Chițac versus Mazăre – miză de peste 10 milioane de euro. A fost fixată „Ziua Z“!

  • Tribunalul Constanța a stabilit data la care va analiza cererea de reexaminare formulată de UAT Municipiul Constanța prin Primar Vergil Chițac.
  • Data de 11 iunie 2021 reprezintă, astfel, „Ziua Z“ a cazului, când se va stabili dacă procesul se va judeca propriu-zis sau cererea de chemare în judecată rămâne anulată.
  • Miza dosarului o reprezintă 10.395.850 de euro, „pretențiile“ pe care UAT Municipiul Constanța prin Primar Vergil Chițac le ridică față de fosta administrație locală, în baza Dosarului Retrocedărilor.

Este oficial: primarul în funcție al Constanței, Vergil Chițac, a primit o nouă șansă în procesul care are o miză de peste 10 milioane de euro, reprezentând pretențiile pe care UAT Municipiul Constanța le-a ridicat față de fostul primar Radu Mazăre și ceilalți acuzați din Dosarul Retrocedărilor.

După ce instanța a dispus inițial anularea cererii de chemare în judecată formulată de actualul primar, Tribunalul a fixat data de 11 iunie 2021 pentru a analiza cererea de reexaminare transmisă de autoritățile locale, data reprezentând mai degrabă „Ziua Z“ a cazului, în funcție de care se va decide dacă procesul se va mai judeca efectiv, ori cererea de chemare în judecată rămâne anulată.

Dacă instanța va admite cererea de reexaminare formulată de Unitatea Administrativ Teritorială Municipiul Constanța, atunci va putea începe propriu-zis judecarea procesului în care autoritățile locale au ridicat pretenții de peste 10 milioane de euro față de fost administrație.

Așa cum arătam în edițiile anterioare, este vorba despre dosarul înregistrat sub indicativul 2514/118/2021, în care suma solicitată de UAT Municipiul Constanța prin Primarul Vergil Chițac de la Radu Mazăre și restul pârâților se ridică la 10.395.850 de euro.

Pârâți în cauză sunt Radu Ștefan Mazăre, Constantin Racu, Daniela Ramona Dospinescu, Ion Marica, Nicușor Daniel Constantinescu, Bogdan Ghițulescu, Alin Horațiu Dima, Cristian Talpău, Georgică Giurgiucanu, Emil Dragoș Săvulescu, Aurel Jean Andrei, Cristina Budei, Viorel Pană, Mihai Camboianu, Valentin Gheorghe Ionescu și Cristian Borcea.


Cererea de chemare în judecată, anulată de instanță

La data de 20 aprilie 2021, Tribunalul Constanța, în completul prezidat de magistratul Veronica Tudor, a decis să anuleze cererea, în temeiul articolului 200 alineat 4 din Codul de procedură civilă.

Așa cum precizam în edițiile anterioare, la scurtă vreme după respingerea acțiunii, reprezentanții Biroului de Presă au explicat, pentru ZIUA de Constanța, că, în acest dosar, dar și în restul acțiunilor înaintate de Primăria Constanța pentru recuperarea prejudiciului din Dosarul Retrocedărilor, conform indicațiilor Deciziei 32A/2019 a instanței supreme, judecătorii Tribunalului Constanța au adresat solicitări de clarificări vizând acțiunile.

„Acestea clarificări solicitate de instanță au fost transmise în termenul prevăzut de lege“, a precizat Biroul de Presă al Primăriei Constanța.

Astfel, anularea acțiunii în dosarul cu numărul 2514/118/2021 a avut loc în cadrul procedurii prealabile, ce ține de formă, nu de fondul cauzei.

Cu aceeași ocazie, reprezentanții Biroului de Presă au mai explicat că toate acțiunile deschise de Primăria Constanța pentru recuperarea prejudiciului din Dosarul Retrocedărilor se întemeiază pe concluziile instanței, prezentate în Decizia 32A/2019.


Este vorba despre hotărârea definitivă pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție în dosarul penal nr. 6536/2/2008, cauză devenită cunoscută generic drept Dosarul Retrocedărilor din Constanța. În acest dosar, Radu Mazăre a fost condamnat la nouă ani de închisoare.
 

