteneriat, cu parteneri interni (România) sau externi, cu diferite think-tank-uri geopolitice omologe, cu instituții culturale centrale și locale (din România și R. Moldova), în vederea derulării de parteneriate în domeniul geopolitic și/sau de activități, parteneriate și proiecte culturale de relevanță și impact pentru cultura română.

Site-ul Asociației este www.casamariinegre.ro. Au fost publicate pe site aproape 300 de știri din domeniile de responsabilitate și aproape 200 de studii. Numeroase analize, studii, știri au fost preluate de către agenții de știri din România, Ucraina, Republica Moldova etc., confirmând credibilitatea Asociației ca instituție și vizibilitatea externă și internă a acesteia.
 
„Conducerea Asociației Casa Mării Negre / Black Sea House se folosește de acest prilej aniversar pentru a mulțumi membrilor, colaboratorilor și partenerilor săi, precum și partenerilor media, pentru sprijinul semnificativ acordat în desfășurarea și promovarea activităților Asociației, încă de la înființarea acesteia, în special în anul de activitate iunie 2019 – iunie 2020.

Cu ocazia împlinirii a trei ani de activitate (iulie 2017 – iulie 2020), apreciem că avem toate motivele să credem că Asociația Casa Mării Negre / Black Sea House a reușit în mare măsură să atingă standardele de calitate și performanță pe care și le-a impus încă de la început, atât în calitate de think-tank geopolitic, cât și în calitate de actor non-guvernamental cultural local. Sperăm că aceste evaluări vor fi împărtășite și de publicul din Constanța/Dobrogea, căruia i-am destinat cea mai mare parte a eforturilor și activităților noastre, cu aspirația declarată de a valoriza plenar, împreună, potențialul geopolitic și cultural substanțial al orașului și al regiunii”, se mai arată în comunicatul remis redacției ZIUA de Constanța.
 
În secțiunea Documente puteți citi mai pe larg despre activitățile desfășurate de Asociația Casa Mării Negre/Black Sea în cei trei ani sărbătoriți luna aceasta.
 
Citește și:

Limbajele puterii la Marea Neagră, în lectura unor experți de top, la Constanța

 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Limbajele puterii la Marea Neagră, în lectura unor experți de top, la Constanța

01 Jul 2020 2427

16 experți din șase state participă la masa rotundă internațională „De la cyber la fake. Limbajele hibride ale puterii la Marea Neagră”

27 Jun 2020 1366

La inițiativa Asociației „Casa Mării Negre”, dar și pentru că le pasă Reprezentanți ai comunității civice constănțene au inventariat prioritățile culturale ale urbei

16 Jan 2020 2768

LIVE TEXT Ziua Culturii Naționale, sub semnul celor 170 de ani de la nașterea lui Eminescu (galerie foto+video)

15 Jan 2020 2593

Asociaţia „Casa Mării Negre” deschide seria provocărilor la adresa administraţiei locale Ce-i lipseşte comunităţii constănţene pentru a valorifica şi a consolida resursa culturală locală?

07 Jan 2020 1475

Constanța revine în Europa. Lansarea filialei tomitane a Iniţiativei pentru Cultură Democratică Europeană

04 Nov 2019 2068

Evenimente pe teme „fierbinți” de geopolitică, organizate în acest weekend la Constanța

31 Oct 2019 1353

Către constituirea unei hărţi martirice a poporului român (galerie foto)

10 Jul 2019 1202

Masa rotundă internațională la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța

19 May 2019 1142

Invitație lansată de Asociația „Casa Mării Negre / Black Sea House” Concert Extraordinar „Confluenze Musicali. România-Italia''

19 Apr 2019 1374

Cazinoul - o nedorită metaforă. Expresia ideală, dar rușinoasă a stadiului culturii Constanței (galerie foto)

17 Jan 2019 1493

Asociaţia Casa Mării Negre, a doua masă rotundă, aceeaşi temă Există forme evoluate de viață culturală la Tomis? Este conectată Cetatea tomitană la proiectele culturale majore din România?

14 Jan 2019 1107

Bilanțul activității Asociației Casa Mării Negre / Black Sea House pe anul 2018 (document)

04 Jan 2019 1702

Proiect ZIUA de Constanţa „Forumul religiilor în Dobrogea“. Participă reprezentanţi ai BOR, ai Bisericii Catolice şi ai Cultului Musulman

19 Nov 2018 1546

UPDATE. Masă rotundă internațională organizată de Asociația Casa Mării Negre la Constanța. Ce subiecte sunt analizate (galerie foto)

17 Nov 2018 1102