Constănțeanul supărat În ultimele luni, Vergil Chițac a inițiat cinci proiecte în avantajul unor investitori imobiliari sau politiceni controversați!


Vergil Chitac - Foto Facebook

 
  • Primarul Chițac a justificat promovarea acestor hotărâri de vânzare a unor terenuri, aflate în proprietatea publică a municipiului Constanța, folosind argumente precum „numai proștii nu se răzgândesc“ sau „recunosc că sunt inconsecvent“
  • Terenul de 149 mp de pe strada Căpitan Petre Romulus va fi cumpărat de Niculae Stancă, un fost șef din Portul Constanța, al cărui fiii au făcut afaceri cu fiul primarului, Octavian Chițac
  • 854 mp în stațiunea Mamaia au ajuns la o firmă controlată de către șeful PSD, Ion Dumitrache
  • Terenul de 79 mp pe taluz, îi va permite afaceristului Dumitru Pufleanu să construiască un P+6;
  • Planul Urbanistic de Detaliu îi conferă Margona MTC SRL să transforme un spațiul verde din fața hotelului Perla într-un restaurant
  • Prin eliminarea din bugetul local a fondurilor necesare elaborării studiului de fezabilitate destinat regenerării a 454 mp de teren de pe strada Banu Mihalcea nr.15-17, unde dezvoltator imobiliar intenționează să ridice un bloc
 
 
Primarul Constanței, Vergil Chițac a justificat inițierea proiectelor de vânzare a unor terenuri, aflate în proprietatea publică a municipiului Constanța, folosind argumente precum „numai proștii nu se răzgândesc“ sau „recunosc că sunt inconsecvent“, așa cum a recunoscut și în ultima ședință a Consiliului Local Constanța.
 
Cu sprijinul voturilor consilierilor PNL-PSD a fost aprobată săptămâna trecută și vânzarea terenului de 79 mp de pe taluzul Constanței către un dezvoltator imobiliar.
 
Același teren pentru care Chițac și Asociația Constanța Altfel pe care o conducea, în 2020, au acționat în instanță, pentru a împiedica vânzarea aprobată de administrația condusă de primarul Decebal Făgădău, proces pe care l-a câștigat definitiv în decembrie 2022 în dosarul nr.7391/118/2020, în care părți au fost: Asociația Constanța Altfel și Bogdan Chircorian, în calitate intimați reclamanți, Consiliul Local Constanța, intimat pârât și investitorul Dumitru Pufleanu, recurent pârât.

Și tot în ultima ședință de CLM, la propunerea primarul Chițac, aleșii locali au aprobat cu 19 voturi „pentru" (n.r. voturile consilierilor PNL și PSD) și 7 „abțineri" din partea consilierilor USR - proiectul de hotărâre nr. 285/2023 privind aprobarea vânzării prin licitație publică, a caietului de sarcini, a fișei de date a procedurii, precum și a raportului de evaluare ce stabilește prețul minim de pornire a vânzării terenului în suprafață de 149 mp, situat în municipiul Constanța, str. Căpitan Petre Romulus nr. 4B, identificat cu număr cadastral 222053, proprietatea privată a municipiului Constanța, după ce omul de afaceri Niculae Stancă, fost director al Sucursalei Nave Tehnice din cadrul CN Administrația Porturilor Maritime Constanța, a solicitat cumpărarea terenului.
Stancă Mihai-Andrei și Nicolae, fiii lui Niculae Stancă, au înființat două firme la sfârșitul anului 2020, alături de fiul primarului Constanței, Octavian Chițac, concomitent cu debutul mandatului de primar al lui Vergil Chițac. Niculae Stancă, soția și nora sa sunt asociați și administratori în mai multe societăți comerciale care își au sediul social pe Cpt. Romulus Petre la nr. 2, practic gard în gard cu terenul pe care acesta vrea să-l achiziţioneze de la Primăria Constanţa.