Sechestru asigurător

Pentru a reveni la acțiunile demerate de Primăria Constanța pentru a recupera prejudiciul stabilit de instanță de la persoanele condamnate, la momentul înregistrării dosarelui la Tribunalul Constanța, primarul în funcție Vergil Chițac făcea următoarele afirmații:

„Am depus acțiuni în instanță pentru recuperarea a peste 20 de milioane de euro de la cei care au retrocedat orașul bucată cu bucată. Am făcut acest pas pe care defuncta administrație a refuzat să-l facă pentru a-și proteja capii și acoliții. Am încredere că justiția ne va da și de această dată dreptate și vom recupera prejudiciul cauzat“.

Se mai arăta în comunicatul remis de Primăria Constanța pe această temă că „U.A.T. Municipiul Constanța, legal reprezentată de primar, Vergil Chițac, a intentat acțiune civilă pentru recuperarea prejudiciului creat în Dosarul Retrocedărilor“.

Amintim, de asemenea, că în urmă cu două zile, primarul Constanței anunța că instanța a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra unui teren de peste 1.800 mp, într-o cauză ce o vizează pe Paraschiva Barbu, de asemenea protagonist în Dosarul Retrocedărilor.

Pentru a reveni la cererea de reexaminare formulată de Primăria Constanța în dosarul 2514/118/2021, privind recuperarea a peste 10 milioane de euro, aceasta va fi analizată de Tribunalul Constanța la data de 11 iunie 2021, de la ora 10.30.


PRECIZĂRI:

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.


Citește și:

Vergil Chiţac:
Terenuri şi construcţii ale pârâţilor din Dosarul Retrocedărilor, puse sub sechestru


Dosarul Retrocedărilor - Ultima oră:
Tribunalul a anulat cererea în procesul pentru pretențiile ridicate de Primăria Constanța față de Mazăre

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Primarul Constanței, Vergil Chițac și primarul orașului Techirghiol, Iulian Soceanu, în topul celor mai buni primari din România

26 Apr 2024 334

Amendă civilă aplicată de judecători Primarului Municipiului Constanța. Vergil Chițac câștigă definitiv procesul. Motivare

24 Apr 2024 720

UPDATE- Ce spune fostul city manager Felicia Ovanesian câștigă la Tribunal procesul cu Primăria Constanța! Ce a obținut (MINUTA)

24 Apr 2024 933

CSM Constanța a câștigat titlul național la baschet feminin Mesajul primarului Vergil Chițac – „Felicitări tuturor celor care au pus umărul la creșterea performanței sportului constănțean.” (GALERIE FOTO)

24 Apr 2024 434

Licitații publice Primăria caută o firmă care să reabiliteze energetic Școala Gimnazială nr.33 „Anghel Saligny” din Constanța!

24 Apr 2024 318

Licitații publice Primăria cumpără lucrări pentru reabilitarea, grădiniței cu program prelungit Steluțele Mării din Constanța

24 Apr 2024 350

Terenul în suprafață de 880 mp de pe strada Mircea cel Bătrân din Constanța, dat în folosință gratuită Parohiei „Schimbarea la față″, Biserica Greacă (DOCUMENT)

24 Apr 2024 468

Beneficiar, afaceristul Viorel Farcaș Deputatul Stelian Ion (USR) - „O nouă bucată din faleza orașului, un alt tun imobiliar pus la cale de primarul Chițac" (DOCUMENT)

23 Apr 2024 1010

Ședință CLM Constanța Valoarea investiției menite să crească siguranța în municipiul Constanța s-a majorat cu aproximativ trei milioane de euro (DOCUMENT)

22 Apr 2024 665

Decebal Făgădău, dat în judecată de administrația Chițac! Tribunalul Constanța amână procesul

22 Apr 2024 453

Ședință CL Constanța Aleșii locali vor aproba schimbul unor spații de locuit construite de ANL, dar și actualizarea listei de priorități în repartizarea locuințelor pentru tineri (DOCUMENT

21 Apr 2024 562

Primăria Constanța va repara și va pune în funcțiune sistemul de irigații. Câți bani alocă?

20 Apr 2024 500

Dosarul vizând pensia amiralului Vergil Chițac, primarul din Constanța, declinat la Curtea de Apel (MINUTA)

19 Apr 2024 851

Licitații publice Primăria Constanța achiziționează lucrări de reabilitare enegetică pentru două blocuri din zona Badea Cârţan

18 Apr 2024 366

Scenariu rupt din SF Pasajul rutier de la intersecția bulevardelor Tomis și Aurel Vlaicu va avea 5 deschideri (DOCUMENT)

18 Apr 2024 4801