Descinderi ale DNA la ARR. Procedura merge mai departe. Ce spune Agenția Națională pentru Achiziții Publice despre licitația derulată de CJC pentru traseele județene?

  • Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni asimilate celor de corupție, comise în cursul anului 2022, în legătură cu atribuirea presupus nelegală a unor rute de transport călători pe raza județului Constanța
  • Percheziții au fost și acasă la șeful Agenției Teritorială din Constanța a Autorității Rutiere Române, Marian Butnaru dar și la rude ale acestuia care au afaceri în transporturi
  • Cercetările DNA vizează suspiciuni privind săvârșirea de deturnare a unor licitații publice
     
  • Nu orice licitație ci fix procedura de achiziție pentru contractul de delegare a gestiunii serviciilor publice de transport de persoane în aria teritorială de competență a județului Constanța, lansat în SICAP de Consiliul Județean Constanța pe 13.01.2022 .
  • Contractul are o valoare foarte mare -  611.148.947,41 lei, o valabilitate de 7 ani și se află încă în procedură de atribuire
  • L-am întrebat pe șeful CJC dacă evenimentele de data recentă vor conduce la suspendarea licitației pe perioada cercetărilor
  • Mihai Lupu spune că nu are niciun motiv să oprească această licitație




 
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni asimilate celor de corupție, comise în cursul anului 2022, în legătură cu atribuirea presupus nelegală a unor rute de transport călători pe raza județului Constanța.
 
În cursul zilei de 06 aprilie 2022, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, au fost efectuate percheziții domiciliare în 21 locații situate pe raza județului Constanța, din care una este sediul unei instituții publice, restul reprezentând domiciliile unor persoane fizice și sedii de firma.
 
În cauză, procurorii beneficiază de sprijin din partea Direcției de Combatere a Criminalității Organizate și din partea Inspectoratului General al Jandarmeriei Române.
 
Percheziții au fost și acasă la șeful Agenției Teritorială din Constanța a Autorității Rutiere Române, Marian Butnaru dar și la rude ale acestuia care au afaceri în transporturi.
După acțiunea procurorilor DNA, Butnaru a precizat că din sediul autorității nu s-a ridicat decât hardul de la calculatorul său și telefonul personal.
„Noi nu avem niciun rol în transportul județean”, a mai spus același Butnaru după percheziții, acesta omițând să totuși explice rolul pe care Autoritatea Rutieră Română îl are în această industrie, fiind vorba despre instituția care licențiază toți transportatorii.  

Amintim că procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea de deturnare a unor licitații publice.


Nu orice licitație ci fix procedura de achiziție pentru contractul de delegare a gestiunii serviciilor publice de transport de persoane în aria teritorială de competență a județului Constanța, lansat în SICAP de Consiliul Județean Constanța pe 13.01.2022 .
Contractul are valoare foarte mare -  611.148.947,41 lei, o valabilitate de 7 ani și se află încă în procedură de atribuire.



Serviciul cuprinde un număr de 57 de trasee structurate pe 8 grupe de trasee, așa cum cotidianul nostru scria încă din 21 martie a.c., vezi secțiunea „citește și”.

Pentru că cercetările procurorilor DNA vizează suspiciuni privind săvârșirea de deturnare a unor licitații publice organizate de Consiliul Județean Constanța, l-am întrebat pe președintele instituției Mihai Lupu, atât în ziua perchezițiilor cât și ulterior, dacă sunt suspiciuni asupra corectitudinii desfășurării procedurii.

Acesta a declarat că nu ar exista nicio suspiciune, deoarece: „ Comisia de organizare a licitaţiei pentru delegarea gestiunii serviciilor publice de transport de persoane în aria teritorială de competență a județului Constanța derulată de Consiliul Județean Constanța este una independentă, au fost semnate contracte de confidenţialitate şi astfel nu pot fi divulgate numele participanţilor la achiziția aflată la stadiul de clarificări și de altfel, niciun fel de informație legată de licitație. Din punctul meu de vedere, nu există nicio suspiciune în legătură cu organizarea acestei licitații, iar ARR nu are nicio legătură cu această procedură".

Nu știm dacă președintele CJC cunoaște sau nu acest aspect, însă rude ale șefului Agenției Teritorială din Constanța a Autorității Rutiere Române, Marian Butnaru au firme înscrise în cadrul licitației la care facem referire.

Poate acesta să fie unul dintre motivele acțiunii procurorilor DNA din 6 aprilie.

L-am întrebat pe șeful CJC dacă evenimentele de data recentă vor conduce la suspendarea licitației pe perioada cercetărilor. În plus pe 23 martie a.c, unul dintre participanții la licitație a cerut instanțelor de judecată anularea și suspendarea hotărârii de Consiliu Județean nr. 210/29.09.2021.
Este vorba despre actul administrativ privind aprobarea Studiului de oportunitate pentru fundamentarea și stabilirea soluțiilor optime de delegare a gestiunii serviciului public de transport județean prin curse regulate la nivelul județului, a modalității de atribuire a serviciului public de transport județean de persoane, a Regulamentului de efectuare a serviciului de transport județean și a documentației de atribuire a Contractelor de delegare a gestiunii Serviciului public de transport județean de persoane prin curse regulate, la nivelul județului.



Mihai Lupu spune că nu are niciun motiv să oprească această licitație.

În susținerea afirmațiilor sale, președintele Consiliului Județean Constanța ne-a pus la dispoziție și un document datat 06.04.2022, din partea Agenției Naționale pentru Achiziții Publice (Direcția Control Ex-Ante, Coordonare Metodologică și Supervizare Sistem) din subordinea Guvernului României care a emis un aviz conform necondiționat.