Doar în ultimele patru luni, Vergil Chițac a inițiat cinci proiecte care vizează proiecte imobiliare pe care vor să le dezvolte o serie de investitori controversați:
 
  • vânzarea prin licitație a unui teren de 149 mp de pe strada Căpitan Petre Romulus către Niculae Stancă, fost șef din Portul Constanța, al cărui fiii au făcut afaceri cu fiul primarului, Octavian Chițac, vezi secțiunea „citește și”
  • vânzarea prin licitație a unui teren de 854 de mp în stațiunea Mamaia către Marina & Santis SRL, firma controlată de șeful organizaței municipal a PSD Constanța, Ion Dumitrache, vezi secțiunea „citește și”
  • vânzarea prin licitație a unui teren de 79 mp pe taluz, ce îi va permite afaceristului constănțean, Dumitru Pufleanu să construiască un P+6, vezi secțiunea „citește și”
  • aprobarea Planul Urbanistic de Detaliu pentru construire imobil parter în stațiunea Mamaia, zona hotel Perla, investitor Margona MTC SRL. Prin aprobarea acestui PUD, spațiul verde din fața hotelului Perla va fi transformat într-un restaurant, vezi secțiunea „citește și”
  • eliminarea din bugetul local a sumelor destinate realizării studiului de fezabilitate pentru regenerarea a 454 mp de teren de pe strada Banu Mihalcea nr.15-17, unde un dezvoltator imobiliar vrea să construiască un bloc

 
 

Despre ultima speță, adoptată chiar în ultima ședință de CLM din 29 iunie a.c., fostul viceprimar, Florin Cocargeanu afirmă că „anul trecut s-a votat aprobarea studiului de prefezabilitate pentru regenerarea zonei din capătul străzii Banu Mihalcea unde oamenii au strâns semnături pentru că nu vor ca pe un teren de 454 mp să răsară o altă construcție, la doar câțiva metri de locuințele lor. Pentru acel teren se propunea, prin studiul de prefezabilitate, exproprierea si amenajarea unei parcări și spații verzi. Ulterior, în bugetul din acest an a fost inclusă și suma necesară pentru achiziționarea studiului de fezabilitate. Însă, în cadrul proiectului de rectificare bugetară aflat pe ordinea de zi a ședinței din 29 iunie a.c., primarul a propus să elimine suma stabilită pentru studiul de fezabilitate din buget, explicând pueril că oricum studiul nu va fi gata anul acesta și astfel, banii pot fi reportați pentru o alte lucrări mai urgente".


 
Plecând de la toate aceste exemple, consilierii locali ai USR Constanța afirmă că „primarul Chițac nu vrea un oraș european, așa cum promitea în campania electorală, nu îl interesează problemele și interesele constănțenilor, așa cum îi sunt prezentate de oameni, ci doar satisfacerea intereselor imobiliare”.
 
La rândul său, deputatul Stelian Ion, președintele USR Constanța amintește cum în anul 2020, actualul primar al Constanței, Vergil Chițac, îl critica pe fostul primar PSD că vinde Constanța, bucată cu bucată:


 
„Printre terenurile la care făcea atunci referire se regăsea un teren, în suprafață de 79 mp, aflat pe taluzul mării, suficient cât să faciliteze construirea unui bloc. Spunea el, la vremea aceea: “aici ar putea fi amenajată o zonă verde, dar domnul Pufleanu, care deține un teren amplasat (se pare) chiar pe faleză, nu ar fi putut construi pe el, pentru că nu avea acces la calea publică și deschidere suficientă.” Asociația sa, Constanța Altfel, a și obținut în instanță anularea hotărârii de consiliu prin care s-a decis înstrăinarea. După 3 ani, însă, după ce a devenit primar, Vergil Chițac s-a sucit și a și făcut tot posibilul să vândă acest teren celui interesat. La ședința de Consiliu din 29 Iunie s-a aprobat, cu voturile consilierilor PNL și PSD, proiectul inițiat de Vergil Chițac de vânzare a acelui teren. Fiind întrebat de colegii mei, consilieri locali, cum explică această schimbare de discurs și de atitudine, Vergil Chițac, a spus sec și arogant, la o ședință anterioară că “numai proștii nu se răzgândesc”. Întrebarea mea este: pornind de la afirmația lui Chițac, potrivit căreia numai proștii nu se răzgândesc, putem spune că primarul este un băiat deștept? Cum caracterizați, într-un cuvânt, personajul?”, întreabă retoric președintele USR Constanța.
 
