Chițac versus Mazăre – miză de peste 10 milioane de euro. A fost fixată „Ziua Z“!

  • Tribunalul Constanța a stabilit data la care va analiza cererea de reexaminare formulată de UAT Municipiul Constanța prin Primar Vergil Chițac.
  • Data de 11 iunie 2021 reprezintă, astfel, „Ziua Z“ a cazului, când se va stabili dacă procesul se va judeca propriu-zis sau cererea de chemare în judecată rămâne anulată.
  • Miza dosarului o reprezintă 10.395.850 de euro, „pretențiile“ pe care UAT Municipiul Constanța prin Primar Vergil Chițac le ridică față de fosta administrație locală, în baza Dosarului Retrocedărilor.

Este oficial: primarul în funcție al Constanței, Vergil Chițac, a primit o nouă șansă în procesul care are o miză de peste 10 milioane de euro, reprezentând pretențiile pe care UAT Municipiul Constanța le-a ridicat față de fostul primar Radu Mazăre și ceilalți acuzați din Dosarul Retrocedărilor.

După ce instanța a dispus inițial anularea cererii de chemare în judecată formulată de actualul primar, Tribunalul a fixat data de 11 iunie 2021 pentru a analiza cererea de reexaminare transmisă de autoritățile locale, data reprezentând mai degrabă „Ziua Z“ a cazului, în funcție de care se va decide dacă procesul se va mai judeca efectiv, ori cererea de chemare în judecată rămâne anulată.

Dacă instanța va admite cererea de reexaminare formulată de Unitatea Administrativ Teritorială Municipiul Constanța, atunci va putea începe propriu-zis judecarea procesului în care autoritățile locale au ridicat pretenții de peste 10 milioane de euro față de fost administrație.

Așa cum arătam în edițiile anterioare, este vorba despre dosarul înregistrat sub indicativul 2514/118/2021, în care suma solicitată de UAT Municipiul Constanța prin Primarul Vergil Chițac de la Radu Mazăre și restul pârâților se ridică la 10.395.850 de euro.

Pârâți în cauză sunt Radu Ștefan Mazăre, Constantin Racu, Daniela Ramona Dospinescu, Ion Marica, Nicușor Daniel Constantinescu, Bogdan Ghițulescu, Alin Horațiu Dima, Cristian Talpău, Georgică Giurgiucanu, Emil Dragoș Săvulescu, Aurel Jean Andrei, Cristina Budei, Viorel Pană, Mihai Camboianu, Valentin Gheorghe Ionescu și Cristian Borcea.


Cererea de chemare în judecată, anulată de instanță

La data de 20 aprilie 2021, Tribunalul Constanța, în completul prezidat de magistratul Veronica Tudor, a decis să anuleze cererea, în temeiul articolului 200 alineat 4 din Codul de procedură civilă.

Așa cum precizam în edițiile anterioare, la scurtă vreme după respingerea acțiunii, reprezentanții Biroului de Presă au explicat, pentru ZIUA de Constanța, că, în acest dosar, dar și în restul acțiunilor înaintate de Primăria Constanța pentru recuperarea prejudiciului din Dosarul Retrocedărilor, conform indicațiilor Deciziei 32A/2019 a instanței supreme, judecătorii Tribunalului Constanța au adresat solicitări de clarificări vizând acțiunile.

„Acestea clarificări solicitate de instanță au fost transmise în termenul prevăzut de lege“, a precizat Biroul de Presă al Primăriei Constanța.

Astfel, anularea acțiunii în dosarul cu numărul 2514/118/2021 a avut loc în cadrul procedurii prealabile, ce ține de formă, nu de fondul cauzei.

Cu aceeași ocazie, reprezentanții Biroului de Presă au mai explicat că toate acțiunile deschise de Primăria Constanța pentru recuperarea prejudiciului din Dosarul Retrocedărilor se întemeiază pe concluziile instanței, prezentate în Decizia 32A/2019.


Este vorba despre hotărârea definitivă pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție în dosarul penal nr. 6536/2/2008, cauză devenită cunoscută generic drept Dosarul Retrocedărilor din Constanța. În acest dosar, Radu Mazăre a fost condamnat la nouă ani de închisoare.
 