„Pentru controlul de calitate și regularitate a concluziilor fazei de evaluare referitoare la componența comisiei de evaluare și concluziile comisiei de evaluare privind îndeplinirea condițiilor de formă aferente depunerii ofertelor și a criteriilor de calificare de către ofertanți (DUAE), conform listelor de verificare și proceselor verbale nr. 13443 din 31.03.2022 (Lot 1), nr.13445 din 31.03.2022 (Lot 2), nr.13447 din 31.03.2022 (Lot 3), nr.13462 din 31.03.2022 (Lot 4), nr.13465 din 31.03.2022 (Lot 5), nr.13467 din 31.03.2022 (Lot 6), nr.13476 din 31.03.2022 (Lot 7) si nr.13478 din 31.03.2022 (Lot 8), postate în SEAP în data de 01.04.2022”, se arată în adresă.

Potrivit prevederilor art. 15 din O.U.G. nr. 98/2017 privind funcția de control ex-ante al procesului de atribuire a contractelor/acordurilor-cadru de achiziție publică, a contractelor/acordurilor-cadru sectoriale și a contractelor de concesiune de lucrări și concesiune de servicii, cu modificările și completările ulterioare: „Procesul de control ex-ante este limitat la aspectele verificate constatate în baza listelor de verificare ale ANAP și nu exonerează de răspundere autoritatea contractantă în raport cu deciziile adoptate de aceasta în procesul de atribuire/modificare a contractului în conformitate cu dispozițiile legale aplicabile", se mai arată în același document.
 
PRECIZĂRI:

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:
 
UPDATE. Ce spune președintele CJC? Marian Butnaru, șeful ARR Constanța, primele declarații după perchezițiile DNA - „Au luat hardul de la calculatorul meu și telefonul“

UPDATE. Surse DNA Constanța face azi 20 de percheziții! Este vizată Autoritatea Rutieră Română (FOTO+VIDEO)

Ei sunt greii care își dispută traseele de transport de persoane în județul Constanța pentru următorii 7 ani și peste 120 milioane de euro!

Una dintre firmele care participă la atribuirea contractului pentru serviciul public de transport județean a dat în judecată Consiliul Județean Constanța

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

CNSC cere reevaluarea ofertei câștigătoare. Este vizat contractul de servicii de curățenie Contestatorul acuză Primăria Constanța de superficialitate în evaluarea ofertelor și de lipsă de imparțialitate (DOCUMENT)

15 Sep 2023 1696

Demisii din ONG-ul care l-a făcut primar pe Vergil Chițac Componența Consiliului Director al Asociației „Constanța Altfel”, o enigma chiar și în rândul membrilor acesteia!

18 May 2023 2641

Groapa de la Poarta 9 a fost închisă! Depozitarea deșeurilor inerte din construcții și demolări la operatorii recomandați oficial de Primăria Constanța costă între 85 și 230 lei/tonă

10 Nov 2022 2998

Ce interese are primarul Chițac să ceară revocarea dreptului de folosință pentru atelierele artiștilor plastici din filiala 1 Constanța? (DOCUMENTE + GALERIE FOTO)

23 Apr 2022 7722

Uite parcometrul, nu e parcometrul! Abia se lucrează la fundațiile acestora. Unde vor fi amplasate și cât costă un automat electronic?

05 Apr 2022 2255

Snow Clean, afaceri cu bani publici! Consiliera PNL Gianina Topolov și-a cesionat acțiunile administratorului RAJDP, Adrian Labeș a cărui soție lucrează în Consiliu Județean Constanța (DOCUMENTE)

31 Mar 2022 5212

ZIUA LIVE. Prof. dr. Sorin Rugină - „Se poate să vorbim din nou despre un interes imobiliar la Spitalul de Boli Infecțioase. Primarii s-au schimbat, dar oligarhia a rămas aceeași”!

25 Mar 2022 2723

Doar 12.6% dintre Asociațiile de Proprietari au reușit totuși să depună dosarele pentru reabilitare termică prin PNRR. După ce a făcut-o lată, Primăria Constanța le transmite că mai au o șansă la toamnă

19 Mar 2022 3831

Un incendiu a închis Spitalul de Boli Infecțioase Constanța, managerul închide gura angajaților. Notă internă. Nu mai au voie să vorbească cu presa (DOCUMENTE)

08 Dec 2021 5356

ZIUA LIVE. SOS Spitalul Județean. Expertizele tehnice arată că imobilul prezintă deficit de rezistență și risc seismic. Este nevoie de o clădire tampon pentru a muta secțiile

14 May 2021 3710

Centre de carantină din județul Constanța - cine le administrează, cât costă o cameră și cine o decontează, cum au fost create și cui sunt destinate (documente)

23 Mar 2020 23528

Accident mortal pe DN 3. Cui aparţine maşina de lux pe care o conducea fostul prefect Ioan Albu în momentul tragediei rutiere

19 Feb 2020 12556

PSD a fost ras din CA-ul Aeroportului Kogălniceanu. CJC a rămas fără reprezentant şi cere o nouă convocare a AGA şi vot cumulativ (document + galerie foto)

14 Jan 2020 6551

Povestiri ecvestre. Caii politicienilor constănţeni au trecut pe la Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii (galerie foto)

08 Nov 2019 4109

Dispar regiile! CT Heat & Energy SA, o nouă companie municipală care va asigura transportul şi distribuţia de energie termică în Constanţa! (documente)

11 Sep 2019 4178