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:

Live text Consiliul Local al Municipiului Constanța, convocat în ședință ordinară. Afaceriștii Pufleanu și Stancă pot cumpăra terenurile solicitate de la Primărie!

UPDATE Vergil Chițac propune consilierilor vânzarea unui teren în centrul Constanței. Misteriosul cumpărător, legături cu fiul edilului (DOCUMENTE + GALERIE FOTO)

Vânzarea prin licitație publică a unui teren din Faleză Nord, repusă pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local Constanța

Planul Urbanistic de Detaliu pentru terenul din zona Perla-Mamaia aprobat în CLM. Se dorește edificarea unui restaurant! (DOCUMENT)

Pohta ce-a pohtit! Vânzarea intră la vot în ședința de CLM Cât trebuie să plătească firma pesedistului Ion Dumitrache pentru terenul din stațiunea Mamaia? (DOCUMENT)
 
 
 


 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Curtea de Apel Constanța stabilește ce instanță va judeca procesul deschis de administrația Chițac legat de Fundația Fantasio

26 Apr 2024 386

Primarul Constanței, Vergil Chițac și primarul orașului Techirghiol, Iulian Soceanu, în topul celor mai buni primari din România

26 Apr 2024 478

Amendă civilă aplicată de judecători Primarului Municipiului Constanța. Vergil Chițac câștigă definitiv procesul. Motivare

24 Apr 2024 737

UPDATE- Ce spune fostul city manager Felicia Ovanesian câștigă la Tribunal procesul cu Primăria Constanța! Ce a obținut (MINUTA)

24 Apr 2024 963

CSM Constanța a câștigat titlul național la baschet feminin Mesajul primarului Vergil Chițac – „Felicitări tuturor celor care au pus umărul la creșterea performanței sportului constănțean.” (GALERIE FOTO)

24 Apr 2024 441

Licitații publice Primăria caută o firmă care să reabiliteze energetic Școala Gimnazială nr.33 „Anghel Saligny” din Constanța!

24 Apr 2024 325

Licitații publice Primăria cumpără lucrări pentru reabilitarea, grădiniței cu program prelungit Steluțele Mării din Constanța

24 Apr 2024 353

Terenul în suprafață de 880 mp de pe strada Mircea cel Bătrân din Constanța, dat în folosință gratuită Parohiei „Schimbarea la față″, Biserica Greacă (DOCUMENT)

24 Apr 2024 475

Beneficiar, afaceristul Viorel Farcaș Deputatul Stelian Ion (USR) - „O nouă bucată din faleza orașului, un alt tun imobiliar pus la cale de primarul Chițac" (DOCUMENT)

23 Apr 2024 1022

Ședință CLM Constanța Valoarea investiției menite să crească siguranța în municipiul Constanța s-a majorat cu aproximativ trei milioane de euro (DOCUMENT)

22 Apr 2024 676

Decebal Făgădău, dat în judecată de administrația Chițac! Tribunalul Constanța amână procesul

22 Apr 2024 463

Ședință CL Constanța Aleșii locali vor aproba schimbul unor spații de locuit construite de ANL, dar și actualizarea listei de priorități în repartizarea locuințelor pentru tineri (DOCUMENT

21 Apr 2024 570

Primăria Constanța va repara și va pune în funcțiune sistemul de irigații. Câți bani alocă?

20 Apr 2024 505

Dosarul vizând pensia amiralului Vergil Chițac, primarul din Constanța, declinat la Curtea de Apel (MINUTA)

19 Apr 2024 862

Licitații publice Primăria Constanța achiziționează lucrări de reabilitare enegetică pentru două blocuri din zona Badea Cârţan

18 Apr 2024 369