Sechestru asigurător

Pentru a reveni la acțiunile demerate de Primăria Constanța pentru a recupera prejudiciul stabilit de instanță de la persoanele condamnate, la momentul înregistrării dosarelui la Tribunalul Constanța, primarul în funcție Vergil Chițac făcea următoarele afirmații:

„Am depus acțiuni în instanță pentru recuperarea a peste 20 de milioane de euro de la cei care au retrocedat orașul bucată cu bucată. Am făcut acest pas pe care defuncta administrație a refuzat să-l facă pentru a-și proteja capii și acoliții. Am încredere că justiția ne va da și de această dată dreptate și vom recupera prejudiciul cauzat“.

Se mai arăta în comunicatul remis de Primăria Constanța pe această temă că „U.A.T. Municipiul Constanța, legal reprezentată de primar, Vergil Chițac, a intentat acțiune civilă pentru recuperarea prejudiciului creat în Dosarul Retrocedărilor“.

Amintim, de asemenea, că în urmă cu două zile, primarul Constanței anunța că instanța a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra unui teren de peste 1.800 mp, într-o cauză ce o vizează pe Paraschiva Barbu, de asemenea protagonist în Dosarul Retrocedărilor.

Pentru a reveni la cererea de reexaminare formulată de Primăria Constanța în dosarul 2514/118/2021, privind recuperarea a peste 10 milioane de euro, aceasta va fi analizată de Tribunalul Constanța la data de 11 iunie 2021, de la ora 10.30.


PRECIZĂRI:

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.


Citește și:

Vergil Chiţac:
Terenuri şi construcţii ale pârâţilor din Dosarul Retrocedărilor, puse sub sechestru


Dosarul Retrocedărilor - Ultima oră:
Tribunalul a anulat cererea în procesul pentru pretențiile ridicate de Primăria Constanța față de Mazăre

 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Primarul Chițac vrea desfiinţarea lucrărilor de construcţii executate nelegal de un constănțean la un imobil situat pe strada Soveja. Au ajuns la Tribunal!

19 Jul 2021 1144

Constănțeanul supărat. Copacul ciuntit din “grădina” lui Chițac

19 Jul 2021 1819

Constănțeanul supărat. Consiliul Director al Filialei Constanța a Uniunii Artiștilor Plastici, scrisoare deschisă către Chițac, Rusu și Ovanesian (documente)

16 Jul 2021 1705

Proces pentru parcarea de lângă Plaja Modern, din Constanța. Decizia Tribunalului!

15 Jul 2021 1191

Grecia deschide un Consulat onorific la Constanța

15 Jul 2021 666

Imaginea zilei Primarul Vergil Chițac a primit o valiză să plece la Odesa

13 Jul 2021 1377

LIVE TEXT Ședință festivă. 30 de ani de la semnarea Memorandumului de Intenție privind cooperarea între orașele înfrățite Constanța și Odesa (galerie foto+video)

13 Jul 2021 838

Municipiul Constanța, condus de Vergil Chițac, cere aproape 4,5 milioane de dolari de la Mazăre. Ce s-a întâmplat în proces

13 Jul 2021 805

30 de ani de la înfrăţirea orașelor port Odesa şi Constanţa. Ședință festivă a Consiliului Local Constanța

12 Jul 2021 620

De ce se „opun” consilierii USR preluării cu titlu gratuit a câtorva zeci de hectare de la Ministerul Apărării și amenajării unui parc industrial?

10 Jul 2021 704

Primarul Chițac îi cere un milion de lei lui Ionuț Barbu, de la Seaview Media

09 Jul 2021 633

Ce pregătire educațională și profesională are noul secretar general delegat al municipiului Constanța?

07 Jul 2021 1160

Un fost auditor din Primăria Constanța a atacat în instanță o dispoziție a primarului Vergil Chițac

03 Jul 2021 1067

ZIUA LIVE. La Constanța, Coaliția PNL-USR are zilele numărate! Abrogarea regulamentelor, mutare decisivă

02 Jul 2021 2234

Scrisoare deschisă a Sindicatului Profesional al Transportatorilor şi Activitătilor Conexe din cadrul CT BUS Constanţa (document)

25 Jun 2021 